Küçücük bir sinekkuşu bu kadar karmaşık işlemleri nasıl yapabiliyor?
En küçük göçmen kuş: Sinek kuşu
‘Journal of Current Biology’ dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, havada sabit durarak beslenen sinekkuşlarının ne zaman ve hangi çiçeklerden nektar aldıklarını hatırlayabildikleri belirlendi. İnsandan 7000 kat daha küçük bir beyne sahip olan sinekkuşu nasıl bu kadar akılcı ve karmaşık işlemler yapabiliyor?
Araştırma Kanada'nın Rocheuses dağlarında, 3 tane erkek sinekkuşunun, 8 tane yapay çiçekten beslenme zamanları incelenerek yapıldı. Bilimadamları 8 yapay çiçekten 4'üne 10 dakika arayla, diğer 4'üne ise 20 dakika arayla nektar koydu. Sinekkuşlarının, 10 dakika arayla nektar konulan çiçeklere 10 dakika sonra, 20 dakika arayla nektar konulanlaraysa, 20 dakika sonra geldikleri gözlemlendi.
Yani bu kuşlar hem ne zaman ve hangi çiçekten nektar aldıklarını hafızada tutabiliyor, hem de bir daha ne zaman gelmesi gerektiğini bilip, zamanı da hesaplayabiliyor. Bu kadar işlemi aynı anda minicik bedeninin minicik beyninde yapabiliyor bu kuş...
En küçük göçmen kuş olarak bilinen sinekkuşları, yaklaşık 3.2 gr ağırlığındadır.Her yıl 6.000 km'den fazla yol kateden sinekkuşlarının, bu yolu katedebilmek için güçlerini çok akılcı kullanmaları gerekmektedir. Kanada'nın Alberta eyaletindeki Lethbridge Üniversitesi'nden Profesör Andrew Hurly “Bu yeteneğin Kanada ve Meksika arasında 1500 km yolu uçabilmek için güçlerinden tasarruf etmeleri gereğine bağlı olabileceğini, çiçeklere nektar kalmadığında gelselerdi çok enerji kaybedeceklerini'' ifade etmiştir.
Profesör Andrew Hurly ayrıca ''araştırmanın, bu hayvanların sandığımızdan daha iyi bir hafızaya sahip olduklarını ve karmaşık işleri yapmak için büyük bir beyne sahip olmaya gerek olmadığını gösterdiğini'' belirtmiş, ''Bu kuş, bizimkinden 7 bin kat küçük bir beyinle, yere ve zamana ilişkin bilgileri birleştirebiliyor, bu da çok karmaşık bir olay'' demiştir.
Sinekkuşunun minik beyinde bu işlemlerin hesaplanabiliyor olması ve kuşun enerjisini tasarruflu kullanacak şekilde özelliklere sahip olması onun yaratılışından ötürü gelir ancak. Ne kuş kendisi bunu geliştiremez, ne de başkası bunu kuşa öğretemez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder