25 Eylül 2013 Çarşamba

Ağustos böceğinin bacağı en dayanıklı malzeme!

Ağustos böceğinin bacağı en dayanıklı malzeme!
Bilim adamları hayvanlardaki muhteşem yaratılış delillerini gördükçe hayrete düşüyorlar ve sürekli yeni bir şeyler keşfediyorlar. Sürüngenlerin ayak yapılarına bakarak dayanıklı duvarlar, yunuslara bakarak sonar sistemler, kuşlara bakarak da farklı teknolojilerde uçaklar üretiyorlar. Bu bilim dalına biyommetik deniyor. Kısaca bilim doğayı taklit ediyor.
Bilim adamlarının ağustos böceğinin bacağının yapısı üzerinde yaptıkları çalışma, bacağın esneklik ve kırılmaya dayanıklılık açısından doğadaki en dayanıklı çok tabakalı malzeme olduğunu gösterdi. İrlanda'nın Dublin kentindeki Trinity College yüksekokulunda mühendis olarak çalışan Dr. Jan-Henning Dirks başkanlığındaki bilim adamları, ağustos böceği bacağını bükerek çatlatmak için ne boyutta bir enerjiye ihtiyaç bulunduğunu belirlemek için yaptıkları çalışmayı The Journal of Experimental Biology adlı bilimsel derginin internet sitesine yayımladı.
Bacağı bükmek suretiyle çatlatmak için gerekli enerjinin 5,56 kilojul m üzeri -2 olduğunu bulan araştırmacılar bunun bir dökme demiri koparmak için gerekli enerjiden daha yüksek olduğuna dikkati çekti.
Bulgularının, ağustos böceği bacağının insan kemiğinden daha dayanıklı ve kemik bazlı boynuzla eşit dayanıklılıkta olduğunu gösterdiğini anlatan araştırmacılar, bu sonuçlara göre ağustos böceği bacağının doğadaki en dayanıklı çok tabakalı malzeme olduğunun ortaya çıktığına işaret etti.Bilim adamları, ağustosböceklerinin yaptıkları yüksek çarpmaya dirençli sıçrayışlara karşı koyabilmeleri için böylesine dayanıklı bacaklara ihtiyacı bulunduğunu ifade ettiler.
Hayvanlardaki tüm bu deliller Allah’ın muhteşem sanatının eserleri... Bilim keşfettikçe bizler de öğreniyoruz.
O, yarattığını bilmez mi? O, Latif'tir; Habir'dir. (Mülk Suresi, 14)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder