11 Eylül 2013 Çarşamba

Bağışladığın 1 ünite kanın 1 değil 3 kişiye yardımcı olacağını biliyor musun?

Bağışladığın 1 ünite kanın 1 değil 3 kişiye yardımcı olacağını biliyor musun?
İnsan bir gün ihtiyacı yokken ertesi gün kan aramak zorunda kalabilir...

Bugün bu son derece faydalı yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum. Unutmayın ki bizlerde bir gün kana ihtiyaç duyabiliriz, ya da akrabalarımız için kan aramak durumunda kalabiliriz. O yüzden kan bekleyen hastalara Allah rızası için yardım eli uzatalım.
Bağışladığınız 1 ünite kanın 1 değil 3 kişiye yardımcı olacağını biliyor musunuz? Çünkü verdiğiniz kan laboratuarlarda gerekli tüm testler yapıldıktan sonra, 3 kısma ayrılır ve hastanın hastalık ve ihtiyaç türüne göre yardımcı olacak şekilde eritrosit, plazma ve trombosit şeklinde 3 kişiye nakledilebilir. Kan nakli (transfüzyon), tedavide çok önemli yeri olan ve aranan kan elde edilemediği takdirde başka alternatifi olmayan bir tedavi aracıdır. Hemen hemen bütün ameliyatlarda kan nakline ihtiyaç olabilir.
Bazı ameliyatlarda ise kan, kan bileşenleri (komponentleri) ve kan ürünlerine aynı anda ihtiyaç olabilir. Örneğin bir kalp ameliyatı olan koroner by-pass ameliyatında; 4-6 ünite eritrosit süspansiyonu, 5-6 ünite plazma, 2-4 ünite trombosit süspansiyonu aynı ameliyat sürecinde hastaya gerekli olabilmektedir. Görüldüğü gibi böyle bir durumda sadece 1 hasta için ortalama 10 kişinin kan bağışı yapması gerekmektedir.
Kan nakli sadece ameliyatlarda değil pek çok hastalıkta gerekli olmaktadır. Çeşitli yaralanmalara bağlı kan kayıpları (trafik kazaları başta olmak üzere çeşitli yaralanmalar), iç organların çeşitli hastalıklara bağlı kanamaları (mide kanaması gibi), çoğu kanser tipleri, organ nakilleri, ortopedi ve omurga ameliyatları, doğumlarda görülen kanamalar, kan uyuşmazlığına bağlı bebeğin kanının değiştirilmesi için acil olarak çok miktarda kan nakli gerekebilir. Bir de hastalıklarının seyri gereğince hayatı boyunca kan nakline ihtiyacı olan hastalar vardır; talasemi hastaları, hemofili hastaları, diyaliz hastaları, bazı kanser hastaları bu gruba girerler.

Ülkemizde kan toplama, toplanan kanın analizlerini yapma, depolama ve dağıtımından sorumlu en ve tek yetkili kuruluş Türk Kızılayı’dır. Yeni düzenleme ile olası kan hataları veya eksik kontrolleri engellemek adına bazı özel ihtisaslı ve üniversite hastaneleri hariç kan toplama görevi sadece Kızılay’a verilmiştir. Bunun nedeni bu işin çok kontrollü, sistemli ve uzmanlıkla yapılması gerektiğidir.

Kızılay’ın verilerine göre Türkiye’nin yıllık kan ihtiyacı 2.000.000 ünitedir, bunun sadece %40 civarında miktarı karşılanabilmektedir. Bu yüzden toplumumuzun kan bağışı konusunda bilgilenmesi, daha cesaretli ve bilgili davranması çok önemlidir. Kan değerleriniz, tansiyonunuz iyi ve kan bağışını yapmanıza engel bir hastalığınız yoksa senede 2-3 kez çok rahatlıkla kan bağışını yapabilir, birçok hastanın hayatını ve sağlığını kurtarmaya vesile olabilirsiniz.
Bir kan bağışında sizden alınan 1 ünite kan miktarı 477 mimilitredir, o da bir insanı etkilemeyecek, vücudumuzun anında üretime geçerek çok rahatlıkla telafi edebileceği miktardır. Çünkü bedenlerimizin ve kan dolaşım sistemimizin çok şaşırtıcı ve mucizevi yapısı gereği, vücudumuz eksildikçe sürekli kan üretir.Laboratuvar koşullarında kan veya buna benzer hayati sıvı üretilemediği, taklit edilemediği için ve birçok hastalık ve ameliyatta muadili olmadığı için kan bağışı yapmamız son derece önemlidir.
Türkiye’nin her ilinde Kızılay merkezleri ve köy, köy, ilçe ilçe dolaşan gezici ekipleri vardır. Bu ekiplerin hepsi özel eğitim almış, konularında uzman, size her türlü yardımcı olup, tüm sorularınıza yanıt verip bilgilendirebilecek yeterlilikte uzman ekiplerdir.
Ayrıca verdiğiniz kanda herhangi bir olumsuzluk varsa, anında size ulaşılıp bilgilendiriliyor, tedaviniz için doğru merkeze yönlendiriliyor, cep telefonuyla da bağışladığınız kanın akibeti konusunda da bilgilendiriliyorsunuz.Daha ayrıntılı bilgilere www.kanver.org sitesinden ulaşabilirsiniz.Allah herkese sağlıklı günler versin, kan arama durumunu hiç yaşatmasın inşaAllah!

“... Kim bir iyilik kazanırsa, Biz ondaki iyiliği arttırırız. Gerçekten Allah, bağışlayandır, şükredene karşılığını verendir” [Şura Suresi, 23.ayet]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder