10 Nisan 2014 Perşembe

Bir anestezi uzmanı gibi çalışan beyin hücreleri


Bir anestezi uzmanı gibi çalışan beyin hücreleri
Beyin apayrı bir dünya... Beynimizin içinde öyle müthiş bir ağ var ki, bilim adamları buradaki akılalmaz düzeni, kusursuz işleyişi açıklamakta güçlük çekiyorlar.  Trilyonlarca bağlantı milyonlarca insanın beyninde sessizce, dışarıya hiç apel vermeden kuruluyor.
Beyinle ilgili detay bilgi vermeden önce youtube’taki beyin ile ilgili şu videoyu da seyretmenizi tavsiye ediyorum:
Beyinde hücrelerimizin bir anestezi uzmanı gibi çalıştığını biliyor musunuz? Peki şuursuz, bilgisiz, eli, gözü veya beyni olmayan hücreler,morfin etkisi olan endorfinin formülünü nereden öğrendiler? Endorfini ne zaman salgılamaları gerektiğini nasıl bilirler? Diğer zamanlarda salgılanmaması gerektiğine nasıl karar verirler? Şimdi bu soruların cevaplarına bakalım.
Kemikler, yoğun basınçla karşılaştıklarında, vücuttaki diğer kemiklere ve organlara zarar gelmemesi için ince kısımlarından kırılacak şekilde tasarlanmışlardır. Yoğun bir basınç ile karşı karşıya kalıp kırılan bir kemik içinse vücudun bir dizi önlem paketi vardır. Bu önlemlerden biri de kırılma esnasında, acıyı azaltmak için tasarlanmış endorfin salgısıdır.
Kırılma esnasında hırpalanan acı sinirleri, omurilik aracılığı ile beyne çok fazla sinyal yollar. Beyin hücreleri ise, ilk 10-15 dakika boyunca acı sinyallerini neredeyse sıfıra indiren morfin benzeri bir doğal anestezi maddesi olan endorfini salgılamaya başlar. Bu sayede yaralanan kişi, tehlike yerinden uzaklaşabilecek veya önlem alabilecek gücü kendinde bulabilir.
Son derece ince bir plan üzerine inşa edilmiş insan vücudunda bu şekilde daha birçok şaşırtıcı ve mükemmel işlemler gerçekleşmektedir. Şuursuz hücrelere bu işlemleri gerçekleştirecek aklı veren ise gerçek aklın sahibi olan Allah'tır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder