9 Ağustos 2015 Pazar

Oruç, bir damla soğuk su ve cehennem...


Oruç, bir damla soğuk su ve cehennem...
Cehennem ehli özel yaratılıyor. Yani onlar hidayet verilmemiş özel varlıklardır.

İnsan uzun yaz günlerinde oruçtutarken bir damla soğuk suyun bile ne kadar büyük bir nimet olduğunu çok iyi anlıyor. Akşam iftar vakti olup da o soğuk suyu kana kana içmeyi büyük bir şevkle bekliyor insan. Biliyor ki iftar olduğunda boğazının kuruluğunu giderebilecek ve dilediği kadar su içebilecek. Biliyor ki yaşamı boyunca dilediği zaman suya kavuşabilecek.
Allah böylesine hikmetli ibadetlerle insanı işte böyle tefekkür ettiriyor. Dünyada sayısız nimete boğulan ama Allah’a şükretmeyen ve iman etmeyen insan sonsuza kadarcehennemde yaşayacak ve bir damla soğuk suya muhtaç olacak. İnsanın dünyada o soğuk suyu içme ümidi var, soğuk suya ulaşma imkanı var. Ama cehennemde öyle bir şey yok. İnsan deliler gibi susayacak, deliler gibi soğuk suya ulaşmaya çalışacak ama asla ulaşamayacak. Bir gün değil, bir yıl değil, bin yıl değil, sonsuza kadar o susuzluğunu gideremeyecek. Bunun nasıl büyük bir azap olacağını tahmin edebiliyor musunuz? Allah susadıkça inkar edenlere kaynar suverileceğini ayette bildiriyor:
Sonra kendileri için onun üzerinde kaynar su karıştırılmış bir içkileri de vardır. (Saffat Suresi, 67)
İşte bu; tatsınlar onu: kaynar su ve irin. (Sad Suresi, 57)
...kaynar suyun içinde; sonra ateşte tutuşturulacaklar. (Mü'min Suresi, 72)
"Sonra kaynar suyun azabından başının üstüne dökün;" (Duhan Suresi, 48)
Takva sahiplerine va'dedilen cennetin misali (şudur): İçinde bozulmayan sudan ırmaklar, tadı değişmeyen sütten ırmaklar, içenler için lezzet veren şaraptan ırmaklar ve süzme baldan ırmaklar vardır ve orda onlar için meyvelerin her türlüsünden ve Rablerinden bir mağfiret vardır. Hiç (böyle mükafaatlanan bir kişi), ateşin içinde ebedi olarak kalan ve bağırsaklarını 'parça parça koparan' kaynar sudan içirilen kimseler gibi olur mu? (Muhammed Suresi, 15)
Hücrelere işleyen kavurucu bir sıcaklık ve kaynar su, (Vakıa Suresi, 42)
Onun üzerine de alabildiğine kaynar sudan içeceksiniz. (Vakıa Suresi, 54)
Artık (onun için) alabildiğine kaynar sudan bir şölen vardır. (Vakıa Suresi, 93)
...kaynar sudan ve irinden başka. (Nebe' Suresi, 25)
Unutmayın ki Allah kullarına karşı çok adildir, şefkatlidir, merhametlidir. Kullarına kitaplar gönderir, elçiler gönderir. İman etmeleri için hayatları boyunca onlara imkan tanır. Sayısız nimetlerle rızıklandırır. Ama insan tüm bunlardan yüz çevirir, kalbi kaskatıdır. İman etmez, nimetleri tüketir tüketir ama Allah aklına gelmez. Hayatını oyun ve oyalanma içinde geçirir. “Allah için bir şey yap” desen türlü bahanelerle yüz çevirir. Kendisi hiçbir şey yapmazken, arsızca, sınırsızca Allah’ın verdiği nimetleri kullanmaya devam eder. İbadetleri yapmaz, Kuran’ı hiç bilmez. Varsa yoksa nefsini eğlendirme peşindedir.
Şimdi böyle bir gün değil, bir yıl değil, nerdeyse 70 yıl, 80 yıl Allah’ı unutarak dünyaya dalan ve iman etmeden ölen insan ölümün ardından cehennemle tanışır. Allah’ın kendisine indirdiği kitaptan yüz çevirmiş ve ahiretin varlığına iman etmemiştir. Şimdi sonsuza kadar bir damla soğuk suya muhtaç bir şekilde, dünyadaki tüm varlıklarını, dostlarını geride bırakarak, perişan bir yaşam sürecektir.
Zulmeden her nefis, yeryüzündekilerin tümüne sahip olsa bunu (azaba karşılık) mutlaka fidye olarak verirdi. Onlar azabı görünce pişmanlıklarını gizlerler, oysa onlar haksızlığa uğratılmadan aralarında adaletle hükmedilmiştir. (Yunus Suresi, 54)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder