1 Mayıs 2016 Pazar

Kanser tedavisinde bulunan yeni yöntemler...


Kanser tedavisinde bulunan yeni yöntemler...
Vücut direnci düştüğünde hastalıklar gelişir, insanlar çok sevgi dolu, neşeli ve tevekküllü olmalılar.

Ahir zamanda olduğumuz bu dönemde Allah’ın Şafi sıfatının çok daha fazla tecelli edeceğini ve bir çok hastalığın çaresinin bulunacağını biliyoruz. Kanserinsanın acizliğini çok fazla hissettiği bir hastalık. Düşünün ki küçücük bir hücre koskoca bir bedene savaş açıyor ve sonunda da onu yenip insanı ölüme sürükleyebiliyor. Tabii ki hastalığı yaratan da Allah’tır, şifasını veren de, bilim adamlarına hastalığı yenecek yöntemleri gösteren de.
“Hastalandığım zaman bana şifa veren O’dur;” (Şuara Suresi, 80)
Kanser tedavisinde bulunan yeni yöntemlere değinirsek, bildiğiniz gibi kemoterapi, güçlü ilaçların kanser tedavisinde kullanılmasıdır. Bu ilaçlar kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olurlar. Günümüzde 100’den fazla kemoterapi ilacı kullanılmaktadır. Doktorlar kanserin türüne ve evresine göre kullanacakları ilaçları seçerler. Bu ilaçlar:
• Kanserin yayılmasını durdurur,
• Kanserin büyümesini yavaşlatır,
• Vücudun diğer bölgelerine yayılabilecek kanser hücrelerini öldürür,
• Kanserin neden olduğu ağrı ve tıkanıklık gibi semptomları rahatlatır,
• Kanseri tedavi eder.
Son zamanlarda kanser tedavisinde kullanılan bu kemoterapi ilaçlarına bir yenisi daha eklendi. İngiliz bilim adamlarının geliştirdiği ChiLob 7/4 isimli bu ilaç geleneksel kanser tedavi yöntemlerinden farklı bir işleyişe sahiptir. Bugüne kadar bilim adamları kanserle mücadelede genellikle kanserli hücreyi hedef alan yöntemler izlemişlerdir. Bu yeni ilacın hedefi ise kanserli hücrelerin etkisiyle zayıflayan vücut bağışıklığını güçlendirmektir. Böylece ilaç  kanserli hücrelere karşı vücudun kendi savunmasını yapabilmesini sağlar.
Bilindiği gibi vücudumuzdaki en akıllı sistemlerden birisi bağışıklık sistemidir. Vücutta kanserli bir hücre çoğalmaya başladığında vücut savunma sistemleri hemen devreye girer. Makrofajlar ve T hücreleri müthiş bir hızla ve organizasyonla daha kişi hiçbir şeyin farkında değilken kanserli tümörü yok etmeye başlarlar. Çoğu zaman da başarılı olurlar. Ancak kanser hücreleri bir anlamda anarşisttirler. Hiçbir kural tanımazlar. Durmaksızın çoğalmaya, dolaşım ve lenf sistemine sızarak vücudun diğer bölgelerine ulaşmaya çalışırlar. Artık bu noktada dışarıdan müdahale gerekir.
Yeni geliştirilen ChiLob 7/4 isimli ilaç bugüne kadar 26 hasta üzerinde test edilmiş ve oldukça başarılı sonuçlara ulaşılmıştır. Bu nedenle Avrupa Birliği bu çalışmada araştırmacılara kaynak olarak 5 milyon Euro ayıracağını duyurmuştur.
Bu yeni ilacın hedefi vücudumuzun harika savunma işleyişini yeniden yapılandırmaktır. Bir anlamda savunma stratejilerine düşmanın sahip olduğu potansiyele uygun olarak daha etkin yöntemler eklemektir. Laboratuvar çalışmalarını yürüten kanser uzmanı Prof. Martin Glennie bu aşıyla bağışıklık hücreleri arttırılarak kanser hücrelerini hedef almalarının sağlanabileceğini bildirmektedir.
Tabii ki Allah dilemedikçe tüm dünyanın doktorları, en gelişmiş teknolojik aygıtlar, keşfedilen en son ilaçlar bir araya gelse yine de o kişinin hastalığının iyileşmesi imkansızdır. Kullanılan ilaçların hepsi, hastalığın iyileşmesi için birer vesiledir. Eğer Allah dilerse uygulanan tedaviyi vesile kılarak kişinin iyileşmesine izin verir. Ne var ki Allah dilemedikçe çok basit gibi görünen bir hastalık dahi kişinin ölümüne sebebiyet verebilir. İnsan hayatının her anında acizliğini bilip samimi bir kalple Allah’a yönelmelidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder