3 Ağustos 2013 Cumartesi

İstanbul’a gelen İsrail devlet yetkilileri ve hahamlardan Mavi Marmara ile ilgili önemli açıklama

İstanbul’a gelen İsrail devlet yetkilileri ve hahamlardan Mavi Marmara ile ilgili önemli açıklama
İsrail'den gelen devlet yetkilileri ve hahamlar tün dünyada dostluk ve barış istediklerini söylüyor

Geçen gün youtube da geçtiğimiz günlerde İstanbul’a gelen İsrail heyeti ile yapılan bir toplantıya rastladım. Doğrusu böyle bir toplantının yapıldığını hiç duymamıştım, çok şaşırdım. İsrail’den gelen heyet oldukça kalabalık ve son derece önemli kişiler. Bakın kimler gelmiş: Haham Avraham Sherman (İsrail’deki baş Rabbani Konseyi üyesi), Rav Abraham Yosef (Holon baş Hahamı), Rav Tzion Cohen (Sa’ar Hahamı), Haham Abrahamson (İslam konusunda uzman), Zvi Jacobson (İsrail Knesset Şas partisinin genel sekreteri), HaKohen Hollander (Sanhedrin Meclisi üyesi haham), Eyüp Kara ( İsrail Devleti adına Likud partsinden bakan yardımcısı ) 
Toplantıda genel olarak hep üç din arasında dostluk, sevgi ve barış mesajı veriliyor. İsrail yetkilileri bölgede kesinlikle savaş istemediklerini barıştan yana olduklarını vurguluyorlar. Toplantının tamamını buradan izleyebilirsiniz: http://www.youtube.com/watch?v=e8nj2hA2wWA 
Bakın basın mensupları Mavi Marmara ile ilgili ne düşünüyorsunuz diye sorduklarında hamam Rav Tzion Cohen nasıl cevap veriyor: 
“ Yahudilikte çok önemli bir prensipten bahsetmek istiyorum, On emirde insan ve Allah arasında olan beş emir var, insanla insan arasında da beş emir var. İlk emir “Ben Senin Rabbin olan Allah’ım” ve buna paralel olan emir “Öldürmeyeceksin” Bu demektir ki, ilk emre uymayan ve Allah’a iman etmeyen birisi cinayet işleyebilir. Bu bize Allah’a kulluk eden birinin hiçbir şekilde kan dökmemek için çok titiz davranması gerektiğini öğretiyor. Bu Yahudilikte genel bir prensiptir. Bunun olması çok korkunç bir şey ve bunun tekrarının olmaması için gerekli adımların atılması da çok önemli. Ne zaman olursa olsun, bir hayatın sona ermesinin bizi üzdüğünü ve geleceğin sevgi, kardeşlik, barış ve birliktelik getirmesi için dua ettiğimizi açıkça belirtmek istiyorum. 
“Eğer Gazze’ye başka bir yardım gemisi gitse ne olacağını düşünüyorsunuz” sorusu üzerine İsrail’de bakan yardımcısı olan Eyüp Kara’da şu açıklamayı yapıyor: 
“ Bu durum hakkında yeniden konuştuğum için üzgünüm. Baştan beri Türklerin insani yardım amaçlı olarak her türlü malzemeyi, gıdayı Gazze’ye göndermesini desteklediğimizi söyledik. Biz hazırız amaTürkiye’nin Kızılay’ı bunu yönetsin, bu bizim için önemli, çünkü Türk hükümeti ile çalışmalıyız. İsani yardım açısından bu bir sorun değil, destekliyoruz, devlet destekliyor. Bunda hiçbir sorun yok.” 
İsrail ile Türkiye’nin Ortadoğu’da birlik olup dostluk mesajları vermesi çok önemli. Tekrar iyi ilişkilerin kurulması çok önemli. İsrail’den gelen devlet yetkilileri ve hahamlar hem Mavi Marmara konusunda çok büyük hata yapıldığını, Tevrat’a göre öldürmeme emrini yerine getirmeleri gerektiğini söylüyorlar. Türkiye dostluk ve barış konusunda aracı olursa bunun tüm Ortadoğu’ya yayılacağı açıkça görülüyor. Ayrıca konferansta artık barış çağında olduğumuz yönünde de güzel mesajlar veriliyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder