9 Kasım 2014 Pazar

Elektrikli çekiç tasarımında ağaçkakanlar model alınıyor.


Elektrikli çekiç tasarımında ağaçkakanlar model alınıyor
Hiç olanca hızıyla ağaca gagasıyla vuran birağaçkakan gördünüz mü? İsterseniz önce bir ağaçkakanın nasıl gagasıyla ağacı oyduğunu seyredelim. Aşağıdaki linkten seyredebilirsiniz:
Ağaçkakanlar, ağaç kabuğuna yaptıkları vuruşlarla kabuğu koparır sonra da ortaya çıkan böcekleri ve kabuğun altına saklanmış yumurtaları yiyerek beslenir. Bu kuşlar, yuvalarını sağlam, canlı ağaçlara oyarlar. Bu oyukları açarken de bir marangoz kadar maharetlidirler.
Büyük noktalı ağaçkakan türü saniyede dokuz-on vuruş yapar, daha küçük boyutlu ağaçkakanlarda ise bu sayı on beş-yirmiye kadar çıkar. En usta ağaçkakan türlerinden biri de yeşil ağaçkakandır.
Yeşil ağaçkakan ağaçları oyarken, gagası saatte yüz kilometreden daha büyük bir hızla çalışır. Fakat kiraz büyüklüğündeki beyni bu sarsıntılardan etkilenmez.İki vuruşu arasındaki zaman farkı, saniyenin binde birinden azdır. Ağaçkakanın sırrı, boyun kaslarındadır. Vurmaya başlayınca, baş ve gaga tam bir doğru üzerine gelirler. En küçük bir sapma, beyinde yırtılma yapabilir.
Bu denli hızlı bir vuruşun betona kafa atmaktan bir farkı yokturKuşun beyninin hiçbir hasara uğramaması ise ancak olağanüstü bir yaratılışın eseridir. Kuşların büyük çoğunluğunda kafatası kemikleri birbirine yapışıktır. Gaga ise çenenin hareketiyle açılır. Oysa ağaçkakanlarda gaga ve kafatası, vuruş sırasında oluşan şoku emen süngerimsi bir madde ile birbirinden ayrılmıştır. Bu esnek madde, otomobil amortisörlerinde bulunandan çok daha iyidir. Bu üstünlüğü, çok kısa aralıklarla oluşan şokları da emebilmesinden ileri gelir. Bu madde her vuruşta oluşan şoku emip bir sonraki şoku karşılayacak duruma gelebilir. Üstelik bunu saniyede onu aşan vuruşun yapıldığı şartlarda başarır. Bu madde modern teknolojinin geliştirdiği tüm benzer fonksiyonlardan üstündür. Ağaçkakanın kafatası ve üst gagasının olağandışı bir yöntemle bağlanmış olması, her vuruşta beyninin bulunduğu bölümün gagadan uzaklaşmasını, böylece şok emici ikinci bir mekanizma oluşmasını sağlar.
Ağacı delme hızları türüne göre yaklaşık olarak saatte 40 km ila 100 km. arasında değişen ağaçkakanların, bu delme işlemi esnasında zarar görmelerini engelleyen ve bu işlemi kolaylaştıran birçok özellikleri vardır. Ağaçkakanların bu olağanüstü özellikleri, bilim adamlarına da pek çok tasarımda ilham kaynağı olmuştur. Son olarak ağaçkakanların gagalarıyla sert bir ağacı 2.10 saniyeden 2.69 saniyeye kadar kısa bir süre içinde, 38-43 darbe ile gagalayarak çok hızlı bir şekilde delik açmaları, İngiltere’deki Bath Üniversitesinden bilim adamları tarafından model alındı. El aletleri üreten bir şirket için tasarlanan elektrikli çekiç, sapı üzerinde hızla ileri geri hareketlerle çakma işlemini fazla bir güç harcamadan yerine getiriyor. Böylece çiviyi ağaçkakan gibi çok kısa bir zamanda sert zemine çakabiliyor. Kuşkusuz ağaçkakanın bilim dünyasına yön veren bu yaratılışı bütün detaylarıyla, Yüce Rabbimiz'in sonsuz ilminin ve kusursuz yaratışının eserlerinden yalnızca biridir. 
Sizin için yerde olanların tümünü yaratan O'dur. Sonra göğe yönelip (istiva edip) de onları yedi gök olarak düzenleyen O'dur. Ve O, herşeyi bilendir. (Bakara Suresi, 29)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder