2 Eylül 2014 Salı

Ormanların derinliklerinde yaşayan rengarenk gagalı Tukan Kuşu


Ormanların derinliklerinde yaşayan rengarenk gagalı Tukan Kuşu, Resimler
Ormanların derinlikleri ne kadar güzel canlılarla bezenmiş.

Ormanların derinliklerinde Allah ne kadar çok güzellik yaratıyor, birbirinden ihtişamlı rengarenk kuşlar, kelebekler, harika desenli fosforlu renklerde böcekler, kurbağalar… Bir hikmetle bu dünyada yaratılmış bu güzel canlıları göremiyor ancak belgesellerde seyredebiliyoruz. Ama Allah muhteşem yaratış gücünü bize bu şekilde gösteriyor. Aynı zamanda cennette bu güzelliklerin hepsiyle Allah’ın izniyle karşılaşmayı umuyoruz.
Bugün sizlere rengarenk bir gagaya sahip Tukankuşundan bahsedeceğim. Tukanların en dikkat çekici özellikleri, ilk bakışta dikkat çeken parlak renkli ve vücutlarına oranla hayli büyük olan gagalarıdır. Yağmur ormanlarında yaşayan tukanların gagaları, yenmesi oldukça zor olan meyveleri dahi kolaylıkla yiyebilecekleri kadar güçlü bir yapıya sahiptir. Bu denli büyük ve güçlü bir gaganın ağır olabileceği düşünülse de durum böyle değildir. Bu gagaların en önemli özelliği çok güçlü olmasına rağmen şaşırtıcı derecede hafif olmasıdır. Tukanların gagalarının uzunluğu 20 cm’yi bulmasına rağmen içerdiği keratinin esnekliği sayesinde, hareket kabiliyetleri oldukça fazla ve gagaları çok hafiftir. Bilim adamlarının yaptıkları bir araştırma tukanların bu büyük gagalarını kendilerini serinletmek için kullandığını da ortaya koymuştur.
Nitekim bu kuşların yaşadığı sıcak tropikal ormanlarda kuş, gagasına giden kan akışını arttırdığında daha fazla ısıdan kurtulmakta ve serinlemektedir. Bu şekilde kuş ısı kaybını %30 ila 60 oranında düşürebilir ve serinler. Yapılan araştırmalar yetişkin kuşların, gagalarını kullanarak ısı kaybını havanın durumuna göre %100 ya da %5 gibi çok farklı oranlarda düşürebileceklerini de ortaya koymuştur.
Verdiğim örneklerde de görüldüğü gibi Allah kuşların gagalarını, türlerine göre farklı ve çok önemli görevleri yerine getirebilecek şekilde yaratmıştır. Kuşların gagaları, yaşadıkları ortama ve beslenmelerine en uygun olacak biçimdedir. Rabbimiz yeryüzünde yaşayan tüm canlılara ihtiyaç duydukları özellikleri eksiksiz ve kusursuz olarak vermiştir. Ayette bu gerçek şöyle bildirilir:
O Allah ki yaratandır, (en güzel biçimde) kusursuzca var edendir, şekil ve suret verendir… (Haşr Suresi, 24)
Şimdi Tukan kuşu ile ilgili resimlerimize bakalım.
Tukan 1 Tukan 2 Tukan 3 Tukan 4 Tukan 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder