15 Eylül 2013 Pazar

İnsan Allah’a inanmaya programlı mı doğar?


İnsan Allah’a inanmaya programlı mı doğar?
ABD’de yayımlanan ünlü bilim dergisi “New Scientist” geçtiğimiz haftanın sayısında ‘Tanrı ve Din’ konularına tamamen bilimsel açılardan yaklaşan geniş bir dosya hazırladı.
İnsanlarda Tanrı inancı doğuştan mı geliyor yoksa sonradan mı öğreniliyor? Dinbilimcilerin ve filozofların yıllardır sorduğu bu soruya bir yanıt yine bilim insanlarından geldi. Bugün bu son derece ilginizi çekecek makaleyi sizlerle paylaşmak istiyorum.
• ABD’deki Fuller Yüksek Okulu psikoloji profesörü Justin L. Barrett, New Scientist dergisinin son sayısında Tanrı inancının konuşmak, yürümek gibi her insanda bulunan bir özellik olduğunu savundu. Tezini çocuklar ve bebekler üzerinde değişik deneylerle kanıtlayan Barrett, bebeklerin dünyadaki her şeyi anlamlandırmaya çalıştıklarını ve “yönetici bir gücü” daha hayatın ilk yıllarında kabullendiklerini savundu.
• Yale Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada ise bebeklerin kendi başına hareket edebilen cisimlere yaratıcı güç atfettikleri görüldü. Çocukların kendi kendine hareket edebilen herşeyi ölümsüz, çok bilgili ve algıları çok gelişmiş gördükleri tespit edildi.
• Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir başka araştırmaya göre ise çocukların anne ve babaları evrime inansa dahi, 10 yaşın altındaki çocuklar evrime değil Tanrı tarafından yaratılmaya inanmaya daha yatkın. 10 yaşından sonra da bu inanç kişiye göre değişerek farklı yönlere doğru şekillenmeye başlıyor.
• Barrett çocukların inanca meyilli olduğunu savunurken inandıkları gücün kültürlerine göre değişebildiğini, din olgusunun daha ileri yaşlarda oluştuğunu hatırlattı.
• Aynı şekilde DOĞAÜSTÜ OLAYLARDA DA BİR DÜZEN VE NEDEN BULMAYA PROGRAMLIYIZ. İNANÇ HAYATLA MÜCADELE EDEN İNSANA DÜZEN KURMASI İÇİN YARDIMCI OLUYOR.
BUGÜN ARTIK BİLİM DÜNYASININ %90’DAN FAZLASI ALLAH’ın VARLIĞINA İNANIYOR
1998 yılında ABD Ulusal Bilim Akademisi’nde yapılan bir incelemede akademi üyelerinden % 93’ünün Tanrı’ya inanmadıkları görülürken günümüz 2011’de yapılan aynı araştırma göstermiştir ki, neredeyse aynı oranda ABD’li Tanrı’ya inandıklarını söyledikleri ortaya çıktı.
UYGARLIKLARIN GELİŞMESİNDE DİN ETKİLİ OLDU...
Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden Psikoloji Profesörü Ara Norenzayan din ve uygarlık gelişiminin bağını New Scientist’e açıkladı. Buna göre dünyanın en eski tapınma merkezlerinden Göbeklitepe toplumların gelişimine ışık tutuyor. Göbeklitepe’den yola çıkıldığında uygarlıkların binlerce yıl öncesinden günümüze dek dinin de yardımıyla geliştiği ve ilerlediği görülüyor.
Geçmişte çok daha küçük toplumlar halinde yaşanıyordu. Bu toplumlardaki akrabalık ilişkileri nedeniyle herkes birbirine karşı fedakarlıkta bulunuyordu. Ancak topluluklar büyüdükçe fedakarlıklar gittikçe azaldı. Burada din devreye girdi. Din çerçevesindeki görgülü yaşam, insanları birbirine yaklaştırdı. Uygarlıklar gelişti. Toplumda ortalama bir düzen sağlanmış oldu.
ATEİSTLER SEVİLMİYOR
Amerikan Sosyoloji Dergisi’nde yer alan bir araştırmaya göre bir toplumda en az kabul görenler ateistler oluyor. Tanrı’ya inananlar diğer dinleri takip edenlere da saygı duyuyor ancak ateistlere genellikle güvenmiyorlar.
Ünlü Yazar Alain de Botton: “İNANÇSIZLAR DİNDEN YARARLANMALI”
‘Ateistler için din’ kitabının ünlü yazarı Alain de Botton ‘Din ve Tanrı’ dosyası için New Scientist’e konuştu. Botton dergiye, “Ateistlerin de dinin yararlarından faydalanmalarını istiyorum. Dinler insanların ihtiyaçlarına dayanıyor. Toplum içinde düzenli bir şekilde yaşanmasına yardımcı oluyor. Dinler kendimizi kontrol etmemize ve iyileştirmemize yol açıyor. Ateistler dini reddettikleri için dinin tüm yararlarını da geride bırakıyor” yorumunu yaptı.
“İman edenlerin, Allah'ın ve haktan inmiş olanın zikri için kalplerinin 'saygı ve korku ile yumuşaması' zamanı gelmedi mi? Onlar, bundan önce kendilerine kitap verilmiş, sonra üzerlerinden uzun bir süre geçmiş, böylece kalpleri de katılaşmış bulunanlar gibi olmasınlar. Onlardan çoğu fasık olanlardı.” [Hadid Suresi, 16.ayet]
“New Scientist” dergisinin “THE GOD ISSUE” özel sayısının orjinal tüm makalelerini aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz:
http://www.newscientist.com/special/god

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder