Hastalar için gerçek şifa, Bediüzzaman’ın Hastalar Risalesi – 6
Kimin ailesinde kanser olan yok ki? Ya kalphastası, şeker, tansiyon, böbrek yetmezliği... Birisi olmasa birisi var değil mi? Çünkü her insan hayatının bir anında hastalıkla imtihan oluyor. Hastalığın ve şifanın Allah’tan geleceğini bilen, güzellikle sabreden ve hastalık ne kadar zor olursa olsun şükreden kazanıyor. İsyan eden, “neden benim başıma geldi” diyen, sabredemeyen ise kaybediyor. İnsan Allah’tan yana olmayınca gücü de kırılıyor. Ama güzel ahlaklı olursa ve hep şükredip, olumlu düşünüp,dua ederse hastalığa karşı da çok dirençli oluyor. Bu sözlerimi unutmayın ve hasta olan tüm akrabalarınıza bunları söyleyin. Şimdi her hastanın başucunda bulunması gerekenBediüzzaman’ın Hastalar Risalesi’ne devam edelim:
Ey lüzumsuz merak eden hasta! Sen hastalığın ağırlığından merak ediyorsun. O merakın senin hastalığını ağırlaştırır. Hastalığın hafifleşmesini istersen, merak etmemeye çalış. Yani, hastalığın faydalarını, sevabını ve çabuk geçeceğini düşün, merakı kaldır, hastalığın kökünü kes.
Evet, merak hastalığı ikileştirir. Maddî hastalığın altında, merak ile mânevî bir hastalığı kalbine verir; maddî hastalık ona dayanır, devam eder. Eğer teslimiyetle, rıza ile, hastalığın hikmetini düşünmekle o merak gitse, o maddî hastalığın mühim bir kökü kesilir, hafifleşir, kısmen gider. Hususan evhamla bir dirhem maddî hastalık, bazan merak vasıtasıyla on dirhem kadar büyür. Merak kesilmesiyle, o hastalığın onda dokuzu gider.
Merak, hastalığı ziyade ettiği gibi, hikmet-i İlâhiyeyi itham ve rahmet-i İlâhiyeyi tenkit ve Hâlık-ı Rahîminden şekvâ hükmünde olduğu için, aksi maksadıyla tokat yer, hastalığını ziyadeleştirir. Evet, nasıl ki şükür nimeti ziyadeleştirir; öyle de, şekvâ, hastalığı, musibeti tezyid eder(artırır).
Hem merakın kendisi de bir hastalıktır. Onun ilâcı, hastalığın hikmetini bilmektir. Madem hikmetini, faydasını bildin; o merhemi meraka sür, kurtul. Ah yerine oh de; “Vâ esefâ” yerine “Elhamdü lillâhi alâ külli hal”-her halimiz için Allah’a hamd olsun- söyle.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder