2 Eylül 2014 Salı

Denizin göz kamaştıran mücevherleri: İnciler


Denizin göz kamaştıran mücevherleri: İnciler, Resimler
İnsan dünyaya ne kadar ülfetle bakıyor değil mi? Kapkaranlık okyanusların yüzlerce metre derinliğinde bir kabuğun içerisinde kendi kendine muhteşem bir inci tanesi oluşuyor. Yine kapkaranlık madenlerin çamurlu topraklarının içinden pırıl pırıl parlayan elmaslar çıkıyor. Dünyanın dört bir yanıaltın ve gümüş ile bezeniyor. Tüm bunlar Rabbimizin eşsiz sanatının ve güzelliğinin kainata saçılmış halidir. Ve hepsi insanın hizmetine verilmiştir.
Altın, gümüş ve inci aynı zamanda cennet süsleridir. Allah ayetlerinde şöyle bildirir:
Hiç şüphesiz Allah, iman edenleri ve salih amellerde bulunanları altından ırmaklar akan cennetlere sokar, orada altından bileziklerle ve incilerle süslenirler; ordaki elbiseleri ipek(ten)tir. (Hac Suresi, 23)
Böylelikle Allah, dediklerine karşılık olarak içinde ebedi kalacakları, altından ırmaklar akan cennetler verdi. Bu, iyilik yapanların karşılığıdır. (Maide Suresi, 85)
Onlar; altından ırmaklar akan Adn cennetleri onlarındır, orada altın bileziklerle süslenirler, hafif ipekten ve ağır işlenmiş atlastan yeşil elbiseler giyerler ve tahtlar üzerinde kurulup-dayanırlar. (Bu,) Ne güzel sevap ve ne güzel destek. (Kehf Suresi, 31)
Allah’ın dünyada insanlara vediği ve kadına da en çok yakışan süslerden biridir inci. İnciler ihtişamlı güzelliklerinin yanı sıra, her yönden ilginç özelliklere de sahiptirler. İncileri genellikle inci midyesi denilen ve pek çok türü bulunan istiridyeler üretirler. Bu istiridyelerin kabuklarının dirençleri oldukça yüksektir. Açılması son derece zor olan dış kabuklarının kalsiyum karbonat esaslı olan bileşimleri birçok düşman için de caydırıcıdır.
Kalsiyum karbonat maddesi aynı zamanda istiridyenin inciyi oluşturmasında da önemli rol oynamaktadır. İstiridyeler içlerine kum, çakıl veya zarar verecek parazit organizmalar girdiğinde bundan rahatsız olurlar. Bu gibi durumlarda bir korunma yöntemi olarak bu davetsiz misafiri izole ederler ve üzerini sedefle kaplamaya başlarlar. İşte bu kaplama işlemi, incinin oluşumundaki ilk aşamadır. İstiridyenin içine giren yabancı cisimler, incilerin oluşması için bir çekirdek görevi görürler. Yıllar boyunca bu çekirdek maddenin üstü, ince kalsiyum karbonat katmanlarının üst üste gelmesiyle kaplanır.
Peki istiridyenin içinde sedef maddesi nasıl oluşmaktadır? İstiridyenin iç derisindeki katmanlarda sedefi oluşturan iki ana madde bulunur. Bir katmanda inciyi meydana getiren ve “aragonite” adı verilen, kalsiyum karbonat içerikli bir mineral, diğerinde ise incideki bu aragonite maddesini bir arada tutacak olan uhu benzeri “conchiolin” maddesi bulunur. Aragonite yarı şeffaf bir madde olduğu için inciye parlaklık kazandırır. Bu iki maddenin istiridye adlı beyni bile olmayan bir canlı tarafından üretiliyor olması, sonra bunların bir araya gelip bir toz tanesini kaplayarak inci gibi bir güzelliği oluşturması elbette ki muazzam bir mucizedir.
İstiridyenin korunma amaçlı ürettiği inci, insanlar için estetik bir süs olarak yaratılmaktadır. Allah Rahman Suresi’ndeki “İkisinden de inci ve mercan çıkar.” (Rahman Suresi, 22) ayetiyle Kuran’da incilere dikkat çekmiştir. Şimdi inci ile ilgili resimlerimize bakalım.
inci 1inci 2inci 3inci 4inci 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder