Ya arılar yeryüzünden kaybolursa?
Küçücük bir arının yaptığını insan yapamaz.
İşte ilginç bir bilgi daha. Yeryüzünde tüm canlılar kalsa ama yalnızca arılar kaybolsa ne olur hiç düşündünüz mü? Sorunun cevabını aslında bir çok kişinin tahmin edeceğini düşünüyorum. Ünlü bilim adamı Albert Einstein “Arılar yeryüzünden kaybolursa insanın 4 yıl ömrü kalır” demişti.
Wurzburg Üniversitesi’nin arı uzmanı Prof.Tautz, Einstein’in haklı olduğunu ifade edip “Arılar taşıdıkları polenlerle 130 bin farklı bitki türünün üremesini sağlar. Bir kovandaki arılar 1 günde 400 kilometrelik bir alanı dolaşarak 1 milyon çiceğin döllenmesini sağlar. İşte bu sona erdiğinde yenebilen bitkiler ve meyveleri ortadan kalkar. Bitkiyle beslenen hayvanlar ve daha sonra da insanlar ölür” açıklamasını yaptı.
Arılar çok küçük canlılar ama yaptıkları iş çok büyük. Üstelik arılar başardıkları işler için insanlar gibi eğitimden geçmezler. Her biri görevini doğar doğmaz yerine getirmeye başlar. Fabrikadaki her eleman kendi çıkarları için çalışır. Oysa arıların yaptıkları işten kişisel bir çıkarları yoktur. 450 gramlık saf balı elde edebilmek için yaklaşık olarak 17.000 balarısının 10 milyon çiçeği ziyaret etmesi gereklidir. Arının yiyecek aramak için ihtiyaç duyduğu ortalama bir gezinti, yaklaşık olarak 500 çiçek ziyaretini gerektirir ve 25 dakika sürer. Son derece zahmetli bir iş olmasına rağmen arılar, balı ihtiyaçlarından kat kat daha fazla üretirler. Kuşkusuz bu, Allah'ın insanlara verdiği güzel bir nimettir. Bir kovanda uyum içinde yaşayan on binlerce arının hepsini aynı makinanın dişlileriymiş gibi uyum içinde, hiç durmaksızın çalıştıran Allah'tır.
Allah'ın sonsuz ilminin ve aklının bir eserinin küçücük bir canlı olan arıdaki tecellisini görmezden gelmek, nankörlük olur. Kuran’da pekçok ayette nankörlük etmememiz bildirilmiştir:
Ey insanlar, Allah'ın üzerinizdeki nimetini anın. Gökten ve yerden sizi rızıklandıran Allah'ın dışında bir başka yaratıcı var mı? O'ndan başka ilah yoktur. Öyleyse nasıl olur da çevriliyorsunuz? (Fatır Suresi, 3)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder