8 Nisan 2014 Salı

Ateş böcekleri bedenlerinde yeşil-sarı renkte bir ışığı nasıl meydana getiriyor?


Ateş böcekleri bedenlerinde yeşil-sarı renkte bir ışığı nasıl meydana getiriyor?
Ateş böceği

Bugün kendi bünyesinde ışık üreten bir canlıdan, ateş böceklerinden bahsetmek istiyorum. Küçücük bir böcek hangi sistemleri kullanarak bedeninde ışık oluşturuyor hep birlikte bakalım. Küçücük bir böceğin hassas ayarlar yaparak, kendi kendine, tesadüfler zinciriyle bunu yapamayacağı çok belli. Bu küçük böcek yalnızca Allah’ın kendi bedenine koyduğu sistem sayesinde bunu yapabiliyor, bunu kendi kendine yapacak ne akla ne de yeteneğe sahip.
Ateş böcekleri bu yeşil- sarı renkte ışığı karın kısımlarında üretirler. Işık üreten hücreler oksijen ve "lusiferaz" adlı bir kimyasalla reaksiyona giren "lusiferin" adlı bir kimyasal içerir. Böcek, hücrelerine nefes alma tüpleriyle sağladığı hava miktarını ayarlayarak ışığının yanıp sönmesini kontrol eder. Normal elektrik ampulleri %10 verimle çalışırlar, %90'ı ise ısı olarak açığa çıkar. Buna karşın ateş böcekleri %100'lük bir verimle ışık üretirler. Ateş böceklerinin bu başarılı elektrik üretimi bilim adamlarına örnek teşkil etmektedir.
Herkesin hayranlık ve meraklı bakışlarla izlediği ateş böceklerinin yaydıkları ışığın en önemli özelliği, ateşle ve sıcaklıkla ilgisinin bulunmamasıdır.Uzmanlar ateş böceğinin ışığının karnının altından yayıldığını belirterek, parlak ateş böceklerinin genellikle tropik bölgelerde, Hindistan, Burma, Tayland ve Malaya’da bulunduğunu  söylüyorlar.
Ateş Böceği en iyi gece görünebiliyor. Akşam saatlerinde yeşilimsi, sarımsı bazen de kırmızı ışık yayıyor. Bu ışık, cinslere bağlı olarak değişik aralıklarla yanıp sönüyor. Işıklı cinslerin birbirini tanıması için karakteristik bir özelliktir. Dişilerin çoğu uçamaz, yapraklara konup, erkekleri çekmek için belirli aralıklarla ışık çıkarır. Işıkla işaretleşmedeki temel neden, dişi ve erkeğin bir araya gelmesidir.
Bu ışığa soğuk ışık denir. Günümüzde aydınlatma teknolojisinin ulaşmaya çalıştığı bir hedef, ateş böceğindeki bu sistemdir. Normal bir ampul, elektrik enerjisinin ancak yüzde 3-4’nü ışığa dönüştürüp, kalan kısmını ısıya dönüştürür. Ateş böcekleri ise yüzde 100 verimle ışık üretir. Ateş böceğinin ışığı, hemen hiç ısı çıkmadan oluşur. Sıradan bir ampulde etkinlik derecesi ancak yüzde 3’dür ve yüzde 97’si kaybolur. Bu derece, ateş böceğinde yüzde 90’dır.
Bu böceklerin insanlar tarafından parlak bulunmasının nedeni, ışığı insan gözünün çok duyarlı olduğu bir dalga boyunda yaymalarıdır. Bazı türlerin bir insanın kitap okumasına yetecek kadar ışık yayabildiği bilinmektedir.
Peki ateş böceklerini bu kadar verimli bir üretim yapmaya yönelten güç nedir?
Evrimcilere göre bu sorunun cevabı, bu gücün şuursuz atomlar, tesadüfler ya da hiçbir zorlayıcı gücü olmayan dış etkenler olduğudur. Ancak bu saydıklarımızın hiçbiri bu verimli çalışmayı başlatacak güce sahip değildir. Allah'ın sanatı benzersizdir ve sonsuzdur. İnsanların yapması gereken yaratılış mucizeleri üzerinde düşünmek ve sadece Yüce Allah'a yönelmektir.
Sizin yaratılışınızda ve türetip- yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardır.”  (Casiye Suresi, 4)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder