11 Ekim 2015 Pazar

Afganistan’da perişan, orayı işgal eden Amerika’da...


Afganistan’da perişan, orayı işgal eden Amerika’da...
Amerika şu anda Afganistan'da illegal olarak Taliban ile işbirliği yapıyor.

Amerika girdiği her yerde insanları mahfetti... Şiddet Taliban’ı doğurdu. Şu anda Afganistan’da halkın %70’i kronik açlık çekiyor. Ortalama yaşam süresi 43.1 yıl. Afganistan’da sadece %6’lık bir kesim elektriğe sahip. Sadece %23.5 okur yazar insan var. Halkın sadece %13’ü içme suyuna ulaşabiliyor.
11 Eylül 2011 saldırısından sonra bildiğiniz gibi Amerika bu saldırıyı bahane ederek ülkeyi işgal etti ve ülkede yaşayan insanları perişan etti. Ve bütün bunlarıdemokrasiyi güya Afganistan’a getirme amacıyla yaptı!  
Sonuçta Amerika Afganistan’a saldırarak ve savaşı tam 15 yıldır sürdürerek, burada yaşayan insanları yemeğe, suya ve insani ihtiyaçlarını karşılamaya hasret bıraktı. Hala da vazgeçmiyor ve ülkeyi terk etmiyor. Taliban bu zor şartlarda Afgan halkı adına Amerika’ya meydan okuyor. Ayaklarında ayakkabı bile yok, yırtık lastiklerle aç bir ilaç savaşmaya çalışıyorlar.
Amerikan askerlerinin Afganistan’da konuşlanmasının bir haftalık maaliyeti şu anda 2 milyar doları geçiyor. Amerika savaşa adeta bir servet harcarken kendi halkı açlıkla ve ekonomik krizle sarsılıyor. Amerikan halkının çoğu devletin dağıttığı yemeklerle karnını doyurmaya çalışıyor.Bunun dışında her yıl 6500 Amerikan askeri intihar ediyor! Bu rakam Afganistan’da ve Irak’ta savaşlar başladığından beri öldürülen Amerikan askerlerin sayısını aşıyor. Düşünün, günde yaklaşık 22 adet Amerikan askeri intihar ediyor! Bunun dışında depresyon, kaygı hastalığı ve başka ruhsal rahatsızlıklar geçirenlerin sayısı  da çığ gibi büyüyor. Irak ve Afganistan’dan dönen Amerikan askerlerinin çoğu ruh hastası olarak ülkelerine dönüyor. Amerika bu askerleri afyon içerikli ilaçlarla tedavi etmeye çabalıyor.
2001 yılından bu yana Irak’a ve Afganistan’a gönderilen 2.5 milyon Amerikan askerinden 700 binisavaşta ciddi olarak yaralandı ve psikolojik açıdan da zarar gördü. Sonuçta Amerika savaştan geri dönen askerlerini de bir bir kaybediyor. Buna bir de intihar eden çeşitli rütbelerden ordu personeli eklenince ortaya korkunç bir tablo çıkıyor. İntihar eden görevdeki ve eski asker sayısının savaşlarda ölen asker sayısından çok daha yüksek olması kamuoyunun yoğun tepkisine yolaçarken yetkilileri de rahatsız etmeye başladı. 
Sürekli olarak düşmana karşı dolduruşa getirilen ve nefretle beslenen askerler, gözünü kırpmadan adam öldürmeye koşullanıyor. Tümüyle yabancı oldukları bir ülkede hiç düşünmeden, komutanın emriyle otomatik olarak tetiğe basan gençler, öldürdükleri insanların arasında kadınların, çocukların ve yaşlıların olduğunu görünce şok oluyorlar. Arkadaşları yanıbaşlarında can verince sağ kaldıkları için suçluluk duygusuna kapılıyorlar. Çatışmalar kısa sürüyor, ama korku ve kabus dolu günler ve geceler uzadıkça uzuyor. Tanık oldukları ölümcül çatışmalar, ölümler ve yaranlanmalar savaştan uzaklaşıp eve döndüklerinde daha da dayanılmaz hale geliyor. Kulaklarında hep öldürdükleri insanların çığlıkları yankılanıyor. Yaşadıklarını unutmak için ilaç ve uyuşturuculara başvuruyor, içlerindeki öfkeyi ve şiddeti çevrelerine saçmaya başlıyorlar. 
Başta Amerika olmak üzere batılı devletler, o ülkeleri anti demokratik rejimden kurtarma, teroristleri temizleme ve benzeri gerekçelerle başlattıkları işgaller ve savaşlarla yüz binlerce insanı öldürüyor. Ellerine silah tutuşturdukları binlerce askeri de gözü kapalı ölüme yolluyorlar. Sağ kalıp geri dönenler ise pişmanlık ve utançla yaşamaktansa ölümü seçiyor. Hayatta kalanların ise ölüden farkı yok. Oysa kolay adam öldürecekleri düşünülerek özel olarak seçilmiş, yetiştirilmiş ve savaşa gönderilmişlerdi. Adam öldürdüler ama içlerindeki vicdanı öldüremediler. Ve tabii ki oradaki masum insanları katletmenin günahı ile birlikte intihar etme gibi çok büyük bir günahı daha yüklendiler.
Sonuçta bu savaşlarda kazanan taraf yok. Amerika’da perişan, Afganistan’da... Bu savaşlar daha da uzarsa Amerika’ya daha çok bela yağacak. Kendi vatandaşına, kendi askerine böylesine eziyet eden Amerika’nın kendisi de hiçbir zaman kazanan taraf olmayacak...  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder