2 Eylül 2014 Salı

Düşünme tembelliğinden kendinizi çekip kurtarın


Düşünme tembelliğinden kendinizi çekip kurtarın
İnsan düşünmekten kaçarak neler kaybettiğini bilse hiç bu belaya saplanmazdı.

Milyarlarca insan her gün uyanıyor, kalkıyor, hazırlanıp koşa koşa işine gidiyor. İşyerinde zaten çok yoğun bir tempo onu bekliyor. Bütün gün çalıştıktan sonra yine yorgun argın evine geliyor. Birkaç lokma yemek yedikten sonra da televizyonun karşısında uyuyakalıyor. Bu arada da yıllar gelip geçiyor. İnsan müthiş bir düşünce tembelliği içine girip, derin bir gaflette yaşadığını bir türlü fark edemiyor.
İnsan Allah’ın yarattığı ve düşünme yeteneği verdiği bir varlık. Ama nedense insanların çok büyük çoğunluğu hiç düşünmeden, son derece rutin bir hayatsürüyorlar. Oysa her insan kendisinin dahi farkında olmadığı bir düşünce kapasitesine sahiptir. İnsan bu kapasiteyi kullanmaya başladığında o güne kadar fark edemediği birçok gerçeği görür. Düşüncede derinleştikçe düşünme kapasitesi gelişir ve bu herkes için mümkündür. Ancak bu noktada önemli olan, insanın “düşünmesi” gerektiğini fark etmesidir. Çünkü düşünmeyen insan gerçeklerden tamamen uzak kalacak, yanılgılar ve yanlışlar içinde bir hayat sürecektir. Bunun sonucunda da dünyanın yaratılış amacını ve kendisinin yeryüzünde bulunuş amacını kavrayamayacaktır. Oysa Allah her şeyi bir amaçla yaratmıştır. Bu gerçek Kuran’da şöyle bildirilir:
Biz, gökleri, yeri ve ikisi arasında bulunanları bir ‘oyun ve oyalanma konusu’ olsun diye yaratmadık. Biz onları yalnızca hak ile yarattık. Ancak onların çoğu bilmezler. (Duhan Suresi, 38-39)
Bizim, sizi boş bir amaç uğruna yarattığımızı ve gerçekten Bize döndürülüp getirilmeyeceğinizi mi sanmıştınız? (Müminun Suresi, 115)
İnsan düşünmeye başladıkça bu dünyaya neden geldiğini sorgulamaya başlayacaktır, bu dünyanın neden yaratıldığını düşünüp anlayacaktır. Daha sonra tüm kâinatı yaratan Allah’ın farkına varacaktır. Bunun ardından O’na kul olmak üzere yaratıldığını fark edecektir. Bu şuurun ardından dünya hayatının geçiciliğini ve ahiretin varlığını kavrayacaktır. Daha sonra da hayatını dünyaya göre değil ahirete göre düzenleyip yaşayacaktır. Böylece milyonlarca gaflet içinde yaşayan insanın arasından çıkıp akıllı, imanlı ve samimi insanların arasına katılacaktır.
Allah bize dünya hayatında fırsat vermişken düşünmek ve düşündüklerimizden sonuç çıkartarak gerçekleri görmek, ahiret hayatımızda bizlere büyük bir kazanç sağlayacaktır. Bu nedenle Allah, elçileri ve kitapları aracılığı ile tüm insanları, kendilerinin ve tüm evrenin yaratılışı hakkında düşünmeye çağırmıştır. Ayette şöyle buyrulmaktadır:
Kendi nefisleri konusunda düşünmüyorlar mı? Allah, gökleri, yeri ve bu ikisi arasında olanları ancak hak ile ve belirlenmiş bir süre (ecel) olarak yaratmıştır. Gerçekten, insanlardan çoğu Rablerine kavuşmayı inkar ediyorlar. (Rum Suresi, 8)
Unutmayın ki, Allah Kuran’da sürekli insanlara “Düşünmezler mi, akletmezler mi” der. Bu yüzden insan düşünme kapasitesini sonuna kadar kullanıp her baktığı yerde Allah’ın delillerini, sanatını ve ilmini görmelidir. Kuran’la kendisine gönderilen ayetler üzerinde de derin derin düşünüp, hepsini hayata geçirmelidir.
O, size ayetlerini gösteriyor ve sizin için gökten rızık indiriyor. İçten (Allah’a) yönelenden başkası öğüt alıp-düşünmez. (Mü’min Suresi, 13)
Şimdi derin düşünmek ile ilgili resimlerimize bakalım.
 
düşünmek 1 düşünmek 2 düşünmek 3 düşünmek 4 düşünmek 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder