15 Eylül 2013 Pazar

Eklemlerimiz olmasaydı ne olurdu hiç düşündünüz mü?


Eklemlerimiz olmasaydı ne olurdu hiç düşündünüz mü?
Bugün yine hiç düşünmediğimiz bir konuya değinmek istiyorum. Hayatımızı o kadar rahat yaşıyoruz ki, o kadar rahat hareket ediyoruz ki, bu rahatımızın sağlanması için nasıl üstün bir akıl kullanıldığı aklımıza bile gelmiyor. Peki siz hiç düşündünüz mü, eğer eklemlerimiz olmasaydı nasıl bir hayatımız olurdu?
Tüm bacağımızın tek bir uzun kemikten meydana geldiğini düşünün. Yürümek büyük bir sorun haline gelecek, son derece hantal ve hareketsiz bir bedenimiz olacaktı. Bir yereoturmak bile güçleşecek, bu tür hareketler sırasındaki zorlamalar nedeniyle bacak kemiği kolaylıkla kırılabilir hale gelecekti. Oysa insanın iskeleti, vücudunun her hareketine izin verecek, bu hareketleri kolaylaştıracak bir yapıdadır.
Kemikleri birbirine bağlayan eklemler kaygan bir yapıya sahiptirler. Ancak bu eklem yerleri bir ömür boyunca hareket ettikleri halde yağlanmaya ihtiyaç duymazlar. Bu anti-statik yapı ise düzenin elde edemeyeceği bir verimliliğe sahiptir.
Eklemlerin sürtünme yüzeyleri, ince ve gözenekli bir kıkırdak tabakasıyla kaplanmıştır ve bu tabakaların altında ağdalı ve kaygan bir sıvı bulunur. Kemik, eklemin bir yerine baskıda bulunursa bu sıvı gözeneklerden dışarı fışkırır ve eklem yüzeyinin "yağ gibi" kaymasını sağlar.Tüm bunlar insan bedeninin çok mükemmel bir tasarımın, daha doğrusu üstün bir yaratışın ürünü olduğunu göstermektedir. İnsan bu mükemmel tasarım sayesinde birbirinden çok farklı hareketleri büyük bir hız ve rahatlık içinde yerine getirir.
Ey insanlar, eğer dirilişten yana bir kuşku içindeyseniz, gerçek şu ki, Biz sizi topraktan yarattık, sonra bir damla sudan, sonra bir alak'tan (embriyo), sonra yaratılış biçimi belli belirsiz bir çiğnem et parçasından; size (kudretimizi) açıkça göstermek için. Dilediğimizi, adı konulmuş bir süreye kadar rahimlerde tutuyoruz. Sonra sizi bebek olarak çıkarıyoruz, sonra da erginlik çağına erişmeniz için (sizi büyütüyoruz). (Hac Suresi, 5)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder