10 Nisan 2014 Perşembe

Denizaltında yaratılan muhteşem bir sanat: Denizanaları


Denizaltında yaratılan muhteşem bir sanat: Denizanaları
Masmavi okyanusların derinliklerinde, kimsenin görmediği kapkaranlık denizlerde Allah muhteşem sanatını sergiliyor. Birbirinden güzel renklerde denizanaları sakince süzülüyorlar. İman hakikatlerinden bahsetmek insanların imanlarını arttırdığı ve onları Allah’a yakınlaştırdığı için çok önemli. Her bir yaratılış mucizesi Allah’ın sonsuz aklını ve ilmini gözler önüne seriyor. Bizlere de araştırmak, öğrenmek ve Allah’ın kâinatın her köşesine koyduğu izleri takip etmek düşüyor.
Allah; gökleri, yeri ve ikisi arasında olanları altı günde yarattı, sonra arşa istiva etti. Sizin O’nun dışında bir yardımcınız ve şefaatçiniz yoktur. Yine de öğüt alıp-düşünmeyecek misiniz? (Secde Suresi, 4)
Bugün sizlerle milyonlarca yaratılış mucizesinden biri olan denizanalarından bahsetmek istiyorum. Denizanalarının vücut şekli çoğunlukla yayvan ya da kubbeli bir şemsiye şeklindedir. Poliplerden daha karmaşık yapılı canlılardır. Hayvan ileri geri hareket ederek yüzer. Gövde disk şeklindedir. Disk kısmı bu canlıların hareketini sağlamakla görevlidir. Bunun altındaki ağız kısmı? ise tentakül denen çok sayıdaki dokunaçları içerir. Bu dokunaçlar avlama görevini üstlenmiştir. Gövdenin dış kısmında epidermis ve iç kısımda gastrodermis bulunur. Gastrodermis deniz analarındaki sindirim boşluğunu çevreler. Epidermis ve gastrodermis arasında jelatinimsi bir görünüş hakimdir. Bu yüzden İngilizler de deniz analarını ?JELLYFISH? olarak adlandırırlar. Deniz analarının vücutlarının %95' ini SU, %4 ‘ü TUZ, %1 ‘ i de PROTEİN’lerden oluşur.
Deniz analarının kalpleri, beyinleri, kemikleri, pulları ve gerçek gözleri yoktur. Sinir sistemleri sinir ağı biçiminde şekillenmiştir. Epitel oku birbirine bağlanmış ve az miktardaki hücrelerarası madeden oluşuyor.
Denizanalarının beyinleri de yoktur. Bunun yerine sinir sistemleri ışığa ve kokuya duyarlı şekilde gelişmiştir. Küçük balıklarla ve diğer küçük deniz canlılarıyla beslenirler.
d5
Denizaltında yaratılan muhteşem bir sanat : Denizanaları
Vücutları hidrodinamik olmadığı için yavaş yüzerler ve avlarını yakalamalarına yardımcı olacak şekilde bir dalgalanma yaratırlar. Denizanaları bir eşeysiz üreme şekli olan tomurcuklanmayla ürerler.
d4
Denizaltında yaratılan muhteşem bir sanat : Denizanaları
Denizanalarının vücut şekilleri kadeh, borazan, kubbe, tabak, piramit, vs. şeklinde olabilir. Bazılarında ışık verme yeteneği bulunur.
d3
Denizaltında yaratılan muhteşem bir sanat : Denizanaları
Bazı denizanası türlerinde ise;yakıcı kapsüllerdeki nematosistler ve biyolüminesan olayından farklı bir korunma yolu da gelişmiştir. Düşmanının baskın çıkabileceği durumlarda denizanaları gövdeden ışık salınımını sonlandırır ama dokunaçlar ışık vermeye devam ederek gövdeden ayrılır.
d2
Denizaltında yaratılan muhteşem bir sanat : Denizanaları
Düşmanlarını böyle bir yolla kendisine değil de dokunaçlarına yönlendiren denizanalarımız bu durumdan faydalanıp kaçarlar,
d1
Denizaltında yaratılan muhteşem bir sanat : Denizanaları
Denizanasının çeşitli türleri dokungaçlarında zehir taşırlar. Başka bir canlının bunlarla teması halinde, denizanasının ölü olduğu durumlarda bile, zehirlenme söz konusu olabilir.
Gaybın anahtarları O’nun Katındadır, O’ndan başka hiç kimse gaybı bilmez. Karada ve denizde olanların tümünü O bilir, O, bilmeksizin bir yaprak dahi düşmez; yerin karanlıklarındaki bir tane, yaş ve kuru dışta olmamak üzere hepsi (ve herşey) apaçık bir kitaptadır. (En’am Suresi, 59)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder