10 Ekim 2015 Cumartesi

Namazın kazası yok! Namazınızı kaçırmayın!


Namazın kazası yok! Namazınızı kaçırmayın!
İnsan namaz kıldığında, abdest aldığında, tevekkül ettiğinde, Allah’ı andığında, Kuran okuduğunda mutlu olur.












Kafanızda hiçbir zaman “namazın nasıl olsa kazasını kılarım” düşüncesi geçmesin. Çünkü Kur'an’a göre namazın kazası yok!
Kur'an’a göre namaz vakti belirlenmiş, farz olan bir ibadettir. İnsan kafasına göre namazın saatini değiştiremez, namazı erteleyemez, toplu olarak kılmadığı namazları bir seferde kılamaz. Allah Kur'an’da şu ayetle namazın vakitli olduğunu şöyle bildirir:
Namazı bitirdiğinizde, Allah'ı ayaktayken, otururken ve yan yatarken zikredin. Artık 'güvenliğe kavuşursanız' namazı dosdoğru kılın. Çünkü namaz, mü'minler üzerinde vakitleri belirlenmiş bir farzdır. (Nisa Suresi, 103)
Allah Kur'an’da savaş zamanı namazın kısaltılabileceğini ise şöyle bildirir:
Yeryüzünde adım attığınızda (yolculuğa ya da savaşa çıktığınızda), kâfirlerin size bir kötülük yapmalarından korkarsanız, namazı kısaltmanızda sizin için bir sakınca yoktur. Şüphesiz kâfirler, sizin apaçık düşmanlarınızdır. (Nisa Suresi, 101)
Yine Kur'an’da savaş zamanında müminlerin nöbetleşe namaz kılabileceği de şöyle bildirilir:
İçlerinde olup onlara namazı kıldırdığında, onlardan bir grup, seninle birlikte dursun ve silahlarını (yanlarına) alsın; böylece onlar secde ettiklerinde, arkalarınızda olsunlar.Namazlarını kılmayan diğer grup gelip seninle namaz kılsınlar, onlar da 'korunma araçlarını' ve silahlarını alsınlar. Küfredenler, size apansız bir baskın yapabilmek için, sizin silahlarınızdan ve emtianız (erzak ve mühimmatınız) dan ayrılmış olmanızı isterler. Yağmur dolayısıyla bir güçlüğünüz varsa veya hastaysanız, silahlarınızı bırakmanızda size bir sorumluluk yoktur. Korunma tedbirlerinizi alın. Şüphesiz, Allah kâfirler için aşağılatıcı bir azap hazırlamıştır. (Nisa Suresi, 102)
Dikkat ederseniz namaz ibadeti savaş zamanında bile ertelenmeyen ve vakitli yapılan bir ibadettir. Savaşın ne kadar zorlu bir ortam olduğu düşünülürse bu ibadetin keyfi olarak hiçbir şekilde ertelenemeyeceği de çok net bir şekilde anlaşılır. Kişi namaz vakti geldiğinde bir vasıta aracında ise inmeli, bir lokantada ise yemeğini bırakmalı, uyuyorsa saatini kurup kalkmalı ve namazını hiçbir şekilde kaçırmamaya titizlik göstermelidir.  
Namazı zamanında kılmazsanız o zaman namazı kaçırmış olursunuz. Kaza diye kıldığınız namaz farz olan namazın karşılığı olmaz.
Allah herkese samimi iman etmeyi nasip etsin. Allah’ın hükümlerini titizlikle koruyan, Allah aşkıyla kalbi dolup taşan ve Allah için yaşayan insanlardan olmamızı nasip etsin…
De ki: "Şüphesiz benim namazım, ibadetlerim, dirimim ve ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah'ındır." (En'am Suresi, 162)

1 yorum:

  1. elbette namazı zamanında kılmak en güzelidir. ama burada anlatılan vakitleri belirlenmiş farzdır derken 5 vakit namazın varlığı anlatılıyor ve namaz Allahın emridir deniliyor. önemli olan ise niyettir. salih ameldir. namazların kazası olmaz diye bir düşünceye katılmıyorum. sonuçta Allaha olan borcun ödenmesi gerekiyor.

    YanıtlaSil