28 Ekim 2013 Pazartesi

Çocuklar için hikâyeler: Kanguru yavrusu


Çocuklar için hikâyeler: Kanguru yavrusu
Milliyet Blog'da yazan anne babalarla kendi bulduğum kaynakları paylaşmaya karar verdim,çocuklarına anlatacak eğitici bilgiler bulmakta zorlanan anne ve babalara bu bilgilerin çok faydalı olacağını düşünüyorum. Ayrıca yazılarımı çocuklarınızın da hoşuna gidecek resimlerle renklendireceğim. Bugün konum kangurular. Kangurulardaki ilginç bilgileri duyduğunuzda siz de çok şaşıracaksınız.
Yeni doğmuş bir kanguru yavrusu ilk anlarda bir fasulye tanesinden daha büyük değildir ve bacakları henüz gelişmeye başlamıştır. Ayrıca kanguru yavruları ilk doğduklarında kördürler. Çünkü memeli yavrularının tümünün anne karnında geçirdikleri bir dönemde dünyaya gelen yavrular tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle yavru kangurular için annelerinin vücudunda hazırlanmış olan tüylü kese çok önemli bir korunma yeridir. Bu kese yavru büyüdükçe genişleyecektir. Kesenin girişinde yavrunun fırlamasını engelleyen özel kaslar vardır; bu kaslar, anne kanguru suya girdiğinde de içeriye suyun dolmasını engelleyecektir. (Creation, vol.20, n.3, June-August 1998, s. 29)
Kanguruların sütü de yavruların tam ihtiyacı olan özelliklerdedir. Yavrunun büyümesiyle birlikte sütün içindeki maddeler değişir. Sütün bileşimindeki yağ ve diğer bileşikler yavrunun büyümesine paralel olarak zamanla değişir.
İlk yavru bu besleyici sütü emmeye devam ederken hemen ardından doğan ikinci yavru için, hazmı kolay olan süt verilmeye başlanır. Üçüncü yavru dünyaya geldiğinde ise, farklı nitelikte üretilen sütlerin sayısı üçe çıkar.Her yavru kendine hazırlanan sütü kolaylıkla bulur, hiç karışıklık olmaz. Bu beslenme sisteminin özel bir yaratılışın eseri olduğu çok açıktır. Anne kangurunun bu işi bilinçli olarak düzenleme imkânı yoktur.
Bir hayvan, nasıl olur da, farklı büyüklüklerdeki yavruların ihtiyacı olan sütlerin bileşimini hesaplar? Hesaplasa bile, bunu nasıl kendi vücudunda üretebilir? Bu üç ayrı sütü, üç ayrı kanaldan nasıl verebilir?
Kuşkusuz kanguru bunların hiçbirini kendisi yapmamaktadır; onun, vücudundan çıkan sütün üç ayrı türü olduğundan haberi bile yoktur. Bu, olağanüstü işlem, kangurunun yaratılışındaki ihtişamdan kaynaklanmaktadır:
… O’nun bilgisi olmaksızın, hiçbir dişi gebe kalmaz ve doğurmaz da. Ömür sürene, ömür verilmesi ve onun ömründen kısaltılması da mutlaka bir kitaptadır. Gerçekten bu, Allah’a göre kolaydır. (Fatır Suresi, 11)
LEVENT İLE KANGURU
Levent, okuduğu bir hikâye kitabında kanguruların ceplerinde büyüttükleri yavrularından bahsedildiğini görünce şaşkınlık içinde kendi kendine sordu: “Hiç hayvanda cep olur mu?” Kitaptaki kanguru cevap verdi: “Şaşırmakta haklısın sevgili Levent. Fakat, gerçekten de biz kanguruların karnında, “kese” adı verilen ve yavrumuzun beslenmesinin, korunmasının ve gelişmesinin sağlandığı bir bölüm bulunur.”Levent resimde annesinin karnındaki cepten kafasını çıkarmış yavrunun sevimliliğine karşı derin bir şefkat hissetti.
Levent:Peki bu sevimli yavru o cebe nasıl geldi acaba?
Kanguru:Yavru kanguru daha henüz 1 cm iken, erken doğum gerçekleşir. Bu cebe, daha tam olarak gelişmemiş minik yavru, 3 dakikalık bir yolculuk sonucunda ulaşır.
Levent:Bu çok ilginç… Peki yavru bu kesede nasıl beslenir?
Kanguru:Kesemizin içinde dört farklı meme bulunur. Bu memelerden birisinde, kıvamı ve ısısıyla bu küçük yavru için özel hazırlanmış bir süt vardır. Diğer üç memede ise yeni doğmuş bir bebek için değil, yaşı daha ileri bir yavru için hazırlanan süt bulunmaktadır. Bu yavru da birkaç hafta sonra ilk emdiği memeyi bırakacak ve yaşına göre olan memeyi emmeye başlayacaktır. Biraz daha büyüyünce ise bir ötekisine geçiş yapacaktır.
Levent:İnanılmaz! 1 cm boyundaki kanguru yavrusu, bu dört memeden hangisini seçeceğini nereden bilebilir? Ya siz anne kangurular dört memenin her birine bu kadar farklı özellikteki sütleri nasıl yerleştirmiş olabilirsiniz?
De ki: “Rabbimin sözleri(ni yazmak) için deniz mürekkep olsa ve yardım için bir benzerini (bir o kadarını) dahi getirsek, Rabbimin sözleri tükenmeden önce, elbette deniz tükeniverirdi.” (Kehf Suresi, 109)
Kanguru:Dahası, yeni doğan yavrunun emdiği süt diğer memelerden gelen sütlere göre daha sıcaktır. İçerdiği besinler de daha farklıdır. Sence biz anne kangurular bu meme içindeki sütü nasıl ısıtabiliriz? Sakın unutma sevgili Levent, bunların hiçbirini yapan aslında anne kanguru değildir. Bizim kesemizin içindeki sütlerin farklı olduğundan haberimiz bile yoktur. Memelerimizdeki sütün sıcaklığını hesaplayabilmemiz mümkün değildir. Her süte farklı özellik vermeyi, hangi sütün içinde hangi besinin olduğunu da bilemeyiz. Biz sadece Allah’ın bizlere emrettiği şekilde yaşarız. Yavrumuzun ihtiyaçlarını da bizi yaratan Allah düşünmüştür. Sonsuz şefkat ve merhamet sahibi olan Rabbimiz, en uygun yapıdaki sütleri, yavrular için en uygun yere, yani biz annelerinin karnına yerleştirmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder