14 Nisan 2014 Pazartesi

Akrobat canlıların ayaklarındaki sır


Akrobat canlıların ayaklarındaki sır
Hayvanlardaki muhteşem özellikler bilim adamlarını hayrete düşürüyor.

Hiç düşündünüz mü, ağaç kurbağaları yüzeye nasıl tutunur? Islak yüzeyler kurbağa için neden geçerli engel değil? Sinekler yerçekimine karşı koyarak tavanda nasıl yürüler? Örümcekayakları nasıl bir güçle yere tutunur? Allah tarafından muhteşem özelliklerle donatılan canlılar bilim adamlarını hayrete düşürüyor. Bu özellikleri keşfedildikçe birçoğu teknolojiye de rolmodel oluyor. Bildiğiniz gibi biyomimetik ilmi canlıların özelliklerinin teknolojiye aktarılması ile gelişmiştir.
Akrobat canlılardan sineğin yürüme yeteneğinden faydalanarak, gelecekte duvarda yürüyebilen robotlar üretmek mümkün olabilecektir. Nitekim ABD’de Case Western Reserve Üniversitesi uzmanlarından Stanislav Gorb ve ekibi de ayaklarında tüylü doku ve yapışkan sıvı bulunan ve duvarda yürüyebilen bir robot geliştirdiler. Söz konusu robotlar sayesinde gelecekte yüksek binaların duvarları ve camları daha kolay temizlenebilecek, gökdelenlerin yapımında kullanılan inşaat malzemeleri taşınabilecek, yangınlarda itfaiye elemanlarının yüksek alanlara tırmanma ve kazazedeleri ip merdivenler yoluyla aşağı taşıma işleri, belki de çok daha kolay ve tehlikesiz bir biçimde gerçekleşebilecektir.
Evrimciler aşağıda özelliklerini inceleyeceğiniz hayvanların hayali evrim senaryosuna göre insanlardan daha alt basamaklarda yer aldıklarını iddia ederler. Oysa bu canlılar, insanların yapamadığı işleri yapar, tavanda veya dik duvarlarda yürüyebilir, ıslak ve kaygan zeminlerde düşmeden oldukça hızlı hareket edebilirler. İnsanın boyutları ile karşılaştırıldığında oldukça küçük olan bu canlıların sahip oldukları bu üstün yetenekler, şüphesiz Rabbimizin üstün yaratma sanatının ve aklının eserlerinden yalnızca birkaçını oluşturmaktadır. Rabbimiz’in sınırsız yaratma ilmi bir ayette şu şekilde haber verilmiştir:
“Allah, her canlıyı sudan yarattı. İşte bunlardan kimi karnı üzerinde yürümekte, kimi iki ayağı üzerinde yürümekte, kimi de dört (ayağı) üzerinde yürümektedir. Allah, dilediğini yaratır. Hiç şüphesiz Allah, herşeye güç yetirendir.” (Nur Suresi, 45)
kurbaga1
Akrobat canlıların ayaklarındaki sır
kurbaga2
Akrobat canlıların ayaklarındaki sır
kurbaga3
Akrobat canlıların ayaklarındaki sır
kurbaga4
Akrobat canlıların ayaklarındaki sır
kurbaga5
Akrobat canlıların ayaklarındaki sır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder