11 Eylül 2013 Çarşamba

Arı sütünün ne olduğunu biliyor musunuz?

Arı sütünün ne olduğunu biliyor musunuz?
Bugün yine blog yazarlarıyla son derece ilginç bir konu paylaşmak istiyorum. Bir arı kolonisinin içinde muhteşem bir hayat var. Gelin biraz o hayatın detaylarına bakalım: Bir arı kolonisinde on binlerce işçi arı, binlerce erkek arı ve sadece bir tane ana (kraliçe) arı var. Kraliçe arı kovanın her şeyidir, kovandaki düzen ve yaşam kraliçe arının varlığı vesilesiyle mümkün olur, yokluğunda ise tüm iş düzeni ve üretim durur.
Kraliçe arı kovanda tektir, her ihtimale karşı başka bir kraliçe “adayı” bulunmaz, çünkü arı sürüsü tek bir kraliçe arının yönetiminde yaşayabilecek şekilde yaratılmıştır. İkinci bir kraliçe arı konulursa o arı kolonisi ölüme mahkum olur.
Kraliçe arının yok olmasına ölümü neden olabileceği gibi, bir arıcı tarafından bilinçli olarak da kovandan alınabilir. Kraliçe arı yok olunca koloninin kendisine süratle yeni bir kraliçe arı edinmesi gerekecektir. Kolonideki yapı, bu yeni kraliçe arı eskisinin yumurtladığı son yumurtalardan çıkacak şekilde tasarlanmıştır.
Bu yumurtaların yeni kraliçe arının doğuş ve gelişme evrelerini geçirmesi gerekmektedir. Bunun için arı sütü ile beslenmelidir.Burada görev yine işçi arılara düşer. İşçi arılar üst çene bezlerinden beyaz renkte, pelte kıvamında, hafif keskin koku ve tatta bir sıvı salgılarlar. İşte arı sütü budur. Her bir gözde yaklaşık 0,1 gram arı sütü bulunur. % 65'i su, % 35'i ise protein, yağ, şeker ve vitamin ihtiva eden kuru maddeden oluşmaktadır.
Bu salgı ile beslenen yumurtalar 16 gün sonra yetişkin bir arı olarak gözü terk etmeye başlarlar. Bunlardan bir tanesi ise kraliçe arı olur.Burada çok çok ilginç yaratılış harikası ortaya çıkar. Kraliçe arının işçi arılardan değil de özel yöntemle doğmuş yeni yumurtalardan çıkması, özel bir doğum ve ortam evresi geçirip özel beslenmesi, işçi arıların ne zaman ve ne kadar arı sütü üretmeleri gerektiğini bilip, koloninin yaşaması için hemen harekete geçmeleri gibi sayısız detaylar arka arkaya, hiçbir aksaklık olmadan aklı olmayan bu küçük hayvanlar tarafından gerçekleştirilir... Tüm bunları arılar nereden bilebiliyor sizce ? Tabii ki bütün bu davranışlar tesadüfen, evrimle gerçekleşmez. Arılara tüm bu hareketleri yapmalarını Allah ilham eder.
Sizin için hayvanlarda da elbette ibretler vardır, size onların karınlarındaki fers (yarı sindirilmiş gıdalar) ile kan arasından, içenlerin boğazından kolaylıkla kayan dupduru bir süt içirmekteyiz. [Nahl Suresi, 66.ayet]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder