1 Mayıs 2016 Pazar

Diatomların muhteşem görüntüsü insanı hayran bırakıyor...


Diatomların muhteşem görüntüsü insanı hayran bırakıyor...Resimler
Allah^'ın sonsuz gücünü kavramaya insan aklı yetmez...

O kadar çok yaratılış mucizesi bilmemize, yıllarca araştırıp okumamıza rağmen Allah’ın ilmi ne kadar sonsuz. Her gün yeni bir bilgi öğrensek bile bu ucu bucağı olmayan ilim karşısında yine de cahil kalıyoruz. Allah tüm bu yarattıklarının bilgisine sahipken bizler ise ancak onun öğrettiği kadarını bilip öğrenebiliyoruz. Ve her yeni öğrendiğimiz bilgide aslında hiçbir şey bilmediğimize tekrar tekrar şahit oluyoruz.
O, yarattığını bilmez mi? O, Latif'tir; Habir'dir. (Mülk Suresi, 14)
Allah, yedi göğü ve yerden de onların benzerini yarattı. Emir, bunların arasında durmadan iner; sizin gerçekten Allah'ın herşeye güç yetirdiğini ve gerçekten Allah'ın ilmiyle herşeyi kuşattığını bilmeniz, öğrenmeniz için. (Talak Suresi, 12)
Allah’ın bizim görmediğimiz alemlerde böylesine muhteşem güzellikler yaratması da Onun sanatının sonsuz olduğunun yalnızca bir delili. Bugün hiç görmediğimiz bir dünyada yer alan olağanüstü güzellikteki diatomlara bakalım.
Diatomlar genellikle suda yaşayan, tek hücreli, fotosentez yapabilen ama karada da yaşayabilen alglerdir. Dünya oksijeninin büyük bölümünden sorumlu bu küçük canlıların en büyükleri 1mm genişliğindedir. 1cm3 deniz suyunda 10000 tane diatom canlısı bulunur. Birçok deniz canlısı diatomlarla beslenir. Hepsinin kendine özgü şekilleri olması dikkat çeken özelliklerindendir.Diatomlar mükemmel mimarlardır. Kendilerine denizin içinde opalden evler inşa ederler. Bu evler, bazen parıldayan bir kozalağı, bazen bir spirali, bazen de ışıldayan kristal bir avizeyi andırır. Söylediğim gibi en ilginç yönlerinden biri ise, yirmibeşbinden fazla diatom türü olmasına rağmen hiç birisinin kabuğunun bir diğerine benzememesi. Tıpkı bir kar tanesinin diğerine benzememesi gibi.
Diatomlardaki ihtişam sadece bir mücevheri andıran görünümleri ile kısıtlı değil. Yeryüzündeki yaşamın devamı için son derece önemli görevlerde üstlenmişler: Hatta yeryüzündeki en yaşamsal canlılar oldukları dahi söylenebilir:
Dünyadaki pek çok su kitlesinin içerisinde inanılmayacak sayılarda dolanır, salınır ve yuvarlanırlar. Bir litre deniz suyundaki diatomların sayısı, on milyondan fazladır. Bu nedenledir ki denizdeki en temel yemek kaynaklarının arasında yer alırlar.
Denilebilir ki "karada yaşayan canlılar, insanlar da dahil olmak üzere yaşamlarını diatomlara borçludurlar". Diatomlar yaptıkları fotosentez sayesinde bizim soluduğumuz oksijenin büyük bir kısmını üreten minik bitkilerdir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder