29 Ocak 2015 Perşembe

Diyanetten orjinal bir çıkış daha: Evde köpek beslemeyin!


Diyanetten orjinal bir çıkış daha: Evde köpek beslemeyin!
Allah Kefh Suresi'nde müminlerden ve köpeklerinden bahseder.

Diyanet evde köpek besleme konusunda şöyle bir açıklama yapmış: “Başka hayvan sürüleri olmak üzere evlerin, ekinleri, eşyaların korunması, görme engelliler için kılavuzluğundan yararlanılması, sivil savunma ve polisiye amaçlarla koku alma yahut sezgilerinden istifade edilmesi gibi maksat ve amaç olmaksızın sırf süs için evde köpek beslenmesi uygun değildir. Nitekim Hz. Peygamber ‘Melekler içinde köpek ve resimler bulunan eve girmezler’ demiştir.”
Bunların zihniyetine göre evde kedi beslemekharam, köpek beslemek haram, erkeklerle kadınların bir yerde olması haram, müzik haram, resim haram, heykel haram… Böyle milyonlarca haram koymuşlar. Ama bunları Kuran’dan değil de kendi kafalarından uydurmuşlar. Sonra da söylüyor Diyanet başkanı, “gençlerimiz dine ehemmiyet vermiyor” diye. Peki siz böyle yaparsanız, Kuran’da olmayan hükümleri haram olarak gösterirseniz bu gençlik nasıl İslam’a yönelsin? Üstelik son derece güzel olan şeyleri insanlara göz göre göre yasaklıyorsunuz.
Oysa kedi ve köpek gibi hayvanları beslemenin günah olduğuna dair Kuran'da hiç bir hüküm yoktur. Aksine bu sevimli canlıları yaratan Allah'ın bizden istediği; onları koruyup kollamak, onlardaki güzellikleri seyrederken O'nun sonsuz gücünü ve sanatını düşünmemizdir.
Her şeyi O'nun yarattığını, her şeyin sahibinin Allah olduğunu fark etmemiz ve O'nun yarattığı şeylerdeki güzellikleri görüp zevk alabilmemizdir. Aynı zamanda da, bize bu sayısız güzellikleri yarattığı için O'na şükretmemiz ve O'nu çok sevmemizdir.
Kuran’da hayvanlar Allah’ın birer eseri ve üzerinde düşünülmesi gereken birer iman hakikati olarak örnek verilir:
Bakmıyorlar mı o deveye; nasıl yaratıldı? (Gaşiye Suresi, 17)
Aynı zamanda Kuran’da hayvanlarda yaratılış delilleri olduğu haber verilir:
Sizin için hayvanlarda da elbette ibretler vardır, size onların karınlarındaki fers (yarı sindirilmiş gıdalar) ile kan arasından, içenlerin boğazından kolaylıkla kayan dupduru bir süt içirmekteyiz. (Nahl Suresi, 66)
Kuran’da Allah çeşit çeşit hayvanları, Kendisini tesbih eden, akıllı, muhteşem birer yaratılış örneği olarak örnek vermiş ve peygamberlerin sevgi ve şefkatle yaklaşımlarını açıklamıştır. Bağnazların hayvan nefretini ön plana çıkaran sapkın din anlayışı Kuran’ın hiçbir yerinde yoktur.

Kuran’ın uygulayıcısı olan Peygamberimiz’in yaşamında da hayvana karşı verilen değer ve gösterilen sevginin örneklerini görürüz. Peygamberimiz, bağnaz zihniyetin iftiralarına set oluşturacak şekilde hayvanlara sevgi dolu ve şefkatliydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder