31 Ağustos 2014 Pazar

Ren geyikleri bitkilerin besin değerini hesaplıyor!


Ren geyikleri bitkilerin besin değerini hesaplıyor!
Bir bukalemun nasıl bulunduğu yere göre sırtındaki desenleri değiştirebilir? Bir anne kuş nasıl yavrularını düşmanlardan korumak için yaralı kuş taklidi yaparak düşmanların dikkatini üzerine çekebilir? Bir tırtıl nasıl olup da hiç haberi bile olmadan bedenindeki sahte gözlerle düşmanlarından korunabilir? Kainattaki milyonlarca canlı zamanı geldiğinde nasıl olup da hep birlikte kıtalar arası göç etmeye kalkar? Peki ren geyikleri, bitkilerin besin değerini hesaplayarak nasıl beslenir? Kuşkusuz böyle milyonlarca örnek verebiliriz. Ama hepsinin cevabı tektir. Bütün canlılar Allah’ın ilhamıyla hareket ederler. Hiçbiri kendileri için belirlenen kaderin, yaşam biçiminin, savunma sistemlerinin, avlanma sistemlerinin dışına çıkmaz. Hepsi kendilerini yaratan Allah’a karşı çok boyun eğicidir.
Yedi gök, yer ve bunların içindekiler O’nu tesbih eder; O’nu övgü ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur, ancak siz onların tesbihlerini kavramıyorsunuz. Şüphesiz O, halim olandır, bağışlayandır. (İsra Suresi, 44)
Bugün sizlere ren geyiklerinin nasıl beslendiklerini, yiyeceklerin besin değerlerini nasıl hesapladıklarını anlatacağım. Ren geyikleri sürekli hareket halinde olan canlılardır. Bu derece hareket halinde olmalarının nedeni ise besin aramalarıdır. Ren geyiklerinin temel besin kaynakları kolay sindirilebilen likenlerdir. Fakat likenler yavaş büyürler. Geyiklerin kışlık alanları genellikle likenlerin çok bol olduğu ve karın az bulunup besine kolay ulaşılan yerlerdir. Kışın bu özellikteki alanlara gidilir. Yazın ise yeni doğmuş yavruların sütle beslenebilmeleri için, ren geyiğinin protein ve minerallerle beslenip süt üretmesi gerekir. Likenlerde bu protein yoktur. Besinlerin özellikleri; bulundukları enleme, yüksekliğe ve toprağın özelliklerine göre değişir. Yüksek enlemdeki bitkiler, hem protein ve mineral bakımından zengin hem de kolay sindirilebilir özelliktedir. Ancak bu, her mevsim için geçerli değildir. Sadece yaz sezonunun başında bitkiler bu özellikleri taşırlar. Bunu biliyormuş gibi Rren geyikleri yazın başlamasıyla beraber bu alanlara giderler.
Yaz ilerledikçe bu bitkilerin besin değerleri de gittikçe azalır. Isı düşüp yerler karla kaplanmaya başladığında en uygun besin yine likenlerdir ve bu nedenle kışlık alanlara doğru geri göç başlar. Bu canlıların bir botanikçi, bir coğrafyacı gibi düşünüp, “hangi enlemde hangi bitki ne zaman yetişiyor?”, “bu bitkinin içeriğini ne oluşturuyor?”, “kendisinin hangi besin kaynağına ihtiyacı var” ve “o bölgeye ulaşmak için hangi yöne doğru gitmesi gerekiyor?” gibi soruların cevaplarını bilmeleri imkansızdır. Fakat bu canlıların tamamı yaşamlarını sürdürebilmek için gerekli olan davranışları eksiksiz yerine getirmektedirler. Bu durum davranışlarının kendilerine sürekli olarak ilham edildiğini açıkça göstermektedir.
Yüce Allah yarattığı varlıkları sonsuz merhametiyle koruyandır. Bedenlerinin eksiksizce yaşam koşullarına uygun yaratılması dışında geyiklerin hareketlerini de Allah kesintisizce an an ilham etmektedir. Bu canlılar Allah’ın ilhamıyla yaşamlarını sürdürürler ve Allah’ın sonsuz kudretinin delillerindendirler:
“Gökleri ve yeri (bir örnek edinmeksizin) Yaratan’dır. O, bir işin olmasına karar verirse, ona yalnızca “OL” der, o da hemen olur.” (Bakara Suresi, 117)

Şimdi Ren geyiklerinin beslenmeleriyle ilgili resimlerimize bakalım.
 
Ren geyikleri 1 Ren geyikleri 2 Ren geyikleri 3 Ren geyikleri 4 Ren geyikleri 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder