13 Temmuz 2015 Pazartesi

Anne babalara sesleniyorum, çocuklarınızı Kuran’la yetiştirin-4


Anne babalara sesleniyorum, çocuklarınızı Kuran’la yetiştirin-4
Bir çocuğun ruhu ancak Kuran ile yetişirse mütmain olabilir.

Bir babadan yazdığım yazılara yorum gelmiş. Kısaca öncelikle Kuran’ın Türkçesinin çok anlaşılır olmadığını söylemiş, sonra da Kuran’da kısasa kısas ile ilgili ayetler olduğunu çocuğun bunu anlamayacağını yazmış.
Öncelikle Kuran okurken Ali Bulaç’ın mealini okumanızı tavsiye ediyorum, Türkçesi çok güzel ve son derece anlaşılır.
İkinci konuya gelince, çocuklarınızı Kuran ile yetiştirin derken, çok küçük yaşta çocuğun eline Kuran’ı alıp okuması ve tek başına anlaması değil burada kastedilen. Tabii ki öncelikle anne ve baba olarak siz Kuran’ı çok iyi bileceksiniz, oradaki ayetleri anlayıp, derin derin düşünüp, hayata geçireceksiniz. Kuran ahlakını benimseyecek ve ruhunuza yerleştireceksiniz. Ancak ondan sonra çocuğunuzu Kuran ahlakıyla yetiştirebilir, ona Kuran’ı öğretebilirsiniz.
Örneğin “kısasa kısas” konusu sorulduğu için o konudan bahsedersek, Allah Kuran’da kısası helal kılmıştır ama “bağışlamanız daha hayırlıdır” der. Dolayısıyla mümin her zaman bağışlamayı seçip Allah’ı razı etme yoluna gidecektir. Siz Kuran’ı bilirseniz çocuklarınızı da doğru yönlendirebilirsiniz.
Çocukları Kuran’la yetiştirirken önemli olan Allah sevgisini vermek, tüm kâinatı Allah’ın yarattığını öğretmek, Allah’ın büyüklüğünü, bizim dostumuz olduğunu öğretmektir. Önce sevgiyle ilgili, iman hakikatleri ile ilgili ayetlerden bahsedilir. Çocuğun ruhunun Allah’ı tanıması ve sevmesi sağlanır. Daha sonra Allah’ın yasakladığı konulara geçilebilir, helaller ve haramlar tanıtılabilir. Eğitim korku ve yasaklama üzerine değil sevgi, samimiyet ve ihlas üzerine olmalıdır.
Kuran’da tabii ki başkaldıran kavimlerin cezalandırıldıklarına dair birçok ayet de var, cehennemle ilgili de çok ayet var. Siz çocuklarınıza sevgi ile ilgili ayetleri anlatın, Allah’ın sonsuz şefkatini ve sevgisini anlatın. Bağışlayıcılığını anlatın. Çocuk Allah’ın rızasını kazanamamaktan korksun, cezalandırılmaktan değil. Ama yaşı ilerlediğinde ve anlayabilecek duruma geldiğinde de ahiret hayatını, cennetle birlikte cehennem hayatını da çocuklarınıza anlatırsınız. Ve Allah’ın sıfatlarıyla birlikte çocuklarınızı eğitirsiniz.
Unutmayın, çocuğunuz için yapacağınız en iyi şey onu Kuran’la yetiştirmek ve onu ahirete hazırlamaktır. Bu kısacık ömrün sonunda sonsuz bir ahiret hayatı olduğuna göre önemli olan çocuğun dünyasının kurtulması değil ahiretinin kurtulmasıdır.
Aşağıda verdiğim kaynaktan ayet açıklamalarını da okuyup çocuklarınızla paylaşabilirsiniz.
Daha önce bu konuyla ilgili yazdığım yazılar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder