2 Mayıs 2016 Pazartesi

Kuran’a göre nasıl namaz kılmalıyım? 


Kuran’a göre nasıl namaz kılmalıyım? Resimler
Müslüman’ın ayrılmaz parçasıdır namaz. Allah'a şükretmeden yaşanır mı?

Namaz hem çok güzel, hem de çok kolay bir ibadet. İnsanın kendisini yaratan, ona can veren, ruh veren ve durmaksızın nimet bağışlayan Allah’ın huzurunda alnını secdeye koyması ne kadar güzel. Allah’ın bizim ibadetimize hiç ihtiyacı yok ama bizim Allah’a kalpten, tüm benliğimizle şükretmeye, O’na yakın olmaya çok ihtiyacımız var. Bizim tek ve gerçek dostumuz Allah, bizde ona olan bağlılığımızı her gün namazla, şükürle,duayla ve Allah’ı çok anarak gösteriyoruz.
De ki: "Şüphesiz benim namazım, ibadetlerim, dirimim ve ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah'ındır." (En'am Suresi, 162)
Allah, Kendisi için yapacağımız ibadet yöntemlerini Kuran’da bildirmiştir. Bu ibadetleri yaparken Kuran’dan başka hiç bir kaynağa ihtiyacımız yoktur. Namazı zor gösterip şeytana fırsat vermemek lazım. Milyonlarca insan hurafelerden dolayı, namaz ve abdest zor gösterildiğinden dolayı namaz kılmıyor. Halbuki Kuran’a göre namaz kılmak çok kolay. Müslüman hiçbir zaman namazını terk etmez ve son nefesini verene kadar namazını kılar.
Hac Suresi 26. ayetten anladığımız üzere namazda, önce ayakta durup (kıyam) Allah’ı tesbih edip yüceltmemiz gerekiyor, devamında eğilip Rabbimize kul olduğumuzu gösteren ruku etmemiz gerekiyor, son olarak da secde ile namazı bitirmek gerekiyor. Namazda Allah’ı öven sözleri söylememiz gerekiyor. (SübhanAllah, Elhamdüllilah, Allah-ü Ekber, Sübhane Rabbiyel Azim, Sübhane Rabbiye'l-alâ )
Namazda aslolan Allah’ı tesbih edip yüceltmek ve Yüce Rabbimizin huzurunda olduğumuzun bilincinde HUŞU içinde olmaktır. Ayakta durup tesbih ederken, şekil ile ilgilenmek yerine namazın bilincinde olmamız gerekir. Ellerimizi nerede tutup, ayaklarımızı kaç cm açacağız ya da ellerimizi nasıl birleştireceğiz gibi bizi namazın özünden alıkoyan şekille ilgili konular ile ilgilenmemeliyiz.

1 yorum:

  1. "Allah, Kendisi için yapacağımız ibadet yöntemlerini Kuran’da bildirmiştir. Bu ibadetleri yaparken Kuran’dan başka hiç bir kaynağa ihtiyacımız yoktur." sözünü tehlikeli buluyorum. Zira Pergamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)'e ihtiyaç yokmuş gibi algılanıyor. Elbette O'na ihtiyaç var. Ayrıca Kur'an'da namaz ile ilgili detaylar, Efendimizin anlattığı kadar detaylı yoktur diye biliyorum.

    YanıtlaSil