Seninki de gerçekten imtihan mı?
Sabır bütün hayat boyuncadır. Sonsuza kadar biz Allah’ı seveceğiz. En fazla bir ömür imtihan edileceğiz.
Öyle bir dünyaya gözlerimizi açmışız ki, tam bir imtihanortamı. İnsan bir imtihanı sabırla, şükürle, teslimiyetle bitiriyor ve nerdeyse hemen hiç vakit geçmeden bir diğeri başlıyor. Hastalık, ölüm, açlık, korku, geçim derdi etrafımızda kol geziyor. Allah bizden sonuna kadar ama sonuna kadar bir sabır bekliyor. Bir gün değil, on yıl değil, bazısı başına gelen zorlu bir imtihana belki de bir ömür boyu sabrediyor ve hiç isyanetmeden sürekli şükrediyor.
Andolsun, Biz sizi biraz korku, açlık ve bir parça mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle imtihan edeceğiz. Sabır gösterenleri müjdele. (Bakara Suresi, 155)
Bizler bu imtihan ortamında yaşarken benim dikkatimi çeken çok önemli bir konu var. Aslında bu hayati bir konu. Kişi bunu bir görebilse, bir anlayabilse belki de bambaşka bir boyuta geçecek, hayata çok daha farklı bir açıdan bakmaya başlayacak.
Bakıyorum da bazı insanlar o kadar küçük konuları kafalarında büyütüyorlar ki. Bu kimi zaman birisinin söylediği bir söz oluyor. Ya da kendisine yapılan bir hareket oluyor. O zaman kişi iman ettiğini söylediği halde bu durum karşısında üzülebiliyor, yese kapılabiliyor. Ya da olayı kafasında çok büyüttüğü için günlerce bu konuda düşünebiliyor, konuşabiliyor. Ve her şeyden önemlisi çok büyük haksızlığa uğradığı kanaatinde bile olabiliyor. Tabii ki bu bir iman zafiyetidir. Çünkü her olay kaderde ve hayırla yaratılır. Ama nefis aynı nefis olduğu için mutlaka bu zafiyete dikkat çekmek ve müminleri uyarmak gerekir.
Kişi bu ruh halindeyken bu başına gelene tevekkül ettiğini, çok sabrettiğini de söyleyebilir, ya da bu yönde konuşmalar yapabilir. Burada önemli olan olayın kişiyi tamamen içine almış olması, kişinin kendisini kaptırmasıdır. Burada mümin kendine ve başına gelen imtihana bir dışarıdan baksa aslında ne kadar küçük bir konuyu kafasında büyüttüğünü görecek. Bir de dünyaya baksa asıl imtihanın ne olduğunu fark edecek.
Şimdi bir mümin düşünün, tek bir sözden imtihan olduğunu düşünüyor, ya da hayatında olumsuz giden en ufak bir olayı kafasında büyütüyor da büyütüyor. Oysa aynı anda Suriye’de bir çocuğun gözleri önünde anası ve babası vuruluyor öldürülüyor.. Yine Suriye’de küçücük bir çocuk bir anda sabah vakti başına yağan bombalarla uyanıyor. Korku ve dehşet çığlıkları her yerde yükseliyor. Mülteci kamplarında yüzbinlerce insan günlerce karınları aç bir halde uykuya dalıyor. Hiç açken uyumaya çalışmak nasıldır bilir misiniz? Ya da ölüm korkusuyla bir gün geçirmek? Ya da çevrenizde bağıran, haykıran, ağlayan çaresiz insanların arasında yürümek?
Peki ya ana olarak Filistin’de,
Afganistan’da, Suriye’de kendi açken aç olan çocuğunu doyuramamak ne demek bilir misiniz? Bir damla içecek su bulamak, yıkanacak su bulamamak ne demek? Bunar sizin yaşadığınız imtihanlara ne kadar uzak değil mi? Oysa Filistin’de, Afganistan’da, Irak’da, Doğu Türkistan’da, Arakan’da, Afrika’da sayıları milyonlara varan Müslüman tarifsiz acılar içinde yaşıyor. Bir lokma ekmek, ya da içecek temiz su bulduklarında kendilerini büyük nimet içinde görüyor. Allah bu yüzden ayetinde bu Müslümanları koruyup kollamanın, onlardan habersiz olmamanın üzerinde duruyor:
Size ne oluyor ki, Allah yolunda ve: "Rabbimiz, bizi halkı zalim olan bu ülkeden çıkar, bize Katından bir veli (koruyucu sahib) gönder, bize Katından bir yardım eden yolla" diyen erkekler, kadınlar ve çocuklardan zayıf bırakılmışlar adına savaşmıyorsunuz? (Nisa Suresi, 75)
Suriye’de yüzbinlerce Müslüman’ın çektiği çile her gün gözlerimizin önüne, bakın şu videoda insanlar nasıl yaşam mücadelesi veriyorlar:
Sonuç olarak bu dünyadaki hayatımızda imtihan tabii ki olacak. İmtihan bir güzelliktir, bizim sevap kapımzıdır. Allah’tan her zaman razı olduğumuzu göstermenin en güzel yoludur. Mümin imtihanının ne kadar zor olursa sevabının da o kadar büyük olduğunu bilecek. Daima büyük düşünecek, kendi hayatından çıkıp Müslümanları sahiplenecek. O zaman imtihanlarının ne kadar kolaylaştığını da görecek.
Şunu unutmayalım ki imtihanımız biz ölüp de gözlerimizi kapatana kadar kesintisizce devam edecek ve müminler cennet terbiyesiyle cennet kapılarından büyük bir güzellikle girecek...
Her nefis ölümü tadıcıdır. Biz sizi, şerle de, hayırla da deneyerek imtihan ediyoruz ve siz Bize döndürüleceksiniz. (Enbiya Suresi, 35)
O, amel (davranış ve eylem) bakımından Hanginizin daha iyi (ve güzel) olacağını denemek için ölümü ve hayatı yarattı. O, üstün ve güçlü olandır, çok bağışlayandır. (Mülk Suresi, 2)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder