Kainattaki muhteşem altın oran
Kainattaki altın oran yaratılış mucizesidir.
Allah kainattaki tüm canlılarda, bitkilerde, hayvanlarda, insanda muhteşem bir altın oranyaratmıştır. Canlılardaki bu kusursuz detay Allah’ın sonsuz sanatını, ilmini ve tüm kainata nasıl hakim olduğunu görmek için yeterlidir.
“Rabbimiz herşey için bir ölçü kılmıştır.”(Talak Suresi, 3)
… Rahman (olan Allah)ın yaratmasında hiçbir ‘çelişki ve uygunsuzluk’ (tefavüt) göremezsin. İşte gözü(nü) çevirip-gezdir; herhangi bir çatlaklık (bozukluk ve çarpıklık) görüyor musun? Sonra gözünü iki kere daha çevirip-gezdir; o göz (uyumsuzluk bulmaktan) umudunu kesmiş bir halde bitkin olarak sana dönecektir. (Mülk Suresi, 3-4)
Göklerin ve yerin mülkü O’nundur; çocuk edinmemiştir. O’na mülkünde ortak yoktur, herşeyi yaratmış, ona bir düzen vermiş, belli bir ölçüyle takdir etmiştir. (Furkan Suresi, 2)
Kainattaki altın oranın tanımına gelirsek; Altın Oran, pi (?) gibi irrasyonel bir sayıdır ve ondalık sistemde yazılışı; 1,618033988749894…’tür. (noktadan sonraki ilk 15 basamaktır). Altın Oranın ifade edilmesi için kullanılan sembol, Fiyani ?’dir.
İnsan yüzündeki altın orana bakarsak;
1.Üst çenedeki ön iki dişin enlerinin toplamının boylarına oranı
2.İlk dişin genişliğinin merkezden ikinci dişe oranı
3.Yüzün boyunun yüzün genişliğine oranı
4.Dudakla kaşların birleşim yeri arasının burun boyuna oranı
5.Yüzün boyunun çene ucuyla kaşların birleşim yeri arasındaki mesafeye oranı
6.Ağız boyunun boyun genişliğine oranı
7.Burun genişliğinin burun delikleri arasındaki mesafeye oranı altın oranı göstermektedir.
Kainattaki altın orandan örnek verirsek, mesela bir kozalağın kabuklarının diziliminde saat yönünde 8 sıra kabuk pulu varken, saat yönünden tersinde 13 sıra kabuk pulu bulunur. Bu sayıların birbirlerine bölümü 1,6’yi yani altın oranı verir.
Örneğin bir karnıbahar türünün sarmalları da saat yönünde 13, saat yönünün tersinde ise 8 adettir. Bu sayıların birbirlerine bölümü 1,6 yani altın oranı verir.
Kuran’da Mekke’den bahsedilen ayette altın oran:
Kuran’da Mekke kelimesi tek bir ayette, Al-i İmran Suresi, 96. Ayette geçer:
Gerçek şu ki, insanlar için ilk kurulan Ev, Bekke (Mekke) de, o, kutlu ve bütün insanlar (alemler) için hidayet olan (Ka’be)dir.
Bu ayetin tüm harf sayısı 47’dir. Harf sayılarının altın oranını aldığımızda Mekke şehrinin işaret edildiğini görürüz.
47 : 1,618 = 29
Ayetin başından Mekke kelimesine kadar tam 29 harf vardır.
Leonardo pergeliyle yapılan dünya haritasında yapılan ölçümlerde Mekke şehrinin Arabistan’ın altınoran bölgesinde,Kabe’nin de Mekke’nin altınoran bölgesinde yer aldığını görürüz.
Tüm yeryüzüne hakim olan bu olağanüstü oran Yüce Allah’ın her şeyi bir düzen, ölçü, simetri ve mükemmellik içinde yarattığının çok büyük bir delilidir. Bu önemli delil, evrimcilerin tüm iddialarını tam temelinden yerle bir etmeye yeter. Bütün kainat, Allah’ın üstün ve eşsiz eserlerinin sergilendiği bir iman hakikatidir. Şüphesiz Allah, bu muhteşem sanatı, bunun daha da eşsiz ve alâsını yaratmaya kadir ve muktedirdir.
Şimdi altınoran ile ilgili resimlerimize bakalım.
Çok teşekkür ederim yazı için ayrıca sitemi ziyaret etmeyi unutmayın
YanıtlaSilhttp://islamguzelahlaktir.blogspot.com/