9 Ağustos 2015 Pazar

İnsan derisi gibi esnek ve duyarlı sentetik deri yapıldı!


İnsan derisi gibi esnek ve duyarlı sentetik deri yapıldı!
Seol Ulusal Üniversitesi’nden bilim insanları aynı insan derisi gibi sıcaklık,basınç ve nemi hissedebilen akıllısentetik deri üreterek dokunma hissini taklit etmeyi başardı. Araştırmacılar insan cildine en yakın materyali üretmeyi hedeflediklerini belirtiyorlar.
“Geliştirdiğimiz bu sentetik insan derisinin hissetme hissini tam olarak kopyalıyor. Ayrıca insan cildi gibi ve ısıtma elementleriyle sıcak hissettirebiliyor. Bu yapay deri insan derisinin sıcaklığına ayarlanabiliyor. Ayrıca katmanlar sayesinde dokunma hissi sağlıyor. Yumuşak lastiğimsi bir materyal sayesinde insan cildinin yumuşaklığı sağlanabiliyor. Kauçuk tabakanın üstünde, ultra ince polimit ve sonrasında yer alan silikon tabaka sensör gibi davranıyor,” diyor Seol Ulusal Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği’nden Prof. Kim Dae-Hyeong.
Araştırmacılar bu elastik deriyi protez elle birleştirerek daha kompleks gerçek ele yakın bir oluşturdular. Bu sayede el sıkışmak, klavye kullanmak ve top tutmak gibi görevler artık mümkün. Araştırmacılar bu ultra ince derinin geliştirilerek aynı gerçek deri gibi beyne sinyaller gönderebilmesinin mümkün olduğunu düşünüyorlar. Şimdilik deri küçük hayvanlarda deneniyor. Prof. Kim bu prostetik derinin gelecek vadettiğini belirtiyor.
Bu sayede sentetik deri ve robot eklemler birleştirilerek gerçekçi bir deneyim oluşturularak engelli insanlar için en iyi deneyim sağlanabilir. Ayrıca gelecekteki insansı robotların böylece önü açılabilir. Bu teknolojinin bebek bezi değiştirebilen robotlardan ,protez robot kollara kadar pek çok alanda kullanılabileceği belirtiliyor.
Ahir zamanda Hz. Mehdi döneminde teknolojinin çok gelişeceğini peygamberimiz hadislerinde bildirmiştir. Peygamberimiz Hz. Mehdi zuhur Ettiğinde insanların Hz. Mehdi’den uzakta yaşasalar bile yüksek teknolojiyi kullanarak, onu görüp duyabileceklerini haber vermiştir:
Kaim’imiz (Hz. Mehdi) kıyam ettiği zaman,Yüce Allah KAİM’İMİZLE DOSTLARIMIZ ARASINDA DÖRT FERSAHLIK YOL OLSA BİLE OLDUKLARI YERDEN ONLARLA KONUŞABİLECEKLERİ, ONU DUYABİLECEKLERİ VE ONU GÖREBİLECEKLERİ BİR ŞEKİLDE KULAKLARINA VE GÖZLERİNE SEBEP VERECEKTİR. (Mucem-ul Ehadis-i İmam Mehdi Cilt:4 Sayfa:57 ve Bihar Cilt:52 Sayfa 336 ve Muntehab-ul Envaril Muzie Sayfa 352) 
Dünyanın dört bir yanındaki insanlar Hz. Mehdi’nin konuşmalarını, yapılan simultane çeviriler vesilesiyle kendi dillerinde anında dinleyebileceklerdir:
Zürare der ki: İmam Caferi Sadık aleyhisselama şöyle arzettim: Nida hakk mıdır? Buyurdu ki: “EVET, ALLAH’A ANDOLSUN Kİ HER KAVİM ONU KENDİ DİLİ İLE DUYACAKTIR”...” (Gaybeti Numani, 14. Bölüm, Kaim Aleyhisselamın Kıyamından Önce Vuku Bulacak Alametler) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder