9 Ağustos 2015 Pazar

Diş fırçalamak oruca engel değil...


Diş fırçalamak oruca engel değil...
Her Müslüman yalnızca Kuran'a uymakla yükümlüdür, uydurma hadislere değil.

Dört farklı mezhebe göre oruçla ilgili açıklamaları görseniz, hangisine uyacağınızı şaşırırsınız. Bir mezhebe göre yaptığınız bir hareket helalken, diğer mezhebe göre haram oluyor. Oruçla ilgili de uzun uzun kurallar koymuşlar. Mesela bunlardan birine bakalım, Şafi mezhebine göre “gece niyet getirmeyi unutan kimse, Ramazana hürmeten o günü akşama kadar oruçlu gibi durup bir şey yiyip-içmeden geçirir. Sonra da, o günü kaza eder.” deniyor. Halbuki Müslüman Ramazan’dan önce bir kere oruç tutmaya niyet eder ve sonra her gün orucunu tutar. Mutlaka her gece tekrar niyet etmesi gerekmez.
Rabbimiz bizim sadece Kuran’a uymamızı emrediyor. Kuran da ibadetleri zorlaştırmıyor, hepsini kolaylaştırıyor. Rabbimiz Kuran’da oruç tutmamızı emrediyor. Oruç, yememek - içmemek ve cinsel ilişkiye girmemektir. Ancak gün içerisinde insanın aczi ihtiyaçları olacaktır. Bunları gidermekte hiç bir mahsur yoktur. Oruç tutan kişi dilediği zaman suyu yutmamak kaydıyla dişlerini fırçalayabilir, duş alabilir. 
Allah dine dair hükümleri yalnızca Kuran’da teşri etmiştir. Kuran tek güvenilir kaynaktır, tek başına dini en ufak detayına kadar yaşayabilmemiz için yeterlidir. Allah, eksik ve anlaşılmayan Kitap yollamaz. Kuran Allah’ın sözüdür, Allah’ın sözlerine güvenin...
Ey iman edenler, sizden öncekilere yazıldığı gibi, oruç, size de yazıldı (farz kılındı). Umulur ki sakınırsınız. (Bakara Suresi 183)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder