10 Ekim 2015 Cumartesi

Dedikodu, sevgisizlik ve fitne çıkarmak bazılarının adeta ruhuna işlemiş...


Dedikodu, sevgisizlik ve fitne çıkarmak bazılarının adeta ruhuna işlemiş...
İnsan kötü ahlak gösterdiğinde en çok kendi ruhu etkilenir ve onu içten çökertir.

Bakıyorum da insanların çoğunun ruhuna sevgisizlik, gaddarlık ve nefret hakim olmuş. Kadınlar da birbirlerinden adeta nefret ediyor, hiç durmadan dedikodu yapıyor, birbirlerini acımasızca eziyorlar. Her gün hiç durmadan, yılmadan, usanmadan birbirlerini çekiştiriyorlar. Birbirlerini eleştirecek bunca şey bulurken karşılarındaki kişinin bir tane bile güzel bir özelliğinden bahsetmiyorlar. Kadın gibi güzel, sevgi dolu, yumuşacık kalbe sahip bir varlığın böylesine gaddar ve acımasız birine dönüşmesi gerçekten çok hayret verici. Çoğu “bana kimse acımıyor, bende kimseye acımam” kafasında. Peki bu bakış açısıyla kaybeden kim oluyor, tabii ki kendileri. Ama içlerine daldıkları kirli sistemde bunu bile fark edemiyorlar.  
Sonuçta bu korkunç çark içine aldığı herkesi ama herkesi mahvediyor. Dedikodu yapanın da arkasından dedikodu yapılıyor, acımasız davranana da acımasız davranılıyor. İman etmeyen ve Allah’tan korkmayan herkes bunun bedelini dünyadayken acı çekerek, bunalarak, sıkılarak, içi daralarak çok ciddi şekilde ödüyor.
Allah Kuran’da dedikoduyu çok net bir şekilde ayetlerle yasaklıyor, dedikodunun karşılığının çok büyük olduğunu da ayetlerle bize bildiriyor:
Ey iman edenler, zandan çok kaçının; çünkü zannın bir kısmı günahtır. Tecessüs etmeyin (birbirinizin gizli yönlerini araştırmayın). Kiminiz kiminizin gıybetini yapmasın (arkasından çekiştirmesin.) Sizden biriniz, ölü kardeşinin etini yemeyi sever mi? İşte, bundan tiksindiniz. Allah'tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, tevbeleri kabul edendir, çok esirgeyendir. (Hucurat Suresi, 12)
Eğer Allah'ın dünyada ve ahirette sizin üzerinizde fazlı ve rahmeti olmasaydı, içine daldığınız dedikodudan dolayı size büyük bir azap dokunurdu. (Nur Suresi, 14)
Dedikodu ile ilgili Tevrat’ta da çok hikmetli sözler var, bu sözleri de sizlerle paylaşmak istiyorum:
Huysuz kişi çekişmeyi körükler, dedikoducu can dostları ayırır. (Süleyman'ın Özdeyişleri, 16:28)
Odun bitince ateş söner, dedikoducu yok olunca kavga diner. Kor için kömür, ateş için odun neyse, çekişmeyi alevlendirmek için kavgacı da öyledir… (Süleyman'ın Özdeyişleri, 26:20-22)
Dedikoducu sır saklayamaz, bu nedenle ağzı gevşek olanla arkadaşlık etme. (Süleyman'ın Özdeyişleri, 20:19)
Dedikoducu sır saklayamaz, oysa güvenilir insan sırdaş olur. (Süleyman'ın Özdeyişleri, 11:13)
Halkının arasında onu bunu çekiştirerek dolaşmayacaksın. Komşunun canına zarar vermeyeceksin. Rab Benim. (Levililer, 19:16)
Hepsi de çok dikbaşlı, onu bunu çekiştirerek dolaşan insanlardır, tunç kadar, demir kadar katıdırlar. Hepsi baştan çıkmıştır… Rab onları reddetti. (Yeremya, 6:28, 30)
Unutmayın ki dedikodu yapan, gaddarca davranan, fitne çıkaran, insanları sürekli kötüleyen kişi kendisi de bu bataklığın içindedir. İnkar edenler zaten böylesine mutsuz ve acımasız dünyanın adamlarıdır. Müminler bu kirli dünyadan kendilerini kurtarıp tertemiz bir kalple Allah’a yönelmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder