20 Nisan 2014 Pazar

Hermit yengeçlerinin fedakârlıkları ve muhteşem gözleri!


Hermit yengeçlerinin fedakârlıkları ve muhteşem gözleri!
Bugün sizlerle çok tatlı bir hayvanın özelliklerini paylaşmak istiyorum. Hermit yengeçlerinin nasıl kabuk değiştirdiklerini ve bu işlemi yaparken nasıl fedakâr olduklarını biliyor musunuz? İşte Darwin’in evrim teorisini yıkan bir hayvan daha! Bu canlıda bencilce kendi isteklerini kollamıyor, önce diğer yengeci düşünüyor. Şimdi yengeçlerin nasıl kabuk değiştirdiklerine bakalım.

Hermit yengeçlerinin, kendilerini düşmanlarından koruyabilecekleri sert kabukları yoktur. Bunun yerine boş bir deniz kabuğundan koruyucu bir örtü oluştururlar. Daha önce bir deniz salyangozunun evi olan bu kabuğun, yengece uyumlu olabilmesi için dikkatli bir şekilde seçilmesi gerekir. Yengeç büyüdükçe ihtiyaç duyduğu kabuğun boyutu da büyüyecektir. Bu yüzden yengeç kendi kabuğu büyümeden önce yeni bir kabuk arayışına başlar. Yenisini bulduğunda hızlı bir şekilde eski kabuğundan yenisine geçer. Başka hiçbir savunması olmayan bir yengecin başka bir kabuk kullanarak kendisini korumayı akletmesi imkansızdır, böyle bir şeyi yengeç başkasından da öğrenmiş olamaz. Yeryüzündeki diğer bütün canlılar gibi hermit yengeçleri de yaratmada hiçbir ortağı olmayan Yüce Allah tarafından yaratılmışlardır.

Tufts Üniversitesi Sanat ve Bilim Okulu’nda ve New England Akvaryumu’nda görevli olan biyologlar tarafından yapılan bir araştırma, hermit yengeçlerinin yeni ve daha iyi bir ev bulmak için sosyal bir düzene göre hareket ettiklerini ortaya çıkardı.

Yapılan araştırmaya göre zamanla büyüdükleri için kabuklarına sığmamaya başlayan yengeçler, daha büyük bir ev bulabilmek için, salyangozların terk edilmiş kabuklarını aramaya başlıyorlar. Fakat, hermit yengeçlerinin uygun evi bulmaları sanıldığı kadar kolay olmuyor. Çünkü yengeçler, evleri konusunda çok seçici davranıyorlar. Üstelik kendilerine uygun bir ev bulamadıkları takdirde savunmasız kalıp düşmanlarının saldırılarına uğrama ihtimallerine rağmen…
hermit 2

Hermit yengeçlerinin fedakârlıkları ve muhteşem gözleri!

Yengeçler Kendilerine Uygun Evi En Kısa Zamanda Nasıl Bulurlar?

Söylediğim gibi ev bulmak, yengeçler için çok kolay değil. Çünkü her zaman yeterli sayıda yerleşecek kabuk bulunamayabilir ve birçok yengeç açıkta kalır. İşte hermit yengeçleri bu sorunu “sosyal bir düzen” oluşturarak giderirler. Boş bir kabuk bulunduğunda, tüm yengeçler büyükten küçüğe doğru yeni evin önünde sıraya dizilirler. Bu yeni eve, ilk önce en önde yer alan en büyük yengeç yerleşir. En büyüğün yerleşmesinden sonra ise; sırayla tüm diğer yengeçler kabuğun içine doğru ilerler. Böylece tek bir büyük kabuk, pek çok yengece ev sahipliği yapmış olur.
hermit 1

Hermit yengeçlerinin fedakârlıkları ve muhteşem gözleri!

Hermit yengecinin nasıl kabuk değiştirdiğini bu videodan seyredebilirsiniz:

http://www.youtube.com/watch?v=0jZe_VGLRYI

Hermit yengeçlerinin yazı boyunca aktardığım bu muazzam özellikleri, önemli bir gerçeği bizlere hatırlatıyor: Bu canlılara sosyal bir düzen kurmayı ilham eden ve fedakar davranışları yaptıran, Kendisi sonsuz merhametli ve şefkatli olan, tüm canlıların Yaratıcısı ve koruyucusu, Rahman ve Rahim olan Allah’tır. Rabbimiz’in sınırsız merhameti ve şefkati sadece bu canlıları değil, insan dahil olmak üzere tüm evreni kuşatır.
hermit 3

Hermit yengeçlerinin fedakârlıkları ve muhteşem gözleri!

Gerçekten hayvanlarda da sizin için bir ders (ibret) vardır; karınlarının içinde olanlardan size içirmekteyiz ve onlarda sizin için daha birçok yararlar var. Sizler onlardan yemektesiniz. (Mü’minun Suresi, 21)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder