2 Eylül 2013 Pazartesi

Kirpiklerimizde gözle görülemeyecek kadar küçük canlıların yaşadığını biliyor musunuz?

Kirpiklerimizde gözle görülemeyecek kadar küçük canlıların yaşadığını biliyor musunuz?
Bugün yine öğrendiğim son derece ilginç bir detayı sizlerle paylaşmak istiyorum.Kirpiklerimizde gözle görülemeyecek kadar küçük, “demodisid” isimli canlılar yaşar. Bu canlıların belli başlı özellikleri ise şöyle:
"Demodex folliculorum" ya da demodisid adındaki bu küçük canlı, 0.4 mm uzunluğunda gözeneklerde, saçlarda, burunda, çenede ve kirpiklerimizin köklerinde yaşayan küçük birmayttır, ancak mikroskopla fark edilebilen bir mikro canlıdır.
Bu maytlar ölü derilerle ya da gözün salgılarıyla beslenirler. Bir kirpik kesesinde 25 demodisid yumurtası bulunur. Bunlar olgunlaşınca keseyi terk ederler ve yumurtalarını bırakacak yeni bir kirpik kesesi bulurlar. Bu süreç, 14-18 gün sürer. Demodisidlerin vücutları, kıl keselerinde kolayca tutunmalarını sağlayan pullarla kaplıdır.Demodisidlerin birkaç tanesi eğer tek bir kirpik kökünde bir araya gelirse, orada çok büyük olasılıkla enfeksiyona yol açarlar.Ama birçoğu tek bir kirpik kesesinde bir araya gelmediği sürece, demodisidler zararlı değildirler.

Kimi demodisid türleri gözyaşı üretiminde bozuklukları içeren bazı göz hastalıklarına yol açabilirler. Çünkü bu maytlar gözyaşı üretiminden sorumlu hücre bezlerini (Zeis bezlerini) yerler.Mesela ‘Blepharitis Hastalığı’, bu maytlar sebebiyle meydana gelen rahatsızlık ve yanma sonucu oluşur. Bu hastalıkta kirpikler dökülebilir.
Birçoğumuz üzerimizde hiç farkında olmadığımız birçok canlıyla beraber yaşadığımızın da farkında değiliz, onlara bir yaşama alanı, bir “dünya” oluşturduğumuzu da..

Ne biz demodisid’lerle beraber, ne de demodisitler bizimle beraber yaşamayı bilerek seçmedik, onları görmediğimiz için bu küçük canlıların farkında bile değiliz. Ama onlar için kirpik kesemiz koskoca bir alem belki de.. Mikro ve makro alemde mükemmel yaratılışın örneklerinden biri de bu işte...
"Allah, sizi annelerinizin karnından hiçbir şey bilmezken çıkardı ve umulur ki şükredersiniz diye işitme, görme (duyularını) ve gönüller verdi." [Nahl Suresi, 78.ayet]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder