10 Nisan 2014 Perşembe

Fazıl Say’dan şikayetçi olan Emre Bukağılı: “Fazıl Say dürüst olsun! ”


Fazıl Say’dan şikayetçi olan Emre Bukağılı: “Fazıl Say dürüst olsun! ”
Fikir özgürlüğüne evet, hakarete hayır diyoruz.

Yazım resimsiz olarak yayına alınmış, lütfen düzeltebilir misiniz. 
Fazıl Say ile ilgili mahkeme kararı hakkında herkes bir şeyler yazıp çiziyor. Fazıl Say bir yandan haksızlığa uğradığını, bu ülkede düşünce ve konuşma özgürlüğü olmadığını savuna dursun, onu mahkemeye veren kişinin de söyleyecek sözleri var elbette. Bir de Emre Bukağılı’yı dinleyelim bakalım:
Emre Bukağılı: “Fazıl Say dürüst olsun. Fikirlerinden dolayı değil, hakaretleri yüzünden suçlu bulundu” Fazıl Say’a açılandavadaki şikayetçilerden olan Emre Bukağılı, Fazıl Say hakkında verilen mahkeme kararını ve karar hakkında yapılan yorumları değerlendirdi. Bukağılı, kamuoyunda ve medyada yorum yapanların, Mahkeme’nin, Fazıl Say’ı hangi hakaretler üzerine suçlu bulduğunu bilmeden konuştuklarına dikkat çekti. Ve verilen kararın, fikir özgürlüğüne karşı bir karar olmadığını, hakaret nedeniyle böyle bir karar alındığını hatırlattı. Emre Bukağılı’nın dünkü basın bülteninin ardından dün gece Twitter’da #FikirÖzgürlüğüneEvetHakareteHayır şeklinde bir hashtag da açıldı.
Bilindiği gibi Fazıl Say, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da yazdığı yazılar nedeniyle 'Halkın benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı gerekçesiyle' 1,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu. Sanatçı Fazıl Say, "… eylemi sabit olup suçun işleniş şekli, sanığın kastı, suç işlemesindeki ısrarı, suçun işlendiği zaman ve yeri, sanığın güttüğü amaç ve saiki nazara alınarak 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçuyla 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Fazıl Say, karar sonrası yaptığı açıklamada, "Mahkeme sonucu çıkan karar için yurdum adına çok üzgünüm. İfade özgürlüğü açısından hayal kırıklığına uğradım. Hiçbir suçum olmamasına rağmen ceza almış bulunmam, şahsımdan çok, Türkiye’deki ifade ve inanç özgürlüğü adına kaygı vericidir" diye konuştu.
Emre Bukağılı Fazıl Say’ın bu konuşmaları ve bugün basında konuyla ilgili yapılan yorumlar hakkında şunları söyledi:
 “Fazıl Say dürüst olsun. Fikirlerinden dolayı değil, hakaretleri yüzünden suçlu bulundu” “İfade ve inanç özgürlüğü alabildiğine saygı duyduğumuz, herkesin saygı duyduğu, mahkemenin de saygı duyduğu bir durum. Hiçbir mahkeme, hiçbir Türk Mahkemesi fikirden, düşünceden dolayı kimseye suç yüklemiyor, kimseye ceza vermiyor. Fazıl Say burada dürüst olsun, çok ayıp yapıyor.
Müslümanlara ağza alınmayacak derecede çok kapsamlı hakaret ettiği için, çok çok aşağılayıcı ağır cümleler kullandığı için, galiz hakaret ettiği için ceza aldı. Bütün inananlara akıl almaz küfür ediyor. Akıl almaz hakaretler ediyor. Bu fikir mi bu? Ama buna fikir hürriyeti diyorsa, o zaman bambaşka bir dünya var demektir.Fikir hürriyetine evet hakarete hayır. Hakaret olmaz.
Tabii, bunlar diyorlar ki “ya bu Fazıl Say ama” diyorlar, “Fazıl Say der”. Yok kardeşim öyle bir şey yok, kanun önünde herkes eşittir.
Sen Müslümanlara ağza alınmayacak şekilde hakaret edeceksin, akıl almaz aşağılama cümleleri kullanacaksın, küfredeceksin, ya diyeceksin bu fikir hürriyeti ne var bunda diyeceksin.
“Fikir hürriyetine evet! Hakarete hayır” Senin fikrine kimse bir şey diyor mu? Fikirle ilgili değil, falanca şairin diyor sözünü aldım diyor. Kardeşim ona bir şey dediği yok Mahkemenin, dürüst ol, onunla ilgili değil, ceza aldığın yer ayrı.
Senin ceza aldığın yer, hakaret ettiğin, Müslümanlara ağıza alınmayacak küfür ettiğin kelimeler cümleler, ondan dolayı ceza aldın sen. Fazıl Say, o şairin şiirinden aldığı kısımdan aldığına inandırmaya çalışıyor insanları, öyle bir şey yok. Mahkeme ona atıfta bulunmuyor, Mahkeme onunla ilgili bir şey söylememiş, ya bu suçtur demiyor Mahkeme ona. Dürüst ol, küfrettiğin yer için söylüyor, Müslümanlara küfretmişsin ona diyor. Niye anlamazdan geliyorsun?
Herkese öyle yayıyor, diyor ki ben falanca şairin şiirini aldım, bu bir fikirdir diyor, folklorik bir konuşma, folklorik bir şiir diyor. Ben bunu aldım, yayınladım bana bu karşılık verildi diyor.Böyle bir şey yok. Mahkeme senin o konuşmana bir şey demiyor, etrafa da öyle yayıyor bir kısım solcular, çok ayıp yapıyorsunuz. Mahkeme onunla ilgili tek kelime söylemedi, onu suç saymadı Mahkeme, küfrettiğin için, ağza alınmayacak hakaretler ettiğin için ceza aldın.
Şimdi bak burada kurnazlık ediyorlar, o çok önemli, halka doğru bilgi vermiyorlar, yanlış bilgilendiriyorlar. “Ben şair Ömer Hayyam’ın bir şiirini yazdım” diyor, niye dürüst konuşmuyorsun? Ömer Hayyam’ın şiiri ile ilgili Mahkeme ne diyor, herhangi bir açıklaması var mı Mahkeme’nin? Tek kelime bir şey dememiş Mahkeme ona. Ona suç ile ilgili atıfta bulunuyor mu Mahkeme?
Sen, bak tekrar söylüyorum, ağza alınmayacak çok çirkin hakaretler ettin iman edenlere, müthiş hakaretler, ondan dolayı ceza aldın. Bu fikir değil bu, bu küfür. Fikir ayrı küfür ayrı. Doğru bilgi verin insanlara.
İnsanlar “Fazıl Say’ın hakaretini gördünüz mü?”, “yok” diyor “şiir yazmış” diyor, haberi yok. Yaptığı küfürden haberleri yok. Üstünkörü böyle kulak dolgunluğu hareket ediyorlar. Bu çok anormal bir hareket. Mahkemenin kararını gördün mü sen, onun yaptığı hakareti gördün mü, görmedin, ısrarla şiir söyledi, ceza aldı, siz kimi yönlendiriyorsunuz kime yanlış bilgi veriyorsunuz, ne yaptığınızın farkında mısınız siz? Bir kere Fazıl Say’ın hakaretinin ne olduğunu bir öğrenin siz. Ondan sonra ortaya çıkın.
 “Müslüman kendisine hakaret ettirmez. Siz Fazıl Say’ın yazdığı o hakaretlerin kendinize yapılmasını kabul eder miydiniz?” Eğer Fazıl Say’ın hakaretini makul görüyorsanız, aynı hakaretin size yapılmasını istiyorsanız, o hakareti önce bir kendinize yaptırın siz, ondan sonra ben sizlerle bir konuşayım. Ama siz kendinize hakaret yaptırmazsınız, Müslüman da kendine hakaret yaptırmaz. Bırakın bunları...
Müslümanları, küfredilmeye alıştırmaya çalışıyorlar, Müslüman küfredilmeye, aşağılanmaya, hakaret edilmeye hiçbir şekilde alışmaz, bunu asla kabul etmez.
Amerikalı birisi yazmış, diyor ki: “Hakaretten ne olur?” diyor. “Hakaret etsin” diyor. Gelsin bir de sille tokat girsin bari Müslümanlara.
Olur mu öyle şey? Allah’a, dine, imana küfredecek, Müslümanlara küfredecek, bir şey demeyeceksiniz. Ne hale getirmeye çalışıyorsunuz siz insanları? Küfür serbest olacak, hakaret serbest olacak. Herkes fikre küfredecek. Bu nasıl bir dünya? Olur mu öyle şey?
 “Son yıllarda Türkiye’de sosyeteden, sanatçılardan yüzlerce kişi hakaret davası açtı ve kazandı. Bunlar da bir sorun olmuyor da, neden Fazıl Say’a aynı sebeple ceza verilmesi sorun oluyor?”
Bütün sanatçılar, bilim adamları ve sosyeteden tanınmış insanlar kendilerine en ufak bir hakaret edildiğinde hemen tazminat ya da ceza davası açıyorlar ve bu davaları kazanıyorlar da. Türkiye’de son yıllarda bu kişiler tarafından on yüzlerce hakaret davası açıldı. Onlar başkalarına dava açtıklarında bir sorun olmuyor da, neden bir başkası Fazıl Say’a dava açınca bu sorun oluyor? Onlar bu davaları kazandıklarında bir sorun olmuyor da, neden Fazıl Say’a dava açan biri davayı kazanınca bu sorun oluyor? O zaman, “Fazıl Say ise, o hakaret edebilir” mantığı oluyor. Böyle bir şey kabul edilemez.
Kendilerine en ufak bir laf ettirmiyorlar. Barlarda orada burada arbede çıkarıyorlar bardaklar tabaklar havalarda uçuşuyor. Sonra hakaret serbest olsun diyor. Sana bir hakaret etsinler de bak bakalım ne oluyor. Fikir ayrı hakaret ayrı. Kimseye küfrettirmeyiz. Öyle bir şey olmaz.
Tüm dünyada önce Müslümanları öldürmeye alıştırdılar. Amerika’da, Afganistan’da, Irak’ta her yerde Müslümanları koyun boğazlar gibi boğazlıyorlar. Son yıllarda milyonlarca Müslüman öldürdüler. Almanya’da Müslüman yakma, Müslümanları aşağılama modası çıktı.
Ortadoğu’da Müslümanları önce hakarete alıştırdılar. “Bunda ne var ki?” dediler. Sonra oradaki Müslümanları öldürmeye başladılar, buna alıştırmaya çalıştılar. Bu sefer de “Bunda ne var ki?” dediler.
Şimdi Türkiye’de Müslümanları hakaret edilmeye alıştırmaya çalışıyorlar. “Bunda ne var ki? Niye suç olsun ki? Tabi ki hakaret edilebilir” diyorlar. Bu çok tehlikeli bir gelişme, bunun ardından sıra neye gelecek? Bunların hiçbir kabul edilemez. Kimse adaletsizliğe, hukuksuzluğa, hakarete alışmaz. Kim olursa, kanunla, hukukla karşılığı neyse alır.
Ayrıca sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin yasalarında değil, Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre, Polonya, Rusya, Danimarka, Avusturya, İsveç, İspanya, Finlandiya gibi birçok gelişmiş ülkenin hukuk sisteminde kişilere ve özellikle de inançlara hakaret etmek suçtur. Türkiye’de de hukukun işlemesi herkes için sevinç verici olmalıdır.
Kesinlikle bende Emre Bukağılı’nın bu sözlerine katılıyorum. Tekrar bende üzerine basa basa anlamayanlar için söylüyorum: “Fazıl Say düşünce özgürlüğünden ya da ifade özgürlüğünden dolayı ceza almadı, küfrettiği için, hakaret ettiği için ceza aldı.” Bu örnek herkese ders olmalı. Devlet yasalarla hakareti hiçbir zaman makul görmeyeceğini tekrar göstermiş oldu. Bu herkes için geçerli. Özgürlük demek kırıp geçirmek, hakaret etmek, aşağılamak değildir. Bu herkes tarafından bir kere daha görüldü. Kararı veren mahkemeyi de, mahkemeye veren kişiyi de kutluyorum. Müslümanları kimsenin ezemeyeceğini, aşağılamayacağını bir kere daha dünyaya göstermiş oldular.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder