25 Eylül 2013 Çarşamba

Her detayda Allah'ın hakimiyetini görebiliyor musunuz?


Her detayda Allah'ın hakimiyetini görebiliyor musunuz?
Detaylarda muhteşem güzellikler gizli ama görebilenler için.

Yaşadığımız her an, karşılaştığımız tümdetaylarda Allah’ın muhteşem bir sanatı var. Tek bir damla suda, yağan yağmurda, topraktan çıkan küçük bir filizde, size gülümseyen bir çocuğun yüzünde, okyanusun dalgalarında, bir köpeğin sizi anlayan bakışlarında hep olağanüstü bir sanat ve güzellik var. Karşılaştığımız her detayın ardında çok yüksek bir akıl var, hepsinde Allah’ın isimleri yazılı ama görebilenler için.
De ki: "Allah, diye çağırın, 'Rahman' diye çağırın, ne ile çağırırsanız; sonunda en güzel isimler O'nundur." (İsra Suresi, 110)
İnançlı insanlar herşeyi Allah'ın yarattığını bilirler. İnsanlara nimetleri ulaştıran, hastalandığımızda şifa veren, dualarımızı kabul eden, bizi koruyan, gözeten, herşeyi en güzel şekilde vareden, tüm varlıklara şekil ve suret veren, merhamet eden, herşeyi kontrol eden, yardım eden, rızık veren, bizi tehlikelerden, belalardan koruyan, güzellik veren Allah’tır. Allah’ın her şeye sahip olduğunu düşünmek, isimleri üzerinde derin derin tefekkür etmek, bizim hiçbirşeye gücümüzün yetemeyeceğini kavramak, Allah’a karşı derin bir saygı ile yönelmemize, her şeyi O’ndan istememize vesile olur. Bu da insanın samimi bir mümin olması için gerekli bir ibadettir.
O Allah ki, O'ndan başka İlah yoktur. Gaybı da, müşahede edilebileni de bilendir. Rahman, Rahim olan O'dur. (Haşr Suresi, 22)
Rahman olan Allah, merhametini, kullarına olan sevgisini, lütfunu her an tecelli ettirir. Gün içinde karşımıza çıkan bütün nimetleri yaratan ve bize ulaştıran Allah’tır.
Örneğin hemen her gün markete alışverişe gidersiniz. Marketlerde insanın ihtiyacı olan herşey pek çok miktarda bulunur. Çeşit çeşit ve renk renk meyve suları, temiz bir şekilde kabuklarından ayrılıp sıkılmış, sıcak ya da soğuk olarak, süslü ve gözalıcı ambalajlar içinde içilmeye hazır olarak size sunulmuştur. Belki de tek bir meyva suyu almak için gelmişsinizdir ama yüzlercesi karşınızda özenle ve dizi dizi sıralanmıştır.
Hemen o an için birşeyler yemek için çikolata ve bisküvi bölümüne gittiğinizde ise, yine belki de daha önce aklınıza dahi gelmeyen çeşitlilikte nimetlerle karşılaşırsınız. Tatlı, tuzlu, peynirli, tarçınlı, çukulatalı, domatesli, fındıklı gibi her çeşit biskuvi; sütlü, fındıklı, portakallı, çilekli, meyveli daha akla gelmeyen güzel lezzette çikolata ve şekerler hizmetinize sunulmuştur.

İnsanın en önemli ihtiyaçlarından biri olan su, en temiz kaynaklardan çıkarılmış, şişelenmiş, ambalajlanmış ve içilmeye hazır bir durumda düzgünce dizilmişlerdir. Yine her çeşit makarna kutulanmış olarak hazırdır. Rabbimiz'in kullarının emrine verdiği hayvanlardan sağlanan süt, işlemden geçirilmiş temiz bir şekilde raflarda durmaktadır. Yine hayvanlardan sağlanan sütle üretilen peynirler, yoğurtlar en güzel tatlarda sunulmuştur. Hayvanların etini de beğeneceğimiz lezzette yaratan Rabbimiz, çok miktarda eti de kesilmiş, ayrılmış ve pişirilmeye hazır bir tarzda rızık olarak yaratmıştır. Kuruyemişler, konserveler, daha nice yiyecekler bizim için seçilmiş, paketlenmiş, hizmetimize verilmiştir.
Ancak çok küçük bir kısmını saydığımız bu nimetleri bizim için birilerinin hazırlayıp paketleyip oraya taşıdığını düşünmek ise büyük bir gaflettir. Marketteki binlerce ürün o anda bizin için Allah tarafından yaratılmıştır. Kimi insanlar bazı kimselerin bunları düzenlediğini; fabrikalar kurduğunu, hayvanları beslediğini, kestiğini, daha sonra etlerini bölümlere ayırdığını ve ambalajladığını, kamyonlarla marketlere taşıdığını, reyona yerleştirdiğini düşünür. Sebep olarak gerçekten de tüm aşamalar bu şekilde gelişmiştir. Ama aslında tüm bu sebepleri yaratan; yani fabrikaları kuran, hayvanları emrimize veren, paketlenmesini, taşınmasını kısacası bir el uzatarak saniyede aldığımız tüm ürünlerin karşımıza gelme sebeplerini de yaratan Allah’tır.
Torbalar dolusu yapılan alışverişi de yorulmadan evlere ulaştırılmasını sağlayan taşıtları da insanların emrine veren Rahman olan Allah’tır. Küçük bir mekan olan arabada bile dikkatlice bakıldığında çok güzel nimetler yaratılmıştır. Biraz havasızlık hissettiğinizde ya da sıcak olduğunda açabileceğiniz bir klimanız vardır. Direksiyonu rahat tutabilmek ya da uzun direksiyon tutuşlarında kolunuzu dinlendirmek için hemen yanınızda bir kolluk bulunur. Yolculuk sırasında kullanabileceğiniz müzik seti de en kolay ulaşabileceğiniz yerdedir. İsterseniz müzik, isterseniz haber kanalları emrinize verilmiştir. Daha rahat araba kullanmanız için dilerseniz otomatik vites de tasarlanmıştır. İçeceğinizi güvenlice koyabileceğiniz, arabanın içinin temiz kalmasını sağlayacak detaylar da düşünülmüştür. Konfora yönelik bu detayları dizayn eden de aslında mühendisler değil, her şeyi en güzel şekilde yaratan Rahman olan Allah’tır. Allah bu mühendisleri bu tasarımları yapabilecek akıl ile sadece birer sebep olarak yaratmaktadır.
Rahman olan Yüce Rabbimiz, yarattığı her detayda merhametini tecelli ettirmektedir. Yüce Zatını kullarına tanıtmaktadır. Düşünen bir insan için, Allah’ın yarattığı her detayda O’nu tanımak, gücünü anlamak, Allah’a yakınlaşmak için bir yol vardır. Rabbimiz'in Kuran’da da belirttiği gibi, “Allah'ı zikretmek en büyük (ibadet)tür.” (Ankebut Suresi, 45)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder