Planktonlar bulutların oluşmasına katkıda bulunuyorlar
Okyanuslarda yaşayan, gözle görülmeyen milyonlarca plankton. Hep balinaların yedikleri canlılar olarak bilinirler. Oysa bu küçücük canlıların aynı zamanda bulutların oluşumuna da katkıda bulunduklarını biliyor musunuz? Rabbimizin ilmi, sanatı ne kadar sonsuz. Bizler ancak Rabbimizin bize bildirdiği kadarını bilebiliyoruz. Daha bilmediğimiz ne dünyalar, ne alemler var. İnsan bunca ilmin karşısında ne kadar da aciz.
Gerçekten sizin Rabbiniz, altı günde gökleri ve yeri yaratan, sonra arşa istiva eden Allah’tır. Gündüzü, durmaksızın kendisini kovalayan geceyle örten, Güneş?e, Ay?a ve yıldızlara Kendi buyruğuyla baş eğdirendir. Haberiniz olsun, yaratmak da, emir de (yalnızca) O’nundur. alemlerin Rabbi olan Allah ne Yücedir. (Araf Suresi, 54)
Evet, planktonlar genelde balinaların besin kaynağı olarak bilinir. Ama okyanusta yaşayan bu mikroskobik canlılar, kendilerinden binlerce metre yukarıda yer alan bulutların oluşumuna katkıda bulunurlar.
Planktonların çoğu dimetil sülfür denen kimyasal maddeyi üretir. Bu madde oksijenle birleşerek sülfat haline geçer. Sülfatlar okyanus üzerindeki su buharı için yoğunlaşma çekirdekleri oluşturarak bulutları meydana getirirler. Bu çekirdekler çok büyük oldukları için yağmura neden olmazlar. Fakat bulutların güneş ışınlarını yansıtmasını veya emmesini etkileyebilirler. Buna “albedo etkisi” denir. Dimetil sülfür albedoyu arttırır. Böylece bulutlar gelen güneş ışınlarını yansıtır, buna bağlı olarak toprağa erişen güneş ışınları da azalır. Çoğu insanın yaşamında, bir kez dahi görmediği planktonlar, dünyanın çok hassas olan ekolojik dengesi içinde önemli bir yere sahiptirler. Okyanuslardaki bu minik canlıların kükürdü yemesi sonucunda, güneş ışınları toprağa çok fazla gelmemekte dolayısıyla havanın ısısı çok yükselmemektedir. Bu da tüm yeryüzünün sıcaktan kavrulmasını engelleyerek yaşanılır bir ortam sağlamaktadır.
Birçok kişinin belki de görevini şu anda öğrendiği bu canlının yeryüzündeki yaşama yaptığı katkı Rabbimiz’in üstün yaratışının güzel örneklerindendir. Şimdi resimlerimize bakalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder