11 Eylül 2013 Çarşamba

Günümüz teknolojisiyle piramit inşa edilir mi?

Günümüz teknolojisiyle piramit inşa edilir mi?
Toplam kütlesi 6.5 milyon ton gelen piramitleri bugünkü teknolojiyle inşa etmeye kimse cesaret edemiyor!

Şimdi geçmiş dönemlerde yaşayan insanların ilkel olduklarını iddia edenler bu yazımı dikkatle okumalarını öneririm. Çünkü arkeolojik bulgular geçmiş dönemlerde yaşayan insanların hiç de sandığımız gibi ilkel olmadıklarını ortaya koyuyor. Örneğin piramitlerin gizemi hala çözülemiyor. Yaklaşık 4.500 Yıl önce inşa edildiği düşünülen Mısır ve Çin’deki büyük piramitlerin sırrı sonuna kadar aydınlanabilmiş değil. Bu konuda araştırmalar hala sürüyor ve yeni bulgular sürekli şaşırtmaya devam ediyor.
O tarihteki insanlığın gelebildiği bilim ve medeniyet düzeyi, sahip oldukları mimari ve teknolojik bilgiler o çağda yaşayan insanlara asla ilkel sıfatını yakıştıramayacağımız kadar ileri ve taş devri gibi, evrimleşmek gibi teorileri çürütüyor. Ama Piramitlerle ilgili daha da ilginç olanı, bu piramitlerin bugünkü teknolojimizle inşa edilip edilemeyeceği sorusu...
Fransız mimarlar çeşitli hesaplar yaparak ortalama bir Mısır piramidi yapmaya kalkarsak, nelerin gerekebileceği ile ilgili bir çalışma yapmışlar. Uzmanlar, dev vinçler, helikopterler, traktörler, kamyonlar ve en gelişmiş inşaat makinelerini kullansak bile Büyük Piramit’in bir kopyasını inşa etmenin çok zor olacağını kabul ediyorlar. Piramitlerin en ekonomik şekilde inşa edilebilmesi adına en son ortaya atılan düşünce ise piramidin içinden dışına doğru yükselen sarmal şeklindeki bir rampanın kullanılması.
Bu yöntemle, Dünya’nın Yedi Harikası’ndan biri olan dev piramidin bugün 5 MİLYAR DOLARA (!) inşa edebileceği öne sürülüyor. Ancak bu planın detaylarına girmeden önce ilk olarak Büyük Piramit’e ait rakamlara bakmamız gerek.
Yer seviyesinde her yönden yaklaşık 230 metre uzunluğunda olan piramidin boyu 146.5 metre. Her biri yaklaşık 3 ton ağırlığındaki 2.3 milyon taş bloktan inşa edilen piramidin toplam kütlesi 6.5 milyon ton. Tarihi kayıtlara dayanılarak kabul edilen gerçek, dev piramidin sadece 20 yıl içinde inşa edildiği. Bu da, 20 yıl süren inşaat boyunca her gün, beş dakikada bir taş bloklardan bir tanesinin yerine yerleştirildiği anlamına geliyor.
Birçok Mısır bilimci, Büyük Piramit’in, piramidin boyuyla yükselen bir rampanın yardımıyla inşa edildiğine inanıyor. Ancak piramidin boyu ele alındığında, taşları taşıyabilmek için kullanılacak böyle bir rampanın, piramidin etrafını saracak şekilde en az 1,5 kilometre uzunluğunda olması gerekirdi. Kısaca, rampanın toplam taş kütlesi, piramidin iki katına denk gelecekti.
Fransız mimar Jean-Pierre Houdin, Piramitlerin, içinden yükselen sarmal şeklindeki bir rampayla inşa edildiği düşüncesini geliştirdi. Üç boyutlu grafikler üzerinde analizler yapan Dassault Systems şirketinde çalışan Houdin, savunduğu teroriye dayanarak modern bir inşaat planı hazırladı.
Kanada’nın Laval Üniversitesi’nden araştırmacılar, piramidin içinden yükselen sarmal rampanın planını çıkarmak için kızıl ötesi görüntülemeye dayanan analizler yapıyor. Analizler, piramidin içinde sarmal bir rampa inşa edilmiş olduğunu gösteren sonuçlar verirse, Houdin’in teorisi destek bulmuş olacak. Ancak Houdin, beklentisi gerçekleşmese bile Büyük Piramit’i inşa etmenin en iyi yolunun içten dışa inşaat yöntemi olduğunu savunuyor. Yani tüm çalışmalara rağmen piramidin nasıl inşa edildiği konusunda hala net yanıt yok.
Giza’daki dev piramidin, 20 yıl boyunca yaklaşık 4.000 işçinin gece gündüz süren çalışmasıyla inşa edildiği genel olarak kabul edilen görüş olmakla beraber bunun tam olarak böyle olduğunu ve medeniyetin gelişmiş iş makinelerini kullanıp kullanmadıklarından da emin değiliz.
Bugün piramidi inşa etmeye kalkışacak olursak, bu sefer ip ve kızaklarla taş çeken değil ancak inşaat makineleri, vinçler ve helikopterler kullansak dahi 1.500-2.000 işçi gerekecek. Houdin’e göre inşaat beş yıl sürecek ve beş milyar dolara mal olacak.
Houdin bu tahmini yaparken, Büyük Buhran döneminde yapılan, dünyanın en büyük barajlarından biri olan Hoover’ı örnek aldı. Ve bu arada binlerce işçinin çalıştığı ve günümüz mühendisliğinin en büyük başarılarından biri olarak gösterilen inşaatta yüzü aşkın işçi de hayatını kaybetti...
Piramitler üzerinde araştırmalar sürerken en net gerçek şu ki, eski medeniyetler ilkel değildi, bugünün bile açıklayamadığı hesap yöntemleriyle teknolojiyi kullanıyordu, insanlar da bunu icat edebilecek kadar gelişmiş akla ve beyine sahiplerdi…
“Onlar, yeryüzünde gezip-dolaşmıyorlar mı ki, böylece kendilerinden öncekilerin nasıl bir sona uğradıklarını bir görsünler. Onlar, kuvvet ve yeryüzündeki eserleri bakımından kendilerinden daha üstün idiler...” [Mümin Suresi, 21.Ayet]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder