28 Ekim 2013 Pazartesi

Bir ayet açıklayalım, (A’la Suresi, 16-17)


Bir ayet açıklayalım, (A’la Suresi, 16-17)
Allah insanları düşündürtecek çok şey yaratıyor ama kafasını kullanan için.

Kuran gözümüzün nuru kitabımız, her ayeti hikmet ve akıl dolu. Gerçek İslam Kuran’dır ve Kuran’da daima sevgi, barış, hoşgörü, temizlik, tevazu, hoşgörü, özgürlük, güzel ahlak, fedakarlık, kadına değer vermek vardır. Yobazların anlattığı din ile Kuran tamamen birbirinden farklıdır. Yaşadığımız bu yüzyılda insanlar Kuran’ın güzelliğinin farkına varacaklar. Ayetlerdeki hikmetleri açıklamak için başlattığım yazı dizime devam ediyorum.
Hayır siz, dünya hayatını seçip üstün tutuyorsunuz. Ahiret ise daha hayırlı ve daha süreklidir. (A’la Suresi, 16-17)
Allah dünyayı, cenneti hatırlatacak pek çok güzel nimetle doldurmuştur. Fakat bu güzelliklerin yanına cehenneme ait olan eksiklik, çirkinlik ve kusurlar da katılmıştır. Elbette, dünya hayatının eksikliği, bu dünyada güzel şeylerin var olmadığı anlamına gelmez.
Dünyada, imtihan ortamının hikmeti gereği cennet ve cehenneme ait özellikler birarada bulunurlar. Bu şekilde müminler hem cennet hem de cehennem hakkında fikir edinir, hem de kendilerini dünyadaki kısa ve geçici yaşama kaptırmak yerine, gerçek, kusursuz, eksiksiz ve sonsuz bir yaşam olan ahirete yönelirler. Allah’ın kulları için seçip beğendiği yaşam da işte bu ahiret hayatıdır. Ahiret, Kuran ayetlerinde insanların gerçek ve ebedi yurdu olarak tarif edilir.
Ancak ayette de bildirildiği gibi bazı kişiler dünya hayatını ahirete üstün tutmaktadırlar. Bu insanlar dünyada mükemmel bir hayat kurulabileceğini zannederler. Dünya hayatına özgü büyük kusur ve eksiklikleri ise, son derece doğal özellikler olarak görürler. Örneğin hasta olmak çoğu insana çok doğal gelir. Aynı şekilde yorgunluk, acı, sıkıntı gibi kavramlar da son derece olağan şeyler olarak karşılanır. Oysa dünya hayatına ait tüm eksiklikleri Allah çok büyük hikmetlerle yaratmıştır. İnsana düşen bu hikmetler üzerinde derin derin düşünmek ve bunlardan kendine öğütler çıkarmaktır.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder