10 Ekim 2015 Cumartesi

Kaderini değiştirmek elinde mi insanın?


Kaderini değiştirmek elinde mi insanın?
Kader tesadüfler sonucu akmaz. Kader Allah’ın planladığı şekilde, Allah’ın yarattığı şekilde akar.

Hiç kaderinin akışını değiştirebilir misin? Yaşadığın bir günü, söylediğin bir sözü, yaptığın bir tavrı değiştirebilir misin? Yoksa bin kere dünyaya gelsen, yine aynı gün, aynı saatte aynı hatayı yapacak, aynı sözü söyleyecek, aynı yerden arabayla geçecek, aynı kişiye durup selam verecek misin?
İşte derin imanın sırlarından biri de bu: Kadere iman, kadere tam teslim olmak... Ne yaparsan yap, istersen ortadan ikiye ayrıl, binlerce tedbir al, binlerce farklı yol dene, yine de kaderini asla ve asla değiştiremezsin. Hem de bir saniyesini bile....
Bu yüzden insanın kadere karşı direnmesinin ve kaderini değiştirmeye çalışmasının hiçbir anlamı yoktur. Eğer isyan edip ümitsizliğe kapılırsa yaşadığı dinsizliğin kabusu üzerine çöker. Olayların hikmetini kavrayamaz, imtihan olduğunu anlayamaz. Olayları insanların yaptığını zanneder veşirk içine düşer. Gücün ve kuvvetin insanlarda olduğuna inanmak ve Allah’ı unutmak çok büyük gaflettir.
Kaderi bilmediğinde sürünür insan, ac çeker, mahfolur, içten içe kavrulur. Çünkü hayatın nerdeyse her adımında apayrı bir imtihan var. Hepsiyle ayrı ayrı deneniyor insan. Allah bakıyor;tevekkül ediyormusun, şükrediyor musun, her seferinde Allah’a yönelip dönüyor musun? İmtihan olmadan eğitilemez insan, ruhu cennette yaşamaya hazır hale gelemez. Bu yüzden Allah daha doğmadan her insanın kaderini belirler. Çok özel bir hikmetle ve hayırla olayları arka arkaya yaratır, hem de hiçbir değişiklik olmadan.
Hiç şüphesiz, Biz herşeyi kader ile yarattık. (Kamer Suresi, 49)
...Allah'ın emri, takdir edilmiş bir kaderdir. (Ahzab Suresi, 38)
Aslında şöyle de bir gerçek var. Zamana ve mekana bağlı olan yalnızca bizleriz. Dolayısıyla Allah’ın çizdiği kaderi zaman içinde bizler an an yaşıyoruz. Allah ise zamandan ve mekandan münezzeh. Allah katında her şey olmuş ve bitmiş. İnsanların bir kısmı şu anda cennette, bir kısmı da cehennemde. Kıyamet kopmuş, dünya da yok olmuş durumda. Ama bizler zamanın akışı içerisinde, belirli bir zaman boyutuna bağlı yaratıldığımızdan bu boyuttan çıkamıyoruz. Ve ancak sırası geldiğinde kaderimizde belirlenen olayları yaşıyoruz.
Sonuç olarak şunu bilmeliyiz ki kaderi kimse durduramaz, kaderin önünü kimse kesemez. Allah’ın yazdığı kader tüm yaratılmışlar için en güzelidir. Yaratılmış her canlı kendi kaderine istese de istemese de boyun eğecektir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder