Küçücük bir arının yaptığını çok gelişmiş bir bilgisayar yapabilir mi?
Belki de aklına bile getirmediğin, üzerinde hiç düşünmediğin küçücük bir arının çok gelişmiş bir bilgisayardan çok daha fazla iş becerdiğini tahmin edebilir misin? Bilim ve teknolojiilerledikçe küçücük bir canlının bile bu kadar kompleks olması, son derece karmaşık işlemleri ustaca yapabilmesi tesadüfler zinciriyle bunun mümkün olamayacağı ortaya çıkıyor. Canlılık çok üstün bir aklın ürünü, bu çok açık. Bu üstün akıl sayesinde doğada yaratılan milyarlarca tür son derece uyumlu bir hayatı iç içe sürdürüyor.
Küçücük bir arının yaptığı işlere baktığımızda bu canlının Allah’ın ilhamıyla hareket ettiğini de çok net görebiliyoruz. Bir arının bir kilo bal için 40.000 adet arının 6 milyon çiçeği dolaşması gerekiyor. Dünyanın en hızlı bilgisayarlarından biri saniyede 16 milyar aritmetik işlem yapabiliyor. Bal arısı ise aynı sürede daha az enerji harcayarak 10 trilyonluk işlem yapma kapasitesine sahip. 10 mikrowatt’tan daha az enerji tüketen balarısının beyni, günümüzde üretilen en verimli bilgisayardan 100 milyon kat daha üstün.
Balarıları bir peteği doldurabilmek için 100 milyon çiçeğin nektarını toplayabiliyor ve 100 bin kilometre boyunca kanat çırpabiliyor. Bir koloninin bir kilogram bal üretebilmesi için dünyanın etrafını 6 kez dönmeye eşdeğer bir uçuş yapması gerekiyor. Tek bir arının dünyanın çevresini dönmesi için yaklaşık 25 kilogram bal tüketmesi gerekiyor.
Uçan bir arının her kilometrede, enerji için yarım miligram (gramın 2000’de biri) bala ihtiyacı bulunuyor. Bir arı bir litre balla, 25 km hızla ve saniyede 200-250 defa kanat çırparak 3.000.000 km. kat edebiliyor. Kraliçe arının bir günde yumurtladığı yumurta ağırlığı, kendi ağırlığının 20 katına erişebiliyor. Arı, vücut ağırlığının 330 katı yük çekebiliyor. Her bir petek gözünün derinliği 12 milimetre. Duvarlarının kalınlığı ise milimetrenin 20’de biri kadar. Buna karşın bal ile doldurulduğunda petek hiçbir zarar görmüyor. Bunun nedeni peteğe en yüksek dayanıklılık özelliğini kazandıran altıgen yapısı. Bu nedenle bir petek diliminde kilolarca bal taşınabiliyor. Şüphesiz insanların arılarla ilgili keşfettikleri bilgiler bu kadarla kısıtlı değil. Arılar daha birçok mükemmel sisteme, akılcı davranışlara, hesaplama, planlama, inşa etme gibi yeteneklere sahip.
İnsan bu bilgileri öğrendikçe kendisini tüm kâinatı yaratan karşısında ne kadar da aciz hissediyor öyle değil mi… İnsan bu kadar acizken daha Rabbini bile fark edememesi, bunca delilden yüz çevirmesi kendi akılsızlığından başka ne olabilir ki…
Rabbin bal arısına vahyetti: Dağlarda, ağaçlarda ve onların kurdukları çardaklarda kendine evler edin. Sonra meyvelerin tümünden ye, böylece Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarda yürü-uçuver. Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, onda insanlar için bir şifa vardır. Şüphesiz düşünen bir topluluk için gerçekten bunda bir ayet vardır. (Nahl Suresi, 68-69)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder