16 Ağustos 2013 Cuma

Vücudumuzda bizi uyaran sistemler olduğunun farkında mısınız?

Vücudumuzda bizi uyaran sistemler olduğunun farkında mısınız?
Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucu bir kez daha insan vücudunun çeşitli sinyallerle bizi uyararak sağlığımızı ve hatta birçok kez hayatımızı kurtaracak olan ipuçları verdiğini belirledi. Bugün vücudumuzda yaratılan bu özel sistemlerden bahsetmek istiyorum: 
1. TIRNAKLAR
Tırnaklarınıza dikkatle bakın. Eğer hafif mavilik ya da morluk görürseniz bu bir kalp hastalığıyla karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir. Tırnaklarınızın aşırı kalın olması ya da üstlerinde tümsekler olması da nefes alma hatta akciğer sorunlarıyla karşı karşıya olduğunuzu gösterebilir.

2. NEFESİNİZİ SAYIN
Eğer dakikada 15 kez ve daha altında nefes alıp veriyorsanız sağlıklı ciğerlere sahipsiniz demek... Eğer 25 kez nefes alıp veriyorsanız o zaman sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Bu durumda spora başlayıp, kiloya vetansiyona dikkat etmek lazım.

3. GÖZLER
Aynada gözlerinizden birine bakin. İris’in etrafında beyaz bir daire varsa kolesterol seviyeniz yüksek anlamına geliyor. Bu aynı şekilde yaklaşan kalp sorunlarının da en büyük habercisi. (İris: gözün saydam beyazlıkta olan ısmı ile mercek arasında bulunan renkli kasılabilen kısım).

4. AVUÇ İÇİNİZE BAKIN
Avuç içlerinize dikkatle bakin. Eğer kırmızı ve lekelilerse karaciğerinizde sorun var demek.

5. HAFIZA KONTROLÜ
Bir tepsinin üstüne rasgele 10 eşya koyun. Tepsiye sadece 10 saniye bakin. Kaç tanesini hatırlayabildiniz? İyi bir hafızanızın olması Alzheimer'le karsılaşma riskinizin daha az olacağı anlamına geliyor. Eğer bu testten çok kötü sonuçla geçiyorsanız belki bir Nörologa görünmenizde fayda olabilir.

6. KAS KONTROLÜ
Sırt üstü yatın. Bacaklarınız dümdüz olsun. Bir bacağınızı havaya kaldırın. Bir kişinin bu ayağınıza bastırmasını isteyin. Eğer bacağınız yere düşüyorsa, kaslarınız da bir zayıflık olduğu anlamına geliyor.

7. GÖRÜŞ
Gözünüzün hemen altında elmacık kemiğiniz üzerine uzunlamasına bir cetvel yerleştirin ve bir elinizle düz durmasına yardımcı olarak tutun. Sonra cetvelin üstüne bir kredi kartı veya kart vizit yerleştirin; kartı en rahat okuduğunuz uzaklığı ölçün. Ne kadar yakına gelirse gelsin kartı rahat okuyabiliyorsanız göz sağlığınızın iyi olduğu anlamına geliyor.

8. TİROİD MİSİNİZ?
Kollarınızı yere paralel olarak tam karşınızda bir şeye uzanıyormuş gibi uzatın. Ellerinize dikkat edin. Eğer elleriniz bu pozisyonda titriyorsa o zaman tiroit olma riskiniz çok.

9. DÜZ YÜRÜYÜN
Yere bir metre uzunluğunda bir çizgi çizin. Üzerinde rahat yürüyebiliyorsanız, vücudunuzun koordinasyonu iyi işliyor demektir.

10. DOĞUM KİLONUZ
Annenize kaç kilo doğduğunuzu sorun. 3 kilonun altında doğmuşsanız kalp sorunlarıyla karşı karşıya kalma riskiniz daha çok var demektir.

11. BELİNİZ KALIN MI?
Vücut sekliniz elmaya benziyorsa, yani yağlarınız belinizin çevresinde toplanıyorsa, kalp sorunu yasama riskiniz daha fazla.

12. NABIZ KONTROLÜ
Nabzınız ne kadar yavaş atıyorsa o kadar uzun yaşayacaksınız demektir. Yani nabzınız 70'in altındaysa sağlıklısınız anlamına geliyor.

13. DİŞETLERİNİZİ FIRÇALAYIN
Eğer dişetleriniz kanıyorsa, bir takım sağlık sorunlarınız ve kalbiniz tehlikede demektir. Mutlaka tahlillerinizi yaptırın.

14. AYAK BİLEKLERİ
Baş parmağınızla ayak bileğinizin arka kısmına bastırın. Eğer bastırdığınız noktada çok fazla çukurluk oluşuyorsa, o zaman kalp, akciğer, böbrek sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Vücudumuzun uyarı sistemlerinin olması bizim için çok büyük nimet ve eşsiz bir değerdir. Eğer böyle uyarıcı sistemler olmasaydı neler olabileceğini düşünebiliyor musunuz? İnsanın bir yeri ağrımadan, işaret vermeden bozulup, çürüyüp gitseydi... O zaman tanı sistemleri ve tıp gelişip birçok tedavi yöntemini geliştirebilir miydi? O zaman bir insan ne kadar yaşayabilir ve yaşadığının kaç yılı sağlıklı olabilirdi?

Bedenlerimizde hiç aklımıza bile gelmeyen ama aslında an an bizi koruyup uyaran sistemlerin olması asla bir tesadüf değil, üzerine düşünüp sağlığımızın kaynağını ve bu sistemleri bedenlerimizde yaratanı düşünmemiz için binlerce sebeplerden yalnızca biridir. Mutlaka düşünmeli, görmeli, küçücük bir hücrede bile binlerce detay yaratan Allah’ı görmeliyiz. 
Allah, yeryüzünü sizin için bir karar, gökyüzünü bir bina kıldı; sizi suretlendirdi, suretinizi de en güzel (bir biçim ve incelikte) kıldı ve size güzel-temiz şeylerden rızık verdi. İşte sizin Rabbiniz Allah budur. Alemlerin Rabbi Allah ne Yücedir. (Mü'min Suresi, 64) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder