25 Eylül 2013 Çarşamba

İnsanlar gelecek kaygısı yüzünden geceleri uyku uyumuyor!


İnsanlar gelecek kaygısı yüzünden geceleri uyku uyumuyor!
O kadar çok insan var ki, gelecek kaygısıyüzünden geceleri uyuyamayan. Sürekli “ben nasıl geçimimi sağlayacağım, çocuklarımı nasıl okutacağım, yaşlanınca doktor parası nerden bulacağım, ya eşim beni bırakırsa bu dünyada yapayalnız nasıl yaşarım...” diye düşünen. Sürekli kaygılar içinde boğulan bu insanlar ellerine geçen üç kuruşu da harcamaktan çekinip biriktiriyorlar, kötü günlerde kullanmak için saklıyorlar. Şeytan onları sürekli yoksullukla korkutuyor.

İnsanlar taşıdıkları dünyevi hırslar nedeniyle kısıtlı imkanlara sahip olmak istemiyorlar. Bu yüzdende imkanları olsa dahi paralarını harcamaktan kaçınıyor, ihtiyacı olanlara da vermiyorlar. Bu kişilerden, parası çok olan da az olan da aynı korkuyu içinde hissediyor. Oysa, “Hiç şüphesiz, rızık veren O, metin kuvvet sahibi olan Allah'tır. (Zariyat Suresi, 58) ayetiyle bildirildiği üzere, insanlara rızkı verip onları besleyen tek güç Rabb’imizdir.
Korku içinde yaşayan bu insanlar Allah'a tam anlamıyla güvenseler hiçbir zorluk yaşamazlar. Ancak “rızkı Allah'ın Katında arayın, O'na kulluk edin ve O'na şükredin. Siz O'na döndürüleceksiniz." (Ankebut Suresi, 17) ayetindeki buyruğu göz ardı eden bu kişiler, Allah’a güven ve teslimiyeti yaşamadıkları için böyle bir kolaylıktan da mahrum kalırlar.

Allah insanlara verdiği mallarla onları imtihan eder ve verdiklerini Kendi yolunda kullanmalarını ister. Ancak geleceğe ilişkin bu cahilce korkuları nedeniyle pek çok insan maddi imkanlarını Allah’ın hoşnutluğunu gözeterek kullanmaz ve bencilce davranır. Allah pek çok konuda olduğu gibi, geleceğe dair vesveseleri verenin de şeytan olduğuna bir ayette şöyle dikkat çeker:
"Şeytan, sizi fakirlikle korkutuyor ve size çirkin-hayasızlığı emrediyor. Allah ise, size kendisinden bağışlama ve bol ihsan (fazl) vadediyor. Allah (rahmetiyle) geniş olandır, bilendir." (Bakara Suresi, 268)
Olayları yalnızca dış görünüşüyle değerlendiren bazı kimseler, verilen herhangi bir şey azalabildiğinden şeytanın bu aldatmacasına kolaylıkla aldanabilirler. Ancak Allah Zülcelal-i Ve’l İkram’dır; büyüklük ve ikram sahibidir ve dilediği kişiye kat kat arttırır.
“Mallarını Allah yolunda infak edenlerin örneği yedi başak bitiren, her bir başakta yüz tane bulunan bir tek tanenin örneği gibidir.“ (Bakara Suresi, 261)
Malınızı, paranızı, mülkünüzü Allah yolunda harcarsanız o zaman Allah arttırır, ama elinizde tutup infak etmekten korkarsanız bu sefer Allah rızkınızı kısar. İnsanlar bu sırrı bilmiyorlar ve tüm hayatlarını sıkıntı içinde bocalayarak geçiriyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder