15 Nisan 2014 Salı

Oruç kimlere farz değil?


Oruç kimlere farz değil?
Oruç insanın acizliğini ve Rabbine ne kadar muhtaç olduğunu görmesi açısından çok güzel bir ibadet.

Öncelikle İslamâleminin Ramazan’ını tüm kalbimle kutluyorum. Allah Suriye’de, Irak’da, Afganistan’da, Mısır’da, Lübnan’da, Doğu Türkistan’da, Filistin’de çok zor şartlar altında, düşman baskısı altındaoruç tutarakibadetlerini yerine getiren Müslüman kardeşlerimize kolaylık nasip etsin. Sofralarını bereketle donatsın, onların kalplerine ferahlık ve huzur indirsin. Tüm Müslüman âlemini tek bir çatı altında birleştirsin. Sunni, Şii, Caferi demeden, hiçbir mezhep ayrılığı gözetilmeden Ortadoğu’da yaşanan zulmün bitmesi için tüm Müslümanlar el ele versin, aralarındaki tüm kini ve düşmanlığı bitirsin.
Ramazan ile birlikte herkesin oruç tutmaya başladığı bu günlerde gerçekten de çok önemli bir konuya değinmek istiyorum. Hepimizin ailesinde yaşlı dedelerimiz, anneannelerimiz ve akrabalarımız var. Kimi böbrek hastası, kimi hiper tansiyon hastası, kimi midesinden rahatsız, kimi de kalbinden. Fakat bakıyorum ki Ramazan’la birlikte yaşı 70’lere, 80’lere varan ve birçok hastalığı olan bu insanlar oruç tutmaya başlıyorlar.Oysa oruç sağlıklı olan insanlar için farz kılınmış bir ibadettir. Hasta olan bir insanın oruç tutmasıharamdır. Bu kişiler tam tersine oruç tutmayarak sevap kazanırlar. Bu konu toplum tarafından çok yanlış biliniyor ve hasta olan insanlar ısrarla bugüne kadar oruç tuttuklarını fakat kendilerine hiçbir şey olmadığını söylüyorlar. Bu mantık son derece yanlıştır. İslam’da kişi kendi bedenine zarar verecek herhangi bir hareketi hiçbir şekilde yapmamalıdır.
Ramazan ayında dikkat edilecek diğer bir konu ise şu, kişinin sağlıklı olup oruç tutmaya başladığını düşünelim. Eğer oruç sırasında tansiyonu düşüyorsa, midesinde yanma oluyorsa, kalbinde çarpıntı oluyorsa, böbreklerinde sancı oluyorsa, kısaca bedeninde bir rahatsızlık hissediyorsa o zaman oruç tutmayı bırakmalıdır. Allah Müslümanlar için zorluk dilemez, İslam kolaylık dinidir. Allah orucun sağlıklı olan insanlar için farz olduğunu bildirmiştir.
(Oruç) Sayılı günlerdir. Artık sizden kim hasta ya da yolculukta olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde (tutsun). Zor dayanabilenlerin üzerinde bir yoksulu doyuracak kadar fidye (vardır). Kim gönülden bir hayır yaparsa bu da kendisi için hayırlıdır. Oruç tutmanız, -eğer bilirseniz-sizin için daha hayırlıdır. (Bakara Suresi, 184)
İslam âlemi şu anda tam anlamıyla büyük bir kaosun içinde, Müslüman’lar Suriye’de ve Mısır’da birbirlerini kırıp geçiriyorlar. Dileğimiz o ki, Ramazan tüm İslam âleminin kalbini yatıştırsın. Herkesin kalbi sevgiyle, merhametle, Allah aşkıyla dolsun. Unutmayın ki kalpler Allah’ın elindedir. Allah dilediğinde tüm İslam âlemi birlik olacak ve vaad edilen fetih gerçekleşerek İslam tüm dünyaya son kez hâkim olacaktır. Bunun için dünyanın kaderinde belirlenen bir süre var, şimdi hepimiz heyecanla ve şevkle o sürenin dolmasını bekliyoruz.
Ve onların kalplerini uzlaştırdı. Sen, yeryüzündekilerin tümünü harcasaydın bile, onların kalplerini uzlaştıramazdın. Ama Allah, aralarını bulup onları uzlaştırdı. Çünkü O, üstün ve güçlü olandır, hüküm ve hikmet sahibidir. (Enfal Suresi, 63)
Allah, içinizden iman edenlere ve salih amellerde bulunanlara va'detmiştir: Hiç şüphesiz onlardan öncekileri nasıl 'güç ve iktidar sahibi' kıldıysa, onları da yeryüzünde 'güç ve iktidar sahibi' kılacak, kendileri için seçip beğendiği dinlerini kendilerine yerleşik kılıp sağlamlaştıracak ve onları korkularından sonra güvenliğe çevirecektir. Onlar, yalnızca Bana ibadet ederler ve Bana hiçbir şeyi ortak koşmazlar. Kim bundan sonra inkar ederse, işte onlar fasıktır. (Nur Suresi, 55)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder