25 Eylül 2013 Çarşamba

Kaderimizi biz mi belirliyoruz yoksa Allah’mı?


Kaderimizi biz mi belirliyoruz yoksa Allah’mı?
Her insanın Allah tarafından belirlenen bir kaderi var, kimse kendi kaderinin dışına bir adım bile çıkamaz.

İnsanların en çok merak ettikleri, en çok da yanıldıkları konulardan birikader. Herkesin farklı bir kader anlayışı var. Çoğu insan kainattaki büyük olaylarınAllah’ın kontrolünde olduğunu ama kendimizle ilgili kararları bizim verdiğimizi zanneder. Onlara göre insana seçme hakkı verilmiştir, kişi doğruyu ve yanlışı kendi seçer. Dolayısıyla bu inanca göre insan hayatı boyunca kendi seçimlerini Allah’ın kontrolü dışında yani kendi yönlendirir. Böyle düşünen insanlar Kuran’ı bilmediklerinden kaderle ilgili böyle yanlış bir inanışa kapılırlar.
Mesela insanın önünde doğru ve yanlış olan iki yol olduğunu düşünün, insan bakar ve bir tanesini seçer ve bu seçimi kendisinin yaptığını zanneder. Oysa bu seçimi daha doğmadan önce kaderinde Allah tarafından belirlenmiştir. Cüzi irade denilen şey kaderin içinde bir bölümdür. Allah’ın bilmediği, önceden yaratmadığı hiçbir olay yoktur. Mesela benim kaderle ilgili bu yazıyı Çarşamba günü saat 22:11’de yazmam daha kainat yaratılmadan yaratılmıştı, daha ben doğmadan kaderimde belirlenmişti.
İnsanlar kendileri zamana ve mekana bağlılar ama Allah zamandan ve mekandan münezzehtir, dolayısıyla kaderide bir blog olarak yaratmıştır. Bu kaderin içinde hem kainatın kaderi, hem insanların kaderi, hem tüm canlıların kaderi vardır. Dolayısıyla Allah insanların ilahı olarak herşeyden haberdardır. Allah için önce ve sonra diye bir kavram yoktur. İnsanların burada yanıldıkları insanın seçimini yaparken hiçbir zorlanma yaşamaması, kendisine sanki kendi seçiyormuş gibi bir his verilmesidir. Bunun nedeni de dünya hayatının imtihan olarak yaratılmasıdır. Sonuçta tüm günahlarımız da sevaplarımız da Allah tarafından belirlenmiştir.
Kuran’da kaderimizin Allah tarafından yaratıldığı, Allah’tan habersiz tek bir su damlasının bile yere düşmeyeceği çok net bildirilir:
"Hiç şüphesiz, Biz herşeyi kader ile yarattık"(Kamer Suresi, 49)
"...Allah'ın emri, takdir edilmiş bir kaderdir. "(Ahzab Suresi, 38)
"Onların işlemiş oldukları herşey kitaplarda (yazılı)dır. Küçük, büyük herşey satır satır (yazılı)dır."(Kamer Suresi, 52-53)
"Onları siz öldürmediniz, ama onları Allah öldürdü; attığın zaman sen atmadın, ama Allah attı. Müminleri Kendinden güzel bir imtihanla imtihan etmek için (yaptı). Şüphesiz Allah işitendir, bilendir."(Enfal Suresi, 17)
De ki: "Allah'ın bizim için yazdıkları dışında, bize kesinlikle hiçbir şey isabet etmez. O bizim mevlamızdır. Ve müminler yalnızca Allah'a tevekkül etmelidirler." (Tevbe Suresi, 51)
Gaybın anahtarları O'nun Katındadır, O'ndan başka hiç kimse gaybı bilmez. Karada ve denizde olanların tümünü O bilir, O, bilmeksizin bir yaprak dahi düşmez; yerin karanlıklarındaki bir tane, yaş ve kuru dışta olmamak üzere hepsi (ve herşey) apaçık bir kitaptadır.(En'am Suresi, 59)
Kaderle ilgili bu video kaderi daha iyi anlamanızı sağlayacaktır:
Kaderle ilgili daha detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki blogu ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder