9 Ağustos 2015 Pazar

Hiç düşündünüz mü beyin nasıl yaratıldı?


Hiç düşündünüz mü beyin nasıl yaratıldı?
Beynin yaratılması başlı başına büyük bir mucizedir.

Milyonlarca insan, her biri kafatasının içinde 1.5 kg. ağırlığında muhteşem bir organla dolaşıyor. Acaba kaç tanesi kafasının içinde taşıdığı bu yaratılışmucizesinden haberdar diye merak ediyor insan.
Siz annenizin karnındayken beynin oluşum sürecinde saniyede ortalama 7741 yeni sinir hücresi yaratıldığını biliyor musunuz?
Beynin oluşum aşamaları başlı başına çok büyük bir mucize. Ama her nedense insanlar kendi kafalarının içinde taşıdıkları bu büyük mucizeyi hiç düşünmüyorlar.Beyindeki sinir hücreleri, bebeğin anne karnında bulunduğu dönemin beşinci haftası ile beşinci ayı arasında oluşmaya başlıyor ve beynin oluşum sürecinde saniyede binlerce sinir hücresi yaratılıyor.
Doğduğunuzda, yaşamınız süresince gerekli olan sinir hücrelerinizin büyük bölümü hazır durumda oluyor. Ve düşünün,  bütün bu hücreler, ana rahminde sperm tarafından döllenmiş yumurtanın (zigot) ilk bölünme evrelerinde ortaya çıkan ve sinir hücrelerini oluşturmakla görevli olan tek bir hücrenin sonraki evrelerde bölünmesiyle meydana geliyor!
Sinir hücrelerinin bölünmesiyle meydana gelen diğer hücreler de birbirinden biçim ve işlev olarak ayrışıyorlar. Her biri beyin kabuğundaki altı ayrı katmanı oluşturacak farklı işlevdeki hücre gruplarını üretmekle görevlidir. Bölünen sinir hücreleri kümesi, beyindeki sıralı katmanları oluşturacak şekilde, bulundukları yerden beynin dış kısmına doğru hareket ederler. Nöronlar kendi katmanlarına erişir erişmez farklı bir etkinliğe girerek uzantıları olan akson ve dendritler yardımıyla diğer hücrelerle fiziksel bağlantılar kurarlar. Bölünme devam ettikçe beyin belirmeye başlar. Beşinci ay sonunda mükemmel bir beyin tüm işlevleriyle hazırdır. Bu kompleks, ancak belirli sıra ve düzende meydana gelen işlemler, her insanda aynı şekilde hiç şaşmadan yüzbinlerce yıldır devam etmektedir.
Beynin, hücreler tarafından bu şekilde oluşturulması çok olağanüstü bir olaydır. Hücreler, sanki bir bilince, akla ve beyin hakkında muazzam bir bilgiye sahiplermiş gibi hareket ediyor; hiç şaşırmadan, herhangi bir aşamayı atlamadan, kusursuz bir organizasyon ve iş bölümü içinde beyni meydana getiriyorlar. Her hücre nereye gideceğini, ne yapacağını, beynin hangi kısmını meydana getireceğini çok iyi biliyor. Bilinçsiz yapıların, bu kadar bilinçli bir davranış göstermeleri ve adeta ortaya ne çıkaracaklarının farkındalarmış gibi hareket etmeleri, sonsuz akıl ve ilim sahibi Yüce Allah'ın yaratışının delillerinden sadece bir tanesidir.
Sinir hücrelerinin kendi aralarında kurdukları bağlantılar, dışarıdan aldıkları sinyalleri beyne ulaştırma yöntemleri, sinirlerarası haberleşme mekanizmaları gibi kompleks sistemlerin her biri, sahip oldukları üstün tasarımlarla ayrı birer mucizedir.
Beyin kapkaranlık bir ortamda kendi kendine, tesadüflerle oluşan bir organ değildir. Bir araya gelip böylesine muhteşem bir organ oluşturan sinir hücresi Allah’ın kontrolündedir. Dünyaya gelen her insanın yaşamını sağlayan beyin sonsuz güç ve kudret sahibi olan Allah tarafından yaratılmıştır.
Allah, sizi annelerinizin karnından hiçbir şey bilmezken çıkardı ve umulur ki şükredersiniz diye işitme, görme (duyularını) ve gönüller verdi. (Nahl Suresi, 78)
O, yarattığını bilmez mi? O, Latif'tir; Habir'dir. (Mülk Suresi, 14)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder