15 Eylül 2013 Pazar

Matrix, Truman Show ve Inception filmleriyle insanlara ne anlatılmak istendi?

Matrix, Truman Show ve Inception filmleriyle insanlara ne anlatılmak istendi?
Dikkat ettiniz mi, son yıllarda yapılan filmlerde çok etkileyici bir mesaj var. İşte Truman Show,Matrix13. KatVanilla Sky ve son olarak daInception… Eğer filmleri dikkatli izlerseniz dış dünyadaki maddeye asla ulaşamadığımızı, sadece beynimizin içindeki görüntülerle muhatap olduğumuzu kavrayabilirsiniz. Dış dünya sadece beş duyumuzla ve elektrik sinyalleriyle algıladığımız bir dünya. Ve bütün görüntüler beynimizin içinde kapkaranlık bir yerde oluşuyor. Elektrik sinyali kesildiği anda beyindeki görüntü de kayboluyor. O zaman dokunduğumuz, tadına baktığımız, duyduğumuz, gördüğümüz dünyanın gerçek olduğuna, dokunduğumuz maddenin var olduğuna nasıl inanabiliriz? Dış dünyada ses ve ışık olmadığını hepimiz biliyoruz. Peki ama o zaman beynimizin içinde kapkaranlık bir yerde nasıl apaydınlık bir dünya seyrediyoruz?
Matrix filmindeyapılan konuşmaları hatırlayın. Filimde, Neo ile Morpheus arasında şöyle bir konuşma geçiyor:
Neo : Bu gerçek değil mi? (koltuğu göstererek)
Morpheus : Gerçek nedir? Gerçeği nasıl tanımlarsın? Eğer hissedebildiğin, koklayıp, tadıp, görebildiğin şeylerden söz ediyorsan, gerçek, beyne iletilen elektrik sinyallerinin yorumlanmasıdır.
13. Kat filminde, Douglas Hall adındaki karakter, simülasyonla 1937 yılına ait yapay ortama bağlanıp döndükten sonra, ortamın gerçekçiliğini şöyle dile getirmektedir:
Whitney : Işıklandırma nasıl? Dokular...
Douglas Hall : Renklendirmeyle biraz daha uğraşmak lazım, ama birimler fark etmiyorlar.
Whitney : Nasıllar?
Douglas Hall : Sen, ben kadar gerçekler.
Vanilla Skyisimli filmde, David geri kalan hayatını "uyanık rüya" denilen güzel hayallerle yaşatmaları için bir şirketle anlaşma imzalar. Programın tanıtımı şöyledir:
"Programdaki model, erkek, Amerikan... Doğum ve ölüm... Kendi istediğiniz yaşta hayatınıza istediğiniz gibi devam edebilirsiniz... Hayatınıza dilediğiniz yaştan devam edebilirsiniz. Şu anda ya da istediğiniz gelecekte yaşayabilirsiniz. Hayatınız gerçekçi bir dünyada devam edecek. Dakika dakika. Eğer isterseniz bir yaz gününde. Harika bir filmde, ya da favori pop şarkınızın klibinde. Uyuyacaksınız ve hayatınızın geri kalanı gerçek bir rüyada devam edecek.”
Gerçeğe Çağrıisimli filmde, Douglas Quaid sanal tatil pazarlayan "Recall" adında bir şirkete başvurur. Burada tüm detayların kişinin seçimine göre önceden ayarlandığı, gerçeğinden farksız tatil imkânları sunulmaktadır.
Douglas Quaid : Ne kadar gerçek oluyor?
Mr. McClane : Aklınızdaki her hatıra gibi.
Douglas Quaid : Saçmalamayın.
Mr. McClane : Hayır gerçekten! Beyniniz hiçbir fark bulmayacak. Kesinlikle!
Aşağıda bildirdiğim kaynağı incelerseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder