15 Eylül 2013 Pazar

Mandarin ördeklerindeki muhteşem renk sanatı!

Mandarin ördeklerindeki muhteşem renk sanatı!
Muhteşem renkler, çok üstün bir sanat.

Uzun süredir sizlerle doğadaki muhteşemyaratılış örneklerinden bahsetmiyordum. Bugün sizlere beni çok etkileyen, tüylerinde müthiş bir sanat sergilenen harika bir yaratılış mucizesinden, mandarin ördeklerinden bahsetmek istiyorum. Bu ördeklerin tüyleri o kadar süslü ve güzel ki insan gerçekten bakmaya doyamıyor.
Mandarin ördeklerinde erkek ve dişi arasında oldukça belirgin tüy rengi farklıklıkları var. Erkekler göz alıcı ve çeşitli renkleriyle oldukça dikkat çekiciyken, dişiler oldukça sıradan tüylere sahip. Peki ama bu fark neden?
Mandarin ördeklerinde bu renk farkı yuvasında kuluçkaya yatarak beklemesi gereken dişiler için önemli bir korumadır. Soluk renkleri sayesinde dişiler yuvalarında daha güvenlikte olurlar. Ortama uygun soluk renkleri bulundukları ortamda kamufle olmalarını sağlar ve düşmanları onları kolayca fark edemez.Öte yandan erkek ördekler de yuva yapan dişilerini korumak için parlak renkli tüylerini kullanarak düşmanların dikkatini üzerlerine çekerler.
Bir düşman yuvanın yakınına geldiğinde erkek hemen havalanarak, çok fazla gürültü yapar ve düşmanı yuvadan uzaklaştırabilmek için elinden gelen tüm çabayı sarf eder. Bütün bu güzelliklerin, savunma sistemlerinin, hayvanlar arasındaki sevginin ve koruyuculuğun tesadüfler zinciriyle oluşması imkansızdır. Hepsi Allah’ın muhteşem sanatını yansıtır.
“Sizin yaratılışınızda ve türetip-yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardır.” [Casiye Suresi, 4.ayet]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder