16 Nisan 2014 Çarşamba

Alemlerin kadınlarına üstün kılınan Hz. Meryem -3


Alemlerin kadınlarına üstün kılınan Hz. Meryem -3
Kuşkusuz Hz. Meryem tek başına dağa çekilip hamile kaldığında çok büyük bir imtihanla imtihan edilmiştir. Son derece takva, Allah’tan korkan tertemiz ve iffetli bir kadın olan Hz. Meryem Hz. İsaile birlikte halkın karşısına çıktığında iffetsizlikle suçlanacaktır.
Böylece onu taşıyarak kavmine geldi. Dediler ki: “Ey Meryem, sen gerçekten şaşırtıcı bir şey yaptın.” (Meryem Suresi, 27)
“Ey Harun’un kız kardeşi, senin baban kötü bir kişi değildi ve annen de azgın, utanmaz (bir kadın) değildi.” (Meryem Suresi, 28)
Şimdi isterseniz Kuran’daki ayetlerde Allah’ın doğumla ilgili verdiği sırlara bakalım.
“HÜZNE KAPILMA…”
Allah Hz. Meryem’e hüzne kapılmamasını, gözünün aydın olmasını buyurmuştur. Modern tıp, hamile ya da doğum yapmakta olan bir kadının üzüntüden, stresten uzak, yüksek moralli bir ruh hali içinde olmasının anne ve bebek sağlığı açısından son derece önemli olduğu göstermiştir.
“HURMA DALINI KENDİNE DOĞRU SALLA…”
Aynı ayetlerde, Allah’ın doğum sancısı içinde bulunan Hz. Meryem’e ‘hurma dalını kendine doğru sallamasını’ emrettiği haber verilir. Günümüzde doktorlar, doğum sırasında insanın bir şeyi tutup kendine doğru çekmesinin kaslar üzerinde faydalı etkileri olabileceğini ifade etmektedirler.
Bu amaçla, doğum sırasında kadınlara, sancıyı giderebilmek ya da çocuğun rahatlıkla doğabilmesini sağlamak için çeşitli hareketler yaptırılır. Bu hareketlerin vücutta oluşan baskı hissinin ve doğum sırasında ortaya çıkabilecek sorunların azalmasını ve doğumun daha kısa sürmesini sağlayacağı düşünülmektedir.
“ARTIK, YE, İÇ, GÖZÜN AYDIN OLSUN…”
Ayetlerde dikkat çekilen bir başka şey de “hurma”dır. Hurmanın günümüzde hem besin değeri yüksek hem de çeşitli rahatsızlıkları iyileştirici etkisi olan bir meyve olduğu bilinmektedir.Elde edilen bilgiler, hurmanın insan vücudunun sağlıklı ve zinde kalabilmesi için hayati önem taşıyan 10'dan fazla element içerdiğini ortaya koymuştur. Günümüzde bilim adamları, bir insanın ihtiyaç duyabileceği tüm elementleri içerdiği için insanın sadece hurma ve suyla yıllarca yaşayabileceğini belirtmektedirler.
Hurma hem enerji verir hem de kasların ve sinirlerin gelişmesini sağlar. Kalori değerinin çok yüksek olması sebebiyle hastalıktan güçsüz düşmüş ya da yorgun olan kimselere çok fayda verir.
Modern tıbbın bulgularına göre hurma özellikle doğum yapan kadınlar için de son derece faydalı görülmektedir. Doktorlar, hamile kadınlara doğum yaptıkları gün meyve şekeri içeren yiyecekler verilmesini tavsiye etmektedirler. Bunun amacı, annenin zayıf düşen vücuduna enerji ve canlılık kazandırmaktır. Hurmada bulunan oksitosin maddesi de, modern tıpta doğumu kolaylaştırıcı bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Oksitosin, doğumu kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle pekçok kaynakta “rapid birth” yani “hızlı doğum” ifadesiyle tanımlanmaktadır. Ayrıca oksitosin yeni doğmuş bebeğin beslenmesi için anne sütünün salgılanmasını başlatır.
Hurmada bulunan vitamin ve minerallerin normal insan vücudunda ve hamilelik zamanlarındaki faydalarından bazılarını ise şöyle sıralayabiliriz:
-İçinde, hamilelikte kadınların alması gereken bir vitamin olan folik asit bulunması
-Hamilelikte meydana gelen uzun süreli bulantı ve fiziksel tepkimeler nedeniyle ortaya çıkan potasyum ihtiyacını gidermesi
-Hamilelik döneminde artan A vitamini ihtiyacını karşılaması
-Diğer meyveler genellikle protein açısından yetersizken hurmanın içerdiği protein ile vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlaması
-İçerdiği demir ile hamilelikte kansızlığı engellemesi
Hurma ile ilgili tüm bu bilgiler, Allah’ın sonsuz ilmini ve Hz. Meryem üzerindeki rahmetini ortaya koymaktadır.
meryem1
Alemlerin kadınlarına üstün kılınan Hz. Meryem
Hz. Meryem, Allah’ın ilhamıyla, yediği hurma sayesinde, belki de o sırada vücudunun ihtiyaç duyduğu maddeleri karşılamış, doğumunu kolaylaştıracak bir imkan elde etmiştir. Kuşkusuz en doğrusunu Allah bilir.
meryem2
Alemlerin kadınlarına üstün kılınan Hz. Meryem
Allah, Hz. Meryem’in Yanında Bir Su Arkı Kılmıştır
Allah, Hz. Meryem için hurmanın yanısıra bir de su arkı kılmıştır. Hamilelikte, suyun birçok açıdan önemli olduğu anlaşılmıştır. Suyun sadece görülmesi veya sesinin işitilmesi bile otonom olarak kasların hareketini düzenlemektedir.
meryem3
Alemlerin kadınlarına üstün kılınan Hz. Meryem
Suyun, hurma gibi, kas hareketlerini düzenleyerek doğum sancısını hafifletici özelliği de bulunmaktadır. Nitekim modern doğum klinikleri, doğum işlemini havuz içerisinde gerçekleştirerek suyun bu özelliğinden faydalanmaktadırlar.
meryem4
Alemlerin kadınlarına üstün kılınan Hz. Meryem
Ayrıca hamilelik sırasında hem artan kan miktarı hem de gelişmekte olan bebek nedeniyle, süt veren kadınlarda ise süt üretimi nedeniyle suya özellikle ihtiyaç vardır.
meryem5
Alemlerin kadınlarına üstün kılınan Hz. Meryem
Anne sütünün % 87'sinin sudan oluştuğu göz önünde bulundurulacak olursa suyun doğum sonrasında da oldukça önemli olduğu anlaşılmaktadır.
meryem6
Alemlerin kadınlarına üstün kılınan Hz. Meryem

Bilimin günümüzde yeni ulaştığı bu gerçekler, Hz. Meryem’in hamileliği ile ilgili Kuran ayetlerindeki pekçok mucizeyi de gözler önüne sermektedir. Yazıma dördüncü bölümde devam edeceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder