14 Nisan 2014 Pazartesi

Balıklar bilim adamlarına nasıl yol gösteriyor?


Balıklar bilim adamlarına nasıl yol gösteriyor?
Bugün size yine son derece ilginç ve insanların imanını arttıracak bir iman hakikatinden, bilim adamlarının antifrizli balıkları nasıl örnek aldıklarından bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi bilim adamları canlıların özelliklerini bilime uygulayarak birçok yeni teknoloji geliştiriyorlar, buna da “biyomimikri” adı veriliyor. Canlılarda bulunan bu gelişmiş sistemlerin yapısını taklit etme bilimi olarak bilinen biyomimikrinin ortaya çıkışı, bugün evrim teorisini savunan bilim adamları için de çok büyük bir hayal kırıklığı oldu. Çünkü, evrim basamağının en gelişmiş canlısı olarak kabul ettikleri insanın sözde kendinden daha ilkel olması gereken canlıları taklit etmeye çalışması, onlardan ilham alması evrimciler açısından kabul edilemez bir durumdur.
Biyomimikri, ilk defa Montanalı bir yazar ve bilim gözlemcisi olan Janine M. Benyus tarafından ortaya atılmış bir kavram. Türkçe karşılığı “biyotaklit” olan bu kavram, daha sonra pek çok kişi tarafından yorumlanmış ve uygulamaya geçirilmiştir. Biyomimikri hakkında yapılan yorumlardan biri şöyledir:
Biyomimikrinin ana teması doğadan model, ölçü ve akıl olarak öğrenecek çok şeyimiz olduğudur. Bu araştırmacıların ortak noktası, doğadaki tasarıma saygı göstermeleri ve insanların karşılaştıkları problemlerin çözümünde bunları kullanarak ilham almalarıdır.1
Ürün kalitesini ve verimini artırmada doğadan faydalanan şirketlerden biri olan Interface’in ürün stratejisti David Oakley de biyotaklit konusunda şunları söyler:
Doğa, benim iş ve tasarım konularında akıl hocam, yaşam tarzım için bir model. Doğanın sistemi milyonlarca senedir çalışıyor… Biyotaklit, doğadan öğrenmenin bir yoludur.2

 
balık1 balık2 balık3 balık4 balık5 balık6 balık7
Kaynak:
1.http://www. biomimicry. org/reviews_text. html
2.http://www.bfi.org/trimtab/spring01/TrimtabSpring01.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder